Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Chceme se zbavit pověsti metropole, kde si alkoturisté dělali, co chtěli, říká k nočnímu zákazu alkoholu starosta Prahy 1

Praha 1 dlouhodobě usiluje o zklidnění ulic na svém území. Opakovaně zde dochází k porušování nočního klidu a obecně závazných vyhlášek. Než ulice Pražské památkové rezervace, tak noční Praha 1 spíš připomíná bojovou zónu či koncert. A právě jedním z nových nástrojů v boji proti rušení nočního klidu má být zákaz nočního pití alkoholu na veřejnosti na celém území Jedničky. Právě to chce radnice zakotvit v nově chystané magistrátní vyhlášce.

S dodržováním zákazu pomůžou policisté i strážníci

Praha 1 se podle starosty Petra Hejmy (STAN) stále potýká s porušováním nočního klidu. To způsobují zejména neukáznění lidé popíjející v ulicích. „Ve spolupráci s Policií ČR, městskou policií, ale i našimi prostředky proti takovým negativním jevům aktivně bojujeme,“ uvedl starosta Hejma.

Nová vyhláška má s tímto bojem výrazně pomoci, podobně jako pomáhá v jiných evropských metropolích. „V hostinských provozovnách a na předzahrádkách by mohli všichni slušní obyvatelé i turisté nadále pivo či jiný mok konzumovat,“ řekl starosta. Podle jeho slov však tito lidé nemají potřebu pít alkohol na ulici, rušit své sousedy, a tím pádem na ně vyhláška nihak negativně nedopadne.

Z Prahy 1 se stával party town, kam lidi jezdili jen pít, říká starosta Petr Hejma

Další díl ze seriálu rozhovorů se starosty městských částí nás zanese do prostředí radnice Prahy 1, kde jsme si povídali s Petrem Hejmou (STAN), starostou Jedničky. „Když žijete v místě, které je nejkrásnější na světě, tak vás mrzí, když vás...

Zákaz bude platit nejpozději od nové turistické sezony

Podle mluvčího Prahy 1 Martina Šebesty již zákaz v současnosti platí ve vytipovaných ulicích, které jsou vymezeny v příloze stávající vyhlášky. „Noční plošný zákaz by měl být v platnosti v závislosti na zahájení platnosti a účinnosti vyhlášky nové. Očekáváme, že by to mohlo být do konce roku, nejpozději však před zahájením nové turistické sezony,“ uvedl pro Pražskou Drbnu Šebesta.

Podle starosty však Praha 1 nechce vylidněné centrum. „Chceme se ale zbavit pověsti centra metropole, kde alkoturisté ze všech koutů světa měli pocit, že si mohou dělat co chtějí,“ uvedl Hejma.

Původní výčet ulic, kde byl alkohol zakázán, byl matoucí

V rámci hledání jednotlivých opatření proběhla v minulém roce mezi zástupci Prahy 1 a hlavního města řada pracovních jednání. Jejich cílem bylo vytipovat a realizovat možnosti legislativních změn. V původní vyhlášce byl totiž výčet ulic, kde je konzumace alkoholu zakázána. Ten byl však matoucí, a tak se Jednička rozhodla navrhnout do tohoto zákazu v nové vyhlášce celé své území.

Noční zákaz pití alkoholu na veřejných prostranstvích by měl platit v čase od 22 do 6 hodin, tedy v době nočního klidu. Další navrhovanou změnou je zákaz zdržování se na veřejných prostranstvích s otevřenou lahví či jinou nádobou s alkoholickým nápojem. To je aktuální judikaturou považováno za předpolí samotného užívání alkoholu, které obec může regulovat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky Praha, Praha 1, alkohol, společnost, zákaz, noční klid, Petr Hejma, Pražská památková rezervace, Starostové a nezávislí, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chceme se zbavit pověsti metropole, kde si alkoturisté dělali, co chtěli, říká k nočnímu zákazu alkoholu starosta Prahy 1  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.