Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

VÁNOCE NA JEDNIČCE: Stromy, bruslení a návrat k tradicím přerušených covidem

V adventním čase našim čtenářům představujeme, jak letos vypadají Vánoce v jednotlivých městských částech Prahy. Městská část Praha 1 pro své obyvatele i návštěvníky rozsvítila hned několik stromů a k dispozici jsou jim trhy na několika místech první městské části, a to například na Staroměstském náměstí, na Václavském náměstí, na Pražském hradě, na náměstí Republiky nebo na Kampě. Přečtěte si, jaké jsou Vánoce na Jedničce.

Praha 1 rozsvítila strom s nadsázkou na každém rohu

Na území Prahy 1 se letos rozsvítil celý les vánočních stromů. Jako úplně první se rozzářil vánoční strom na Staroměstském náměstí, který měří 25 metrů a do Prahy dorazil z Ústeckého kraje.

V neděli 27. listopadu se rozsvítil strom na Kozím plácku, ale také vánoční strom a platany na Petrském náměstí. O den později se rozzářily další dva vánoční stromy, a to na Václavském náměstí a také před radnicí Prahy 1 ve Vodičkově ulici, jehož rozsvícení proběhlo za zpěvu koled.

Strom na Václavském náměstí.
Strom na Betlémském náměstí.

V úterý 29. listopadu se lidé přišli podívat na rozsvícení stromu na Betlémském náměstí a 30. listopadu se rozzářil strom na Malostranském náměstí. Posledním rozsvíceným stromem se stal ten na Hrnčířském plácku na Kampě, který se rozzářil v pondělí 5. prosince.

Rozsvícení jednotlivých stromů pořádala radnice Jedničky spolu s místními spolky. „Advent plný svíček a pouličních světýlek, svařáku a punče, setkávání s přáteli a firemních večírků, advent plný studených mlh i poezie prvního sněhu začal. Tak si ho hezky užijte,“ napsala na svůj facebookový profil starostka městské části Praha 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

Strom na Kozím plácku.
Strom na Malostranském náměstí.
Rozsvícení stromů na Petrském náměstí.

Trhy na Staromáku a Václaváku

Radnice Prahy 1 na svém webu uvedla, že letošní předvánoční doba se na Jedničce ponese v duchu obnovy oblíbených tradic, které přerušil covid. Obyvatelé i návštěvníci centra si tak užijí důstojnou vánoční výzdobu, rozsvícené stromy v jednotlivých čtvrtích i vánoční trhy.

Na Václavském náměstí letos opět probíhají Václavské Vánoce, kde návštěvníci seženou řemeslné dárky i občerstvení, ale zároveň mohou podpořit neziskové organizace a užít si zajímavý kulturní program.

Na trzích na Staroměstském náměstí je návštěvníkům k dispozici celkem 79 prodejních stánků. Svařené víno stojí 90 korun, klobásu si lidé dají za 120 korun. Na pódiu vystoupí tři tisícovky interpretů z různých míst Evropy.

„Nebudou chybět folklórní, národopisné i dětské soubory z České republiky i ze zahraničí. Doplní je taneční vystoupení a programové bloky pro všechny generace,“ uvedla programová manažerka trhů Simona Šteruská a doplnila, že lidé uvidí kromě českých interpretů také vystupující z Lotyšska, Holandska, Polska, Maďarska, Slovenska nebo Německa.

Na Staroměstském náměstí zároveň probíhá tradiční vánoční sbírka, jejímž cílem je zkvalitnění péče o děti s nádorovým onemocněním. Nadace Pražské děti na Staroměstské náměstí umístila kasičku, do které mohou lidé přispívat. Vybrané prostředky připadnou Klinice dětské hematologie a onkologie ve Fakultní nemocnici v Motole.

Kde se v Praze letos bruslí? Podívejte se na velký přehled kluzišť

S blížícími se Vánocemi přichází také doba ledního bruslení. Jako každý rok, i letos se otevírají venkovní ledové plochy po celé Praze. Zmapovali jsme pro vás, kde si zasportujete už teď, a kolik vás to bude stát. Podívejte se na náš přehled...

Zájem ze strany trhovců klesl

Tradiční vánoční trhy s prodejem výrobků lidových řemesel a občerstvením probíhají na náměstí na Kampě, kde je pořádá Spolek občanů a přátel Malé Strany a Hradčan.

Další trhy probíhají v dolní části Václavského náměstí, na Malém náměstí, na náměstí Republiky před Palladiem a na začátku ulice V Celnici. Trhy probíhají také na Hradčanském náměstí.

Vánoční trhy probíhají také na Pražském hradě, a to na náměstí U Svatého Jiří, kde je otevřeno od pondělí do čtvrtka od devíti do šesti a od pátku do neděle do sedmi hodin večer. Trhy na Hradě vynikají nejen jedinečnou polohou, ale i unikátní atmosférou.

„Podle našich informací zájem o prodej ze strany trhovců je, ale v porovnání s dobou před covidem klesl, jelikož během pandemie jich řada skončila. Do nižšího zájmu se samozřejmě také promítá současný velký růst nákladů,“ popsal v tiskové zprávě mluvčí Prahy 1 Petr Bidlo.

Vánoční osvětlení nebude dražší než obvykle

Vánoce v Praze 1 nebudou podle mluvčího z energetického hlediska výrazně dražší, než tomu bylo v minulých letech.

„S ohledem na to, že Praha 1 v posledních letech používá při instalaci vánočního osvětlení a výzdoby LED technologie, a vzhledem k dlouhodobým smluvním partnerstvím náklady na spotřebu elektrické energie při adventu a vánočních svátcích v porovnání s loňskem nestoupnou,“ uvedl Petr Bidlo a dodal, že náklady budou činit zhruba 40 tisíc korun.

Bruslí se na Střeleckém ostrově i na čapadle Hollar

Loni si návštěvníci mohli poprvé zabruslit na Střeleckém ostrově a na Smetanově nábřeží. Obě novinky se osvědčily a pro příznivce zimních sportů se otevírají i tuto sezónu. Kluziště na Střeleckém ostrově funguje od 1. prosince. Ve všední dny je pro veřejnost otevřeno vždy od dvou a o víkendu od dvanácti hodin, bruslí se až do devíti. Občané Prahy 1 mají vstup zdarma, ostatní za 50 korun. Za stovku je možné si na místě půjčit brusle.

Další plocha se nachází na čapadle Hollar na Smetanově nábřeží. Letní scéna s kavárnou se na zimu promění na kluziště na břehu Vltavy. Návštěvníci sem mají vstup zdarma, za půjčení bruslí se platí 150 korun.

Třetím místem pro bruslení v první městské části je sportovní areál Na Františku. Kluziště je tam v provozu už od konce listopadu. Vstupné je 70 korun pro dospělé a 40 pro děti. Občané Prahy 1 platí jen 50, respektive 30 korun, brusle je možné si půjčit za 50 korun. Bruslí se každý všední den od osmi do půl šesté, o víkendech se začíná až v deset. Přesný rozvrh je ale každý den jiný, protože kluziště nabízí i vyhrazený prostor pro školy nebo hraní hokeje.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 1

Štítky Vánoce, strom, trhy, bruslení, Praha 1, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VÁNOCE NA JEDNIČCE: Stromy, bruslení a návrat k tradicím přerušených covidem  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.