Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidé v Praze 1 demonstrovali proti kácení javoru. To je nyní pozastaveno

V Praze na Smetanově nábřeží dnes demonstrovalo asi padesát lidí proti plánu radnice Prahy 1 pokácet vzrostlý javor stříbrný. Strom by měl ustoupit plánu vydláždit nyní zatravněné prostranství u tramvajové zastávky Karlovy lázně. Měl by zde být také vybudován průchod pod silnicí k řece. Místo dnes začali pracovníci stavební firmy oplocovat. K otázce se dnes mimořádně sešla rada hlavního města. Kácení Praha 1 prozatím odložila, o řešení se bude dále jednat.

Petici proti kácení stromu podpořilo již 1300 lidí

Jednička plánuje prostranství vydláždit a kromě javoru má být pokácen ještě další strom. Také by mělo být zpřístupněno takzvané čapadlo, tedy průchod nábřežní zdí k Vltavě. Na řece za průchodem má vzniknout vyhlídkové molo, v budoucnu pak i lávky.

Lidé se dnes u stromu začali scházet již před osmou hodinou. Podle organizátora a opozičního zastupitele Prahy 1 Petra Kučery (Zelení) petici proti kácení již podpořilo asi 1300 lidí, zřejmě se také podaří sehnat dost podpisů zastupitelů ke svolání mimořádného jednání zastupitelstva Prahy 1.

Obyvatelé Prahy 1 nesouhlasí s kácením javoru na Smetanově nábřeží. Petici podepsalo již 600 lidí

Zhruba 600 lidí již podepsalo petici proti kácení javoru, který se nachází na Smetanově nábřeží a podle plánů radnice Prahy 1 má ustoupit projektu nového náměstíčka a průchodu k řece. Informoval o tom opoziční zastupitel Prahy 1 Petr Kučera...

Jsem přesvědčen o tom, že projekt, který začne kácením vzrostlého stromu, je špatným projektem.

Jan Čižinský, poslanec, starosta Prahy 7 a předseda klubu Prahy Sobě v pražském zastupitelstvu, na shromáždění vyzval starostu Prahy 1 Petra Hejmu (STAN), aby s kácením počkal, než se k projektu vyjádří vedení hlavního města. Praha podle něj vlastní čapadlo a radnice tak potřebuje součinnost magistrátu. „Jsem přesvědčen o tom, že projekt, který začne kácením vzrostlého stromu, je špatným projektem,“ řekl Čižinský. Projednání otázky navrhne na pondělním zasedání rady hlavního města.

Vyzývám starostu Prahy 1 Hejmu za hnutí STAN, aby tento strom nekácel do doby, než Rada města rozhodne v pondělí o tom,...

Zveřejnil(a) Jan Čižinský dne Pátek 12. března 2021

Rada se k projednání problému sešla již dnes, na jednání se vyjádřil starosta Prahy 1 Hejma v tom smyslu, že se kácení pozastaví do 26. března a bude se dále jednat o možnosti alternativního řešení. Platnost povolení ke kácení je do 30. března. „Vnímám vzrušenou debatu, která se v posledních dnech rozběhla na sociálních sítích v souvislosti se zahájením revitalizace a zpřístupnění čapadla u Novotného lávky. Proto jsem rozhodl nyní odložit kácení stromu na Smetanově nábřeží, aby mohl být prostor pro jednání se zástupci hlavního města i s občany,“ uvedl Hejma.

Jeden z organizátorů protestu Vít Masare (Zelení) uvedl, že lidé mají kontrolovat sociální sítě a další komunikační kanály, aby se dozvěděli o aktuální situaci. Strom podle něj budou monitorovat lidé, kteří na něj mají výhled ze svých oken, takže se o případném zahájení kácení odpůrci hned dozvědí. Je možné, že se budou na místě snažit poražení stromu zabránit.

Ohodnoť článek

Foto Facebook Jan Čižinský

Štítky Praha 1, strom, kácení, protest, Praha, javor, hlavní město, Petr Hejma, Karlovy lázně, Jan Čižinský, Starostové a nezávislí, Petr Kučera, Vít Masare

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Praze 1 demonstrovali proti kácení javoru. To je nyní pozastaveno  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.