Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Radnice obnovila porušenou zeď v centru Prahy. Zachovala také vzácný strom

Zeď v havarijním stavu ohrožovala již delší dobu chodce v Růžové ulici v Praze 1. Kořeny vzrostlého jilmu horského tam staticky narušovaly nejen zeď, ale také přilehlý chodník. Tento strom je však vzácný, jelikož je jeho exemplářů v metropoli pouze několik. Praha tak místo kácení přistoupila k šetrnému řešení, díky kterému může strom dále růst v centru města.

Výsadba nových stromů i ochrana těch stávajících

Podle pražského radního pro oblast správy majetku Jana Chabra (TOP 09) se dostatek zeleně snaží metropole zajistit výsadbou nejen nových stromů, ale také ochranou těch stávajících. „Záchrany se tak dočkal i více než 140 let starý jilm horský v Růžové ulici, kterému hrozilo pokácení, neboť jeho kořenový systém výrazně prorůstal do základů sousední zdi. A existovalo reálné nebezpečí, že zeď spadne na chodník, kudy prochází pěší,“ uvedl Chabr.

Praha nejříve zbourala narušenou zeď, přičemž bylo nutné ručně odstranit její základy a hlavně citlivě ořezat prorůstající kořeny. Všechny o průměry nad tři centimetry byly zachovány, ostatní kořenící prostory pak byly dočasně zajištěny proti vysychání.

Změna konstrukce nové zdi

Oproti původnímu plánu tak bylo při zjištění skutečného stavu kořenů zároveň rozhodnuto o změně konstrukčního řešení výstavby nové zdi. Nosné kořeny tak nebudou v kontaktu s konstrukcí zdi. Díky tomu už nehrozí opakované narušení její statiky. Kořeny pak zároveň nebudou zdí utlačovány a poškozovány.

Základ zdi je pak opatřen speciální bariérou. Ta zamezí právě vrůstání nových kořenů do jejího tělesa. Ostatní kořenící prostor pak bude vyplněn zeminou s přídavkem zásobních hnojiv. Ta zajistí pro dorůstající kořeny dostatečné zásobení živinami, a to po dobu několika let.

V Praze 1 přibudou nové stromy

Praha 1 vítá postup radnice hlavního města. Jednička podobně řeší další rozvoj javoru u Smetanova nábřeží a uvědomuje si rovněž náročnost celé situace.

Snažíme se ale o zodpovědnou údržbu stávající zeleně i o její rozšiřování v rámci nových projektů, takže do našich parků a ulic v nejbližší době přibude velké množství nových stromů,“ uzavírá starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN).

Javor na Smetanově nábřeží se kácet nebude, rozhodla Praha 1

Po diskusi s občany a s odborníky se Praha 1 rozhodla upravit projekt revitalizace Anenského trojúhelníku. V místech, kde mělo být takzvané čapadlo, zůstane stát javor, který měl být původně pokácen a nahrazen nových vzrostlým stromem. Strom bude...

Ohodnoť článek

Foto praha.eu

Štítky Praha, zeď, rekonstrukce, strom, centrum, Praha 1, Růžová ulice, Jan Chabr, TOP 09, Petr Hejma, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice obnovila porušenou zeď v centru Prahy. Zachovala také vzácný strom  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.