Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Blíží se přestavba Anenského trojúhelníku. Vznikne náměstí, lávka, schodiště i nová zastávka

Vedení Prahy 1 chce na přelomu února a března začít s úpravami takzvaného Anenského trojúhelníku na Smetanově nábřeží. Má tam vzniknout vydlážděné náměstíčko s vodním prvkem. Novinářům to dnes řekl starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN). Projekt původně počítal s pokácením vzrostlého javoru, po kritice opozice a místních obyvatel od toho radnice ustoupila. Kolem javoru podle Hejmy bude travnatý kopeček a na prostranství přibude další strom.

Protesty kvůli javoru

Proti kácení javoru protestovali opoziční zastupitelé z řad Pirátů, Prahy 1 a Zelených, stejně jako někteří místní obyvatelé. Radnice po odporu nakonec již zahájený projekt pozastavila a nechala přepracovat tak, aby umožnil zachování stromu. To podle starosty vyšlo na zhruba půl milionu korun. Mezitím byla stavba zakonzervována a oplocena, což znamenalo další výdaje, řekl Hejma. Do zahájení prací chce podle něj radnice ještě diskutovat s místními obyvateli o případných drobnějších změnách projektu.

Plán i nadále počítá s tím, že se větší část původně travnatého plácku vydláždí, což na posledním jednání zastupitelů městské části kritizoval lídr opoziční Prahy 1 Sobě a bývalý starosta Pavel Čižinský. Podle Hejmy je dlažba standardní a nutná pro to, aby bylo prostranství využitelné jako místo k posezení. „Jsme v Pražské památkové rezervaci, tady prostě dlažba je úplně původní historický prvek,“ řekl.

Odborníci jsou proti přestavbě Domu Radost. Narušení zásad památkové péče je prý nepřijatelné

Český národní komitét ICOMOS se vymezil proti plánovaným zásahům do budovy bývalého Všeobecného penzijního ústavu v Praze na Žižkově. Odborníci z této organizace zásahy považují za nepřijatelné a požadují, aby majitelé domu či autoři rekonstrukce...

Stavba lávky a schodiště

V budoucnu radnice počítá také se zpřístupnění průchodu k řece, tzv. čapadla. Původně bylo otevření průchodu součástí projektu, ale přímo před ním stojí javor, který se radnice po protestech opozice a místních rozhodla zachovat. Kompletní otevření čapadla od Anenského trojúhelníku proto přijde na řadu až po dožití stromu, ještě před tím by mělo být částečně zpřístupněno od řeky.

Starosta dodal, že prostor již historicky vydlážděn byl a současný travnatý plácek vznikl samovolně na hromadě zeminy vytěžené při stavbě činžovního domu. Radnice chce podle Hejmy také letos umístit lávku na Vltavu, která propojí čapadlo s dalším průchodem u Hollaru a prostranstvím u něj, které město před časem otevřelo. Starosta dále řekl, že městská část plánuje letos přidat schodiště z Divadelní ulice do nedalekého parku Národního probuzení s neogotickou Krannerovou kašnou, kam je nyní přístup jenom z nábřeží.

Nová a zrušená zastávka

Další úpravy na Smetanově nábřeží připravuje magistrát. Letos tam má vzniknout nová tramvajová zastávka Karlovy lázně mezi zastávkami Národní divadlo a Staroměstská ve směru od divadla. Dosud tam tramvaje staví jen v opačném směru. Zrušena bude naopak duplicitní zastávka Národní divadlo na Smetanově nábřeží a na Masarykově nábřeží budou nově tramvaje stavět v obou směrech. Město na Smetanově nábřeží plánuje také nové stromořadí a rozšíření chodníků.

Jak bude vypadat Florenc budoucnosti? Rozhoduje se mezi třemi návrhy

Institut plánování a rozvoje Prahy představil tři finálové návrhy mezinárodní urbanistické soutěže FLORENC21. Do soutěže se přihlásilo celkem 57 týmů, do první fáze pak porota na základě portfolií vybrala pět týmů, které zpracovaly koncept...

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 1

Štítky Radnice, Smetanovo nábřeží, stavby, památky, Praha, Praha 1, Petr Hejma, trojúhelník, javor, lávka, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, Národní divadlo v Praze, Pavel Čižinský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blíží se přestavba Anenského trojúhelníku. Vznikne náměstí, lávka, schodiště i nová zastávka  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.