Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

O koalici stále není jasno. Problémem je Hřibovo povýšenectví, zní od Spolu

Pražští Piráti poslali sms zprávu vyjednávacímu týmu pražské koalice Spolu, aby jeho členy informovali o tom, že jejich zástupci nezasednou v radě hlavního města s trestně stíhanými lidmi. Členové zastupitelského klubu Spolu pro Prahu se na jednání shodli, že koalice Spolu nebude ustupovat z práva na obsazení primátorského postu ani z práva svobodného a suverénního rozhodování v personálních otázkách. Jan Čižinský z hnutí Praha sobě uvedl, že nechce jednat o případné koalici Spolu + STAN + Praha sobě, ale jediná naděje pro Prahu je podle něj to, že Piráti a Praha sobě neuhnou ze svých principů a navzájem se nepodrazí.

Piráti nechtějí být v radě s trestně stíhanými

Klub zastupitelů Pirátů na pražském magistrátu v pondělí odeslal sms vyjednávacímu klubu pražského Spolu s výsledkem jednomyslně odhlasovaného usnesení klubu v rámci dalšího povolebního vyjednávání.

„Klub zastupitelů Piráti trvá na platnosti principu, že jeho zástupci nemohou zasednout v Radě hl. m. Prahy, pokud by v ní zároveň byli trestně stíhaní lidé, a to po celou dobu volebního období a bez ohledu na stranickou příslušnost," zněla zpráva.

„Ze strany Pirátů se nejedná o záležitost namířenou proti jednotlivcům, ale o obecný princip zdravé a slušné politiky, který Piráti chtějí mít ukotvený v koaliční smlouvě,“ uvedla ve zprávě pro novináře mluvčí pražské organizace strany Martina Vacková.

„Koalice Spolu jako jasný vítěz voleb nebude ustupovat ze základních demokratických principů, mezi které nepochybně patří právo na obsazení primátorského postu,“ tvrdí Spolu

Členové zastupitelského klubu Spolu se na pondělním jednání shodli, že koalice Spolu nebude Pirátům ustupovat. „Koalice Spolu jako jasný vítěz voleb nebude ustupovat ze základních demokratických principů, mezi které nepochybně patří právo na obsazení primátorského postu či právo svobodné a suverénní rozhodování v personálních otázkách. Stejně tak je nutné zdůraznit, že doposud v jednání s Pirátskou stranou nedošlo k odstranění sporných programových bodů,“ stojí v prohlášení zastupitelského klubu Spolu pro Prahu.

„Míra povýšenectví Zdeňka Hřiba a klubu zastupitelů Pirátské strany je hlavním problémem, který brání vytvoření koalice na vládním půdorysu. Členové Spolu vnímají pirátské požadavky pouze jako zakrývací manévr před dalšími nároky, které budou následovat – a to jak post primátora, tak dalších resortů,“ píše se v prohlášení.

„Podle dosavadního průběhu jednání s Piráty se zdá, že bohužel nerespektují vůli voličů, kteří svou volbou rozdali karty a vyjádřili tím přání, kdo má Prahu následující roky vést. To, že nejsou schopni potvrdit jednoduchý princip, že vítěz voleb má právo nominovat do funkce primátora svého lídra a že i personální obsazení orgánů města je věcí nominující strany, je absurdní. Jsme přesvědčeni, že koalice SPOLU má právo jako vítěz voleb na obsazení pozice primátora a očekáváme od potencionálních koaličních partnerů respekt k těmto základním demokratickým principům,“ popsal v prohlášení svůj pohled na situaci předseda zastupitelského klubu Spolu Zdeněk Zajíček (ODS).

„Měli jsme a stále máme silnou vůli uspořádat magistrátní koalici na vládním půdorysu, ale požadavky Pirátů tuto variantu brzdí,“ doplnil v prohlášení předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Nikdo koalici Spolu nebere svobodu nominovat do funkcí trestně stíhané a podezřelé politiky,“ říká Čižinský

K situaci se vyjádřil také tým hnutí Praha sobě, který vyjádření Pirátů potěšilo. „Nejsme sami, kdo v Praze i po volbách dodržuje sliby a principy slušné politiky. Piráti právě definitivně oznámili, že odmítají vést hlavní město s lidmi ze Spolu, za kterými se táhnou různé škraloupy,“ napsal na sociálních sítích předseda Prahy sobě Jan Čižinský.

„Nikdo koalici Spolu nebere svobodu nominovat do funkcí trestně stíhané a podezřelé politiky. Stejně tak ale nemůže být druhé straně upřeno právo odmítnout s takovými lidmi spolupracovat,“ vysvětlil Čižinský. „Vždyť jak bychom sami před sebou obhájili, že nabízíme v koalici funkce, a tedy vliv na město, třeba Jiřímu Pospíšilovi, jehož dlouholetý poradce Fremr se s gangem v kauze Dozimetr smál, jak se dá skvěle rozkrádat Praha,“ dodal.

Komunální volby v Praze vyhrála koalice Spolu, která získala 19 mandátů v pětašedesátičlenném zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti budou mít 13 zastupitelů. Čtvrtá Praha Sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů bude mít na pátém místě STAN. Šestá je SPD se třemi mandáty.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Faltus

Štítky volby, SPOLU, Piráti, vyjednávání, Praha, koalice, Česká pirátská strana, právo, Jan Čižinský, Starostové a nezávislí, Jiří Pospíšil, Pražský magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O koalici stále není jasno. Problémem je Hřibovo povýšenectví, zní od Spolu  |  Volby  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.