Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2020: Senátory za Prahu budou Miroslava Němcová, Václav Láska a David Smoljak

Senátorkou ve volebním obvodu Praha 1 bude bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Ve volebním obvodu Praha 9 porazil David Smoljak (STAN) Eduarda Stehlíka (ODS) a senátorem ve volebním obvodu Praha 5 bude znovu Václav Láska (SEN 21).

Senátorkou v Praze 1 bude Miroslava Němcová

Senátorkou ve volebním obvodu Praha 1 bude bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Ve druhém kole senátních voleb získala 63,96 procenta hlasů. Dosavadní senátor Václav Hampl (za KDU-ČSL) skončil druhý, dostal 36,03 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 24,94 procenta voličů, v prvním kole před týdnem hlasovalo 38,58 procenta.

V prvním kole získala Němcová 48,56 procenta hlasů, druhý Hampl 20,49 procenta hlasů. V obvodu Praha 1 usilovalo letos o senátorský post osm kandidátů. V roce 2014 zvítězil v Praze 1 Hampl, který ve druhém kole získal 68,44 procenta hlasů. Druhý skončil Zdeněk Schwarz (za ODS). Voleb se zúčastnilo 15 kandidátů.

Miroslava Němcová (67) (ODS s TOP 09 a STAN) je poslankyně a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny (v letech 2010 až 2013). Je jednou z výrazných osobností české politické scény posledních let, kterou „nezdobí“ žádné skandály. V dolní parlamentní komoře je v současnosti místopředsedkyní volebního výboru a členkou mandátového a imunitního výboru a organizačního výboru.

Němcová je od roku 1992 členkou ODS, dvakrát byla řadovou místopředsedkyní strany a v letech 2010 až 2012 vykonávala funkci první místopředsedkyně. V roce 1996 ji ODS nominovala do prvních voleb do Senátu. Na svém rodném Žďársku zvítězila v prvním kole, ve druhém už ale neuspěla, když ji porazil lidovec Jiří Šenkýř.

Miroslava se narodila v Novém Městě na Moravě 17. listopadu 1952. Vystudovala Střední zemědělskou a technickou školu v Havlíčkově Brodě (1972). Pracovala jako referentka na Českém statistickém úřadu (v letech 1974-1992) a byla majitelkou knihkupectví ve Žďáru nad Sázavou (1992-2007). Veřejně činná je od komunálních voleb v roce 1994 ve Žďáru nad Sázavou, kdy se stala zastupitelkou (do roku 2002). Poslankyní je od roku 1998, dvě volební období byla místopředsedkyní Sněmovny (od roku 2002, od roku 2006 pak první místopředsedkyní). Po rezignaci šéfa Sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD) v dubnu 2010 byla pověřena vedením dolní komory, poté se stala řádnou předsedkyní Sněmovny (2010 až 2013). Po rezignaci premiéra Petra Nečase v roce 2013 v důsledku kauzy Nagyová ji ODS nominovala na předsedkyni vlády. Prezident Miloš Zeman nakonec novým premiérem jmenoval Jiřího Rusnoka.

Opakovaně se kriticky vyjadřuje na adresu prezidenta Zemana. Vytýká mu, že rozděluje společnost a zpronevěřuje se své přísaze. Vyčítá mu také zahraniční politiku, útoky na novináře, postup při jmenování vlád i některé výroky. V roce 2013 Němcová tvrdila, že při vyzvednutí korunovačních klenotů byl z prezidenta cítit alkohol, podle oficiálních vyjádření trpěl virózou. V březnu 2018, po Zemanově inauguračním projevu, v němž ostře kritizoval podnikatele Zdeňka Bakalu či Českou televizi, byla Němcová prvním z politiků, kteří na protest opustili sál.

Senátorem v Praze 5 bude Václav Láska

Senátorem ve volebním obvodu Praha 5 bude znovu Václav Láska (SEN 21), má 54,10 procenta hlasů. Druhý Michael Žantovský (za TOP 09) dostal 45,89 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo přibližně 25,24 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 36 procent.

V prvním kole získal Láska 37,44 procenta hlasů, druhý Žantovský 39,63 procenta hlasů. V obvodu Praha 5 usilovalo letos o senátorský post sedm kandidátů. V roce 2014 zvítězil v Praze 5 Václav Láska (za Zelené). Ve druhém kole získal 65,08 procenta hlasů. Druhý skončil Pavel Žáček (za ODS). Voleb se zúčastnilo 11 kandidátů.

