Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2022: Spolu a Piráti v Praze budou dál jednat, dohodu by schvalovalo fórum Pirátů

Koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a pražští Piráti budou pokračovat v jednání, i když se stále neshodli na pirátské podmínce, že nezasednou v radě s trestně stíhanými politiky. Tuto otázku zatím ponechají stranou a další jednání se zaměří na programové otázky. Novinářům to po dnešní schůzce řekli členové obou vyjednávacích týmů.

Problémem je Wolf, který čelí žalobě kvůli sportovním dotacím

O případné koaliční dohodě bude podle současného pražského primátora a lídra Pirátů Zdeňka Hřiba finálně rozhodovat krajské fórum Pirátů, tedy všichni členové v metropoli.

Zástupci Spolu se s Piráty poprvé sešli před týdnem, po schůzce uvedli, že nepovažují za korektní, aby druhá strana zahajovala jednání rovnou s personálními požadavky. Podmