Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obnovený meteosloupek u Masarykova nádraží bude řídit také veřejné osvětlení

Od 4. února 2021 si lidé mohou u Masarykova nádraží prohlédnout obnovený meteorologický sloupek. V metropoli se takové sloupky z roku 1914 zachovaly pouze dva. Ten u Masarykova nádraží bude měřit teplotu, vlhkost, tlak i přesný čas. Kromě toho bude také řídit křižovatku ulic Hybernské a Havlíčkovy.

Obnovený byl už dříve i druhý dochovaný meteorologický sloupek v Praze. Ten stojí na rohu Vítězného náměstí v Praze 6. Odhalený byl v srpnu roku 2015.

Ve sloupku je také jednotka rozvaděče veřejného osvětlení

Jedná se o industriální památku, která zde vznikla v roce 1914. Již tehdy ukazoval základní parametry počasí, a to teplotu, vlhkost vzduchu a tlak, a zároveň ukazoval přesný čas,“ řekl starosta Prahy 1 Petr Hejma.

Do obnovené podoby sloupku byla ještě oproti původní podobě přidána ještě řídicí jednotka rozvaděče veřejného osvětlení, který spíná veřejné osvětlení v přilehlé Hybernské a Havlíčkově ulici. „Jsme schopni na dálku z našeho dispečinku osvětlení a tento zapínák řídit,“ řekl za firmu Technologie hlavního města Prahy místopředseda představenstva Tomáš Novotný a doplnil, že městská společnost do sloupku investovala asi 300 tisíc korun.

Obnova trvala tři roky

Obnovu meteosloupku v Praze 1 iniciovala nezisková organizace Czech National Trust. Podle manažerky projektu Evy Heyd trvala obnova tři roky. Zhruba dva roky se vymýšlelo technické řešení a od jara 2020 začaly kamenické a zámečnické práce. Na obnovu sloupku u vlakového nádraží podle manažerky projektu přispěla 100 tisíc korun společnost Penta Real Estate. Ta bude v okolí Masarykova nádraží bude stavět, což má řadu kritiků, například z opozice v Praze 1, Národního památkového ústavu nebo ze spolků Arnika a Klubu Za Starou Prahu.

Historické meteosloupky sloužili k předpovědi počasí od roku 1850. Do druhé světové války jich bylo po celé Evropě vyrobeno asi 400 kusů. Buď byly tvořené přímo pro dané místo nebo se dovážely z Německa. V současné době je na území České republiky podle Heyd 40 těchto sloupků.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 1

Štítky ČR, zajímavosti, počasí, Praha, meteosloupek, Masarykovo nádraží, Praha Masarykovo nádraží, veřejné osvětlení, Eva Heyd, Petr Hejma, druhá světová válka, Technologie hlavního města Prahy, Penta, Klub Za starou Prahu, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obnovený meteosloupek u Masarykova nádraží bude řídit také veřejné osvětlení  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.