Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Po roce a půl trvající rekonstrukci se příští týden znovu otevře Španělská synagoga

Po roce a půl trvající rekonstrukci se 16. prosince otevře pro návštěvníky Španělská synagoga v Praze. Opravy, které přišly na několik desítek milionů korun, rozšířily výstavní prostor na více než 600 metrů čtverečních a umožnily bezbariérový přístup do tří pater synagogy. Nová expozice mapuje posledních 200 let dějin Židů v českých zemích. Synagoga se bude nadále využívat k pořádání večerních pořadů, zejména koncertů klasické hudby. V tiskové zprávě to včera uvedl mluvčí Židovského muzea v Praze Tomáš Tetiva.

3D expozice, dokumenty, filmy i fotografie

Uplynulá dvě století plná dějinných zvratů, kterými si česká a moravská židovská komunita prošla, ukáže dlouhodobá expozice prostřednictvím judaik a dalších trojrozměrných exponátů, dokumentů, filmů a fotografií. Podle ředitele muzea Leo Pavláta je významnou novinkou expozice pozornost, kterou věnuje dějinám Židů od roku 1945 do roku 1989, ale i v následném období.

Nejmladší synagoga na Josefově

Synagoga má vnitřní výzdobu v maurském stylu inspirovanou slavnou španělskou Alhambrou.

Španělská synagoga je nejmladší synagogou v někdejším Židovském městě na pražském Josefově. Nachází se na rohu Dušní a Vězeňské ulice v sousedství kostela sv. Ducha. Vlastníkem synagogy je Židovská obec v Praze, která ji pronajímá Židovskému muzeu v Praze. Na místě nynější synagogy dříve stála pravděpodobně nejstarší pražská synagoga z 12. století, známá jako Stará škola (Altschul). Protože v druhé polovině 19. století již nedostačovala svou kapacitou potřebám reformní židovské obce, která ji tehdy využívala, nechal Spolek pro upravenou bohoslužbu izraelitů v Praze v letech 1867 a 1868 na místě stržené Staré školy postavit Španělskou synagogu. V roce 1935 byla k synagoze přistavěna funkcionalistická budova, která po druhé světové válce sloužila jako nemocnice.

Během druhé světové války sloužila jako skladiště

Během druhé světové války sloužila synagoga jako skladiště zabavených synagogálních předmětů z českých židovských obcí. Státní židovské muzeum ji získalo do péče v roce 1955, v roce 1960 v ní byla otevřena expozice synagogálního textilu. Od 70. let byla synagoga zanedbávána a v roce 1982 uzavřena. Rekonstrukce mohla začít až po roce 1989 a v 90. letech 20. století byla Španělská synagoga obnovena.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Chmee2, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Štítky památky, historie, Židé, synagoga, Španělská synagoga, židovství, Praha 1, Staré Město, Praha, Židovské muzeum v Praze, druhá světová válka, Josefov, židovská obec, Leo Pavlát, Alhambra, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po roce a půl trvající rekonstrukci se příští týden znovu otevře Španělská synagoga  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.