Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VOLBY 2021: Před volebními místnostmi v Praze se objevily podpisové stánky. Je to zneužití voleb, hřímají odpůrci

Před některými volebními místy v Praze se objevily podpisové stánky politického hnutí Praha sobě, kde členové nebo podporovatelé hnutí sbírají podpisy pod petici na podporu kandidatury do komunálních voleb 2022. Lidé toto jednání označují na sociálních sítích za nechutné zneužití voleb. „Sbíráme podpisy, takže stojíme tam, kde jsou lidi,“ hájí jednání Prahy sobě místopředseda pražského zastupitelského klubu Petr Zeman.

„A co jako? Nevadí, když neagitují do probíhajících voleb“

Před některými volebními okrsky v Praze vznikly podpisové stánky politického hnutí Praha sobě. Úkolem členů a podporovatelů hnutí je nasbírat formou petice 2200 podpisů občanů Prahy 1 a 100 tisíc podpisů občanů Prahy, aby mohli kandidovat ve volbách 2022, a to nejen na magistrát, ale také na radnice městských částí

„Jejich klasika, zneužití voleb pod pláštíkem údajné petice. Naposledy to bylo u prezidentské volby,“ stěžuje si na jednání hnutí Praha sobě Pavel Hodek.

„A co jako? Nevadí, když neagitují do probíhajících voleb. Nic nelegálního to taky není. Když vás to nezajímá, můžete jít dál,“ napsal Jan Pavelka.

VOLBY 2021: Začíná druhý volební den. Lidé dnes zvolí nové poslance

Úderem osmé hodiny se dnes znovu otevřely volební místnosti. V Česku začíná druhý volební den, na jehož konci budeme znát nové poslance. Na výběr je z více než pěti tisíc kandidátů napříč celou Českou republikou, které nominovalo přes dvě desítky...

„Na rozdíl od politických stran musíme nasbírat sto tisíc podpisů Pražanů, abychom vůbec směli kandidovat“

Rozčilení některých lidí zaznamenal i předseda klubu a starosta Prahy 7 Jan Čižinský. „Praha Sobě je občanská kandidátka, „sdružení nezávislých kandidátů“. To je definice ze zákona, a na rozdíl od politických stran musíme nasbírat sto tisíc podpisů Pražanů, abychom vůbec směli kandidovat za rok v komunálních volbách. Takhle je to vloženo do zákona, aby pro lidi z ulice nebylo jednoduché konkurovat politickým stranám,“ vysvětlil Jan Čižinský.

Čižinský nevnímá postavení podpisových stánků k volebním místnostem jako zneužití voleb. „Zákon po nás vyžaduje povinnost sbírat podpisy a současně nám k tomu dává jasně definované svobody. Svobody zcela nezpochybnitelné, a to i v den konání sněmovních voleb před volebními místnostmi,“ uvedl.

Nechceme, aby se Praha 7 stala městskou částí jen pro bohaté, říká starosta Jan Čižinský

Pražská Drbna přináší další díl ze seriálu rozhovorů se starosty městských částí. Se starostou Prahy 7 Janem Čižinským (Praha sobě) jsme si v prostředí nové holešovické radnice povídali o tom, v jakém stavu přebíral radnici v roce 2014, o...

„Sbíráme podpisy, takže stojíme tam, kde jsou lidi“

„Sbíráme podpisy, takže stojíme tam, kde jsou lidi. A protože sbíráme podpisy, tak nedostáváme příspěvek na mandát. Za tohle období to je 13 milionů korun, které nedostaneme ze státního rozpočtu, občan na naši činnost tedy nepřispívá ani korunou,“ doplnil místopředseda pražského zastupitelského klubu Praha sobě Petr Zeman.

„Nevedeme volební kampaň těchto ani jiných voleb. Prostě dle zákona sbíráme podpisy pod petici, kterou po občanských kandidátkách vyžaduje zákon pro komunální volby. Ptáme se Pražanů, jestli smíme ode dneška za rok kandidovat. To je vše,“ uzavřel Čižinský.

Petiční stánky u volebních míst nejsou problém ani podle policie, která věc prošetřovala. Volební zákon sběrem podpisů neporušilo, řekla dnes mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová. Policie podle ní u voleb v Praze zatím nezaznamenala ani žádné jiné potíže.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Franta Pepa Jednička

Štítky volby, podpisy, petice, Praha, volební místnost, Petr Zeman, Jan Čižinský, Praha sobě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Před volebními místnostmi v Praze se objevily podpisové stánky. Je to zneužití voleb, hřímají odpůrci  |  Volby  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.