Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Praze vysadili nový strom Olgy Havlové, připomíná oběti násilí na postižených

Zástupci Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové a Prahy 1 dnes v centru Prahy odhalili pamětní desku u platanu vysazeného na počest Olgy Havlové. Strom je věnovaný jednomu z témat, kterým se nadace zabývá a to předsudečnému násilí na postižených lidem. S tím se podle statistik setkala většina z nich.

Strom na Senovážném náměstí je jedním z pěti, které letos nově vysadili. Olga Havlová by totiž oslavila 90. narozeniny. Přechodzích 85 stromů nechala nadace, kterou Havlová založila, po republice rozmístit před pěti lety. 

„Dělat dobro je krásné a každému, kdo to dělá, to dělá dobře. Ale zkusme se na to dívat z pohledu těch, komu smíme pomáhat. Přijmout pomoc je někdy mnohem těžší, než pomoc dávat. Pomáháme-li, zkusme ocenit odvahu a sílu těch, jimž je pomáháno. Myslím, že paní Havlová dokázala lidem, jimž pomáhala, dát svoji pokoru. To je ten správný způsob. A jestli to ten strom kolemjdoucím připomene, tak je to jen dobře,“ uvedla na slavnostním odhalení pamětní desky u stromu starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

Každý ze stromů je věnován jednomu z témat, které nadace aktuálně řeší. Ten na Senovážném náměstí má připomenout předsudečné násilí, kterého se dopouští na postižených lidech.

„Agentura evropské unie pro základní práva zjistila, že obětmi fyzického násilí se stávají lidé se zdravotním postižení dvakrát častěji, než ostatní. V domácích výzkumech jsme zjistili, že většina lidí se zdravotním postižením se v posledních pěti letech potkala buď s obecným nebo předsudečným násilím,“ informovala na akci Klára Kalibová z organizace In Iustitia, která se problémem zabývá.

Slovní napadení podle Kalibové zažilo 75 procent respondentů. Druhou nejčastější formou bylo zastrašování nebo vyhrožování, které přiznalo 39 procent respondentů. Fyzicky bylo napadeno 35 procent z nich, sexuálnímu útoku čelilo 27 procent.

Většina, 80 procent respondentů, nikdy nenahlásila napadení policii. Důvodem podle Kalibové byl fakt, že nevěřili, že jim někdo může pomoci, někteří nedůvěřovali policii nebo jim nebylo umožněno napadení nahlásit.

Organizace proto požadují změny v trestním zákoníku, praktické změny jako je zviditelnění tématu, zlepšení práce policie a soudů a osvětové kampaně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Praha, Olga Havlová, násilí, strom, nadace, Klára Kalibová, Terezie Radoměřská, In Iustitia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze vysadili nový strom Olgy Havlové, připomíná oběti násilí na postižených  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.