Václav Láska (46) (Senátor 21)  je senátor od 2014, někdejší šéf české pobočky organizace Transparency International (TI). Jako senátor stál například u zrodu návrhu ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana, který horní komora schválila loni v létě. Návrh byl založen na tom, že Zeman podle senátorů opakovaně porušil ústavu, ať už nečinností, vystupováním v rozporu s oficiální zahraniční politikou ČR, nebo údajnými pokusy o ovlivňování justice. Sněmovna ale návrh odmítla.

Narodil se 4. srpna 1974 v Rakovníku, od svých 18 let pracoval  u policie, z pochůzkáře se vypracoval na vyšetřovatele hospodářské kriminality. Vedl mimo jiné týmy objasňující krach Investiční a poštovní banky a vytunelování Harvardských fondů, při zaměstnání také vystudoval sociální patologii na tehdejší Vysoké škole pedagogické v Hradci Králové (1999) a později Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni (promoval 2004, rok poté, co odešel do civilu).

Po odchodu od policie se Láska živil jako ekonomický poradce, krátce působil v bezpečnostní agentuře ABL a poté pracoval jako advokát. Byl také předsedou správní rady Transparency International (TI), v níž pracoval do roku 2011. Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 byl středočeským lídrem Strany zelených, která však neuspěla, o rok později se stal senátorem. V horní komoře je mimo jiné předsedou Klubu pro liberální demokracii - Senátor 21.

Senátorem ve volebním obvodu Praha 9 bude znovu David Smoljak

Senátorem ve volebním obvodu Praha 9 bude znovu David Smoljak (STAN). Ve druhém kole senátních voleb získal 54,85 procenta hlasů. Druhý Eduard Stehlík (za ODS) dostal 45,14 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 19,54 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 33,46 procenta.

V prvním kole získal Smoljak 42,87 procenta hlasů, druhý Stehlík 30,19 procenta hlasů. V obvodu Praha 9 usilovalo letos o senátorský post 11 kandidátů. V roce 2014 zvítězila v Praze 9 Zuzana Baudyšová (za ANO). Ve druhém kole získala 62,53 procenta hlasů. Druhý skončil Tomáš Kladívko (ODS). Voleb se zúčastnilo 11 kandidátů. Baudyšová ale v lednu 2019 odstoupila. Doplňovací volby do Senátu v Praze 9 pak vyhrál scenárista David Smoljak (za STAN). Dostal 59,5 procenta hlasů. Poražený starosta Prahy 9 Jan Jarolím z ODS získal 40,49 procenta. Voleb se zúčastnilo deset kandidátů.

David Smoljak (61) ( STAN) je od roku 2019 senátor, od roku 2018 zastupitel a radní městské části Praha - Vinoř, scenárista a publicista. David Smoljak je nejstarší syn Ladislava Smoljaka, režiséra a zakladatele Divadla Járy Cimrmana. Jako jeden z autorů stál například za vznikem "nekonečného" televizního seriálu Ulice na televizi Nova, podílel se také na sitcomu Comeback. V roce 2018 měl premiéru jeho půlhodinový dokument Cimrman dobývá Ameriku! o inscenaci jedné z her v USA anglickým souborem.

David Smoljak se narodil v Praze 8. února 1959, vystudoval scenáristiku a dramaturgii na FAMU, poté pracoval v televizi, po roce 1990 působil jako novinář, mimo jiné v týdeníku Reflex. Po vzniku Novy v ní Smoljak působil tři roky jako dramaturg, v roce 1996 přešel na Primu, kde se vypracoval na šéfredaktora zábavy. Krátce po přelomu století odešel "na volnou nohu", věnoval se publicistice i psaní scénářů, podílel se třeba na dokumentárním cyklu Hudební toulky s Ladislavem Smoljakem.

Jako publicista se David Smoljak často vyjadřoval k politice nebo médiím, patří k výrazným zastáncům nezávislosti médií veřejné služby, třeba ve sdružení Svobodu médiím!. Aktivně se do politiky zapojil v roce 2010, kdy kandidoval v komunálních volbách ve Vinoři, do zastupitelstva se ale dostal až o čtyři roky později. Za STAN se na podzim 2017 neúspěšně ucházel o poslanecký mandát, loni v dubnu v doplňovacích volbách nahradil v horní komoře Zuzanu Baudyšovou (za ANO).

Foto Facebookové stránky kandidátů

Štítky volby, senát, výsledky, Praha, Němcová, Láska, Smoljak, David Smoljak, ODS, Miroslava Němcová, Václav Láska, Poslanecká sněmovna ČR, Starostové a nezávislí, Eduard Stehlík, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Senátory za Prahu budou Miroslava Němcová, Václav Láska a David Smoljak  |  Volby  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.