Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stínadla se bouří. V uličce z Rychlých šípů má vyrůst modernistická "obluda"

Původně bezejmenná ulička na Starém městě získala před patnácti lety jméno Ve Stínadlech. Příznivci románů Jaroslava Foglara totiž věří, že právě v jejím okolí měla být čtvrť Stínadla, kde Rychlé šípy prožívaly svá dobrodružství. Teď ale hrozí, že tajuplnou atmosféru místa pohltí modernistická stavba. Proti vzniku budovy bojují někteří místní obyvatelé.

Výstavba bytů se plánuje už přes deset let

Pětipatrová budova, která má vyrůst na rohu ulic U Obecního dvora a Ve Stínadlech, má zájemcům nabídnout moderní prosklené byty v centru Prahy. Součástí mají být i podzemní garáže.

Stavba investora Haštal Invest je ale už od počátku problematická. S vizí přišla společnost už před více než deseti lety. Za tu dobu předložila několik návrhů, třikrát se pokusila získat územní rozhodnutí, zatím pokaždé neúspěšně.

Okolí patřilo Rychlým šípům i královským korunovacím

Ulička se nachází v centru historické Prahy. Jen několik desítek metrů od ní stojí kostel sv. Haštala, který je unikátní hlavně stavebními prvky, ty totiž vychází z několika různých slohů. Nedaleko se navíc nachází i Anežský klášter, kde se v historii konaly královské korunovace i pohřby.

Místo je také neodmyslitelně spojeno s Foglarovými romány o Rychlých šípech. Autor sice nikdy přímo nepotvrdil, že se jeho romány přímo na tomto místě odehrávají, ale mezi fanoušky na tom panuje obecná shoda.

Je třeba více dbát na kontext a usazení do lokality

S tím, že stavba podle aktuálního návrhu do staré zástavby nezapadá ideálně, souhlasí i architekt Tran Anh Tuan. „Lokalita Ve Stínadlech se nachází v historickém centru Prahy, ve struktuře rostlého města, jehož zástavba je již stabilizovaná. Třebaže je architektonické ztvárnění a názor na něj subjektivní, lze v tomto případě chápat námitky místních obyvatel, kterým se návrh nelíbí. I když je navrhovaný objekt menšího rozsahu, navazuje na dva slepé štíty sousedních domů a dokonce i respektuje výšku okolní zástavby, vytknul bych mu plochou střechu, která se do této lokality nehodí,“ uvedl pro Pražskou Drbnu architekt Tran Anh Tuan.

Snahu developera o zastavění proluky lze podle Trana chápat, v takto citlivém území je podle něj však třeba více dbát na kontext a usazení do lokality. „Dobrým příkladem je návrh architekta Zdeňka Fránka, který do nedaleké ulice U Milosrdných vstoupil s návrhem rezidence, která lépe zapadá svou fasádou a jemností do celkové lokality a nepůsobí tak cize,“ uvádí Tran Anh Tuan dobrý příklad návrhu moderní stavby v letité zástavbě.

Místní s výstavbou nesouhlasí

Lidé, kteří novostavbu v okolí Stínadel nechtějí, po participaci založili občanskou iniciativu. Ta na facebookové stránce Obluda Ve Stínadlech sdružuje všechny odpůrce projektu a snaží se propojit majitele bytů v sousedství plánované stavby, kteří mohou vstupovat do procesu stavebního řízení.

„Jde o jednu z nejkrásnějších památkových rezervací Prahy. Nemůžeme dopustit, aby si tam každý postavil kdeco jen proto, že na to má peníze,“ řekla Pražské Drbně zakladatelka iniciativy Šárka Škorpíková. Výstavbu navíc podle ní provází další problém. „Bojíme se i toho, že jakmile by v takovémto historicky významném místě vznikla moderní budova, tak kolem ní mohou okamžitě přibýt budovy podobného rázu, protože už tam nebude ten argument, že okolní zástavba je čistě historická.“

Místo debaty jen oznámení hotové věci

V polovině srpna letošního roku proběhla takzvaná participace s investory. Místo očekávané debaty se sousedy ale společnost předložila pouze návrh projektu, který výstavbu prezentoval jako hotovu věc.

Autorem návrhu budovy je společnost KRR Architektura, jejímž zakladatelem je česko-marocký architekt Karim R. Rachidi. V portfoliu má firma například obchodní centra nebo bytové komplexy. Do uzávěrky článku se společnost k problematice nevyjádřila.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KRR Architektura

Štítky architektura, budovy, petice, Praha, Rychlé šípy, román, Jaroslav Foglar, architekt, Anh Tuấn, Obecní dvůr, Zdeněk Fránek, Anežský klášter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stínadla se bouří. V uličce z Rychlých šípů má vyrůst modernistická "obluda"  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.