Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nový projekt na podporu podnikatelů. Praha 1 lidem rozdá dva miliony na útratu

Zastupitelé Prahy 1 schválili projekt s názvem Corrency, jehož cílem je podpořit jednotlivé živnostenské provozovny na území Prahy 1 a zároveň posílit koupěschopnost zdejších obyvatel. Mezi 2 tisíce obyvatel rozdělí dva miliony korun.

Tisíc korun pro jednoho

Pilotní fáze projektu využije veřejné prostředky Prahy 1 ve výši 2 milionů korun, které prostřednictvím kreditů ve výši tisíc korun rozdělí dvěma tisícům obyvatel naší městské části. Obyvatelé pak budou své kredity při nákupech v provozovnách zaregistrovaných do projektu využívat tak, že pokud například bude jejich útrata činit 100 korun, 50 korun zaplatí ze svého a 50 uhradí pomocí kreditu,“ popsal radní pro podporu podnikání Prahy 1 Karel Grabein Procházka.

Pilotní fáze projektu podle něj proběhne v období od května do konce června a ověří celkové nastavení jednotlivých parametrů. „Cíle projektu, tedy i jeho pilotní fáze jsou jasné – podpora jednotlivých provozoven, udržení a posílení koupěschopnosti obyvatel Prahy 1 a zároveň zmapování, které zboží, které služby a kde obyvatelé vyhledávají,“ popsal Grabein Procházka, podle něhož má radnice zájem hlavně o podporu provozoven ze sítě tzv. občanské vybavenosti.

 Ublížila epidemie, inflace i ruská válka

Po několika etapách podpory našich živnostníků a podnikatelů během uplynulých dvou let jsme už od podzimu připravovali s realizačním týmem projekt Corrency, a to jako další reakci na dopady onemocnění covid-19. Jak se ale v uplynulých týdnech ukázalo, situace je nyní ještě podstatně vážnější než na podzim a projekt Corrency potřebnější,“ upozornil starosta Prahy 1 Petr Hejma.  „Minulé dva roky byly naše pro podnikatele kvůli koronavirové pandemii velmi obtížné, a když už se zdálo, že se vše obrací v lepší, postihly naši ekonomiku nejprve vysoká inflace a následně ruská válka na Ukrajině a její dopady,“ dodal.

 „Na projektu oceňujeme tři hlavní věci. Za prvé nejde o čistou dotaci, ale o posílení motivace lidí k utrácení na území Prahy 1. Za druhé, pokud si někdo zaslouží podporu, tak jsou to podnikatelé v Praze 1,  koronavirem nejpostiženějším regionu. A za třetí, projekt poskytne velmi dobrá data o provozovnách, které občané opravdu chtějí a které oceňují,“ vyzdvihl Hospodářské komory České republiky Tomáš Prouza.

Po vzoru Kyjova

Corrency, unikátní projekt na oživení lokální ekonomiky, byl poprvé otestován na jaře 2021 v Kyjově. Mezi více než 1 500 kyjovských občanů bylo tehdy ve formě kreditů (correntů) rozděleno 800 tisíc korun. Do místní ekonomiky se nakonec dostaly 2 miliony korun, když obyvatelé k jedné obdržené koruně průměrně přidali 1,2 koruny ze svého.

Autorem systému Corrency je internetový podnikatel, inovátor finančního sektoru a spoluautor první elektronické peněženky v Evropě Pepe Rafaj. Jeho spolupracovníkem je spoluzakladatel finanční společnosti Fincentrum Petr Stuchlík.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 1

Štítky praha 1, corrency, podpora, podnikání, miliony, Praha, projekt, ekonomika, ruská invaze na Ukrajinu, Petr Hejma, Tomáš Prouza, Pepe Rafaj, Petr Stuchlík, Kyjov, Hospodářská komora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový projekt na podporu podnikatelů. Praha 1 lidem rozdá dva miliony na útratu  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.