Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIZUALIZACE: Ulice Na Poříčí projde změnami. S opravou chce Praha začít příští rok

Celá ulice Na Poříčí od náměstí Republiky až po Florenc by měla projít opravou. Cílem změn, které plánuje Praha 1, je přeměnit ulici na městskou třídu, která má být vstřícnější pro chodce. Radnice chce v ulici doplnit a upravit zeleň a vysadit nové stromy. Dále má dojít k rozšíření chodníků a umístění laviček. Podobnými úpravami má projít také Revoluční třída.

Ulice ztrácí autenticitu

Podle starosty Prahy 1 Petra Hejmy (STAN) se připravuje projektová dokumentace pro stavební řízení a počítá se také s tím, že by se letos mohlo získat stavební povolení.

Kromě ulice Na Poříčí město připravuje také úpravu ulice Revoluční, kam se má v budoucnu přesunout tramvajová zastávka, rozšířit chodníky a má zde vzniknout i náměstíčko.

Na projektu oprav ulice Na Poříčí pracuje studio TaK Architects pod vedením architekta Marka Tichého, podle kterého je hlavním problémem, že ulice ztrácí autenticitu. „Je spíše místem, kterým člověk musí projít, než tím, které by chtěl navštívit,“ řekl. Podle jeho slov je přitom ulice Na Poříčí historicky jednou z nejdůležitějších os. Tomu odpovídají také architektonicky cenné budovy. V ulici se nacházejí například paláce Archa a YMCA z 20. let 20. století či obchodní dům Bílá Labuť z konce 30. let.

Na Poříčí bude vstřícnější pro chodce

Podle Tichého architekti v návrhu usilovali o obnovu parteru a zvýšení bezpečnosti a komfortu pro chodce. „Zásadní je v tomto ohledu zklidnění dopravy, zkvalitnění a rozšíření pobytových ploch, doplnění městského mobiliáře, zlepšení kvality osvětlení a pak zcela nová koncepce zeleně a nakládání s vodami,“ uvedl.

Náklady na úpravu budou jasné až v době, kdy se získá stavební povolení. Tichý doplnil, že náklady budou záležet i na tom, jaké se ve stavebním řízení objeví překážky a na dalšíích faktorech.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto tak2002.cz

Štítky ČR, správa, stavby, architektura, Praha, Na Poříčí, Praha 1, oprava, Florenc, Petr Hejma, Starostové a nezávislí, Na Poříčí, a.s., YMCA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Ulice Na Poříčí projde změnami. S opravou chce Praha začít příští rok  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.