Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Pražané se odvolávají proti obchodnímu domu vedle hotelu InterContinental

Lidé z Prahy 1 podali odvolání proti územnímu rozhodnutí týkající se obchodního domu vedle hotelu InterContinental. Proti takzvané „kostce“ na Náměstí Miloše Formana dorazilo celkem patnáct odvolání. Podala je jak Rada hlavního města Prahy (RHMP), tak široká veřejnost, které se stavba na náměstí nelíbí.

Odvolání budou následně zveřejněna na úřední desce se lhůtou pro vyjádření a poté budou postoupena odvolacímu orgánu, kterým je odbor stavebního řádu magistrátu hlavního města Prahy,“ řekla Petra Pekařová z oddělení vnějších vztahů úřadu Prahy 1. 

Mluvčí městského Institutu plánování a rozvoje (IPR) Marek Vácha poté potvrdil, že jedno z odvolání podal institut za hlavní město na základě rozhodnutí městských radních.

Veřejnost nechce prosklenou „kostku“ na náměstí Miloše Formana

Hotel InterContinental vznikal v brutalistním stylu v Pařížské ulici mezi lety 1968 a 1974 ve spolupráci tří architektonických kolektivů pod vedením Karla Filsaka. Byl prvním mezinárodním pětihvězdičkovým hotelem v bývalém Československu a patří mezi architektonicky významné novostavby v centru města. Ministerstvo kultury nicméně loni neschválilo jeho zařazení mezi památkově chráněné budovy.

Nezisková organizace Arnika v tiskové zprávě uvedla, že odvolání podali rovněž místní obyvatelé. Těm se nelíbí plán postavit prosklenou novostavbu na rohu Pařížské a Bílkovy ulice. Ohledně možnosti zastavět prostranství se v Praze 1 objevily spory už v minulosti.

Náměstí by podle veřejnosti mělo zůstat nezastavěné. Arnika kritizovala také odvolání IPR, ve kterém podle ní chybí žádost o přezkum původního kladného stanoviska magistrátu, takže bude neúčinné.

Magistrát podle Arniky neměl investorovi povolit přístup na městské pozemky

Praha je snad jediný vlastník na světě, který umožnil výstavbu s využitím svých pozemků, a zároveň se proti té samé stavbě brání odvoláním. Postup je bohužel natolik amatérský, až se zdá, že jde jen o pouhé divadlo pro voliče,“ upozorňuje Anna Vinklárková z Arniky.

Podle organizace tak neměl pražský magistrát v souladu s negativním stanoviskem vedení města k projektu investorovi povolit přístup na městské pozemky kolem staveniště. Organizace dále v tiskové zprávě dodala, že by měla RHMP situaci řešit, ale zatím tak neučinila.

V lednu 2019 koupili hotel Intercontinental přes svůj fond R2G podnikatelé Oldřich Šlemr, Eduard Kučer a Pavel Baudiš. Poté představili projekt, podle kterého by mělo dojít ke komplexní úpravě okolí hotelu, a to včetně nových veřejných prostranství a staveb.

Stavbní úřad i přes podané námitky vydal v červnu zatím nepravomocné územní rozhodnutí, které je prvním krokem pro povolení úprav. Pokud by nyní podaná odvolání neuspěla, bude po pravomocném rozhodnutí o umístění stavby následovat žádost o stavební povolení. Majitelé mezitím již začali s rekonstrukcí hotelu, který bude po přestavbě provozovat řetězec Fairmont Hotels & Resorts pod jménem Golden Prague Hotel.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Arnika

Štítky ČR, správa, hotely, stavby, Praha, InterContinental, hotel, Miloš Forman, Rada hlavního města Prahy, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Pražský magistrát, pozemek, Karel Filsak, Ministerstvo kultury České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražané se odvolávají proti obchodnímu domu vedle hotelu InterContinental  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.