Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Na Pražský hrad si je možné i sáhnout. Na Slovanském ostrově vyrostl jeho hmatový model

Hmatový model Pražského hradu je od soboty 5. června umístěn na Slovanském ostrově. Má sloužit především nevidomým a slabozrakým návštěvníkům, ale osahat si jej může kdokoliv. Model slavnostně odhalili zástupci Rotary klubu, Prahy 1 a Sněmovny. Ten samý model je nově také ve vstupní bráně Lobkovického paláce na Pražském hradě.

Pražský hrad v měřítku 1:450

Model má podle prezidenta Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých, Václava Poláška, přiblížit lidem, kteří nevidí, věci, které si nemohou představit. 

Člověk, který normálně vidí, tak v zásadě obsáhne nějaký prostor. A člověk, který nevidí, tak ten prostor neobsáhne. Pro nevidomé lidi je i vysvětlení nějakých tvarů složité, zvláště pro ty, kteří jsou nevidomí od narození. A proto jsou takovéhle modely důležité, protože oni si lépe představí realitu,“ uvedl Polášek.

Za vznikem modelu stojí Rotary klub Praha City, podle jehož zástupců zobrazuje Pražský hrad v měřítku 1:450 a obsahuje všechny výrazné architektonické prvky podle skutečnosti. Model má elipsovitý tvar a rozměry 130 krát 60 centimetrů a stojí na 60 centimetrů vysokém podstavci. Podle poslance Roberta Králíčka (ANO) organizátoři jednají také s jinými pražskými městskými částmi o vzniku dalších hmatových modelů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 1

Štítky památky, handicapovaní, Hrad, model, Slovanský ostrov, Praha 1, Pražský hrad, Rotary International, Praha, Lobkovický palác, Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých, ANO 2011, Robert Králíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Pražský hrad si je možné i sáhnout. Na Slovanském ostrově vyrostl jeho hmatový model  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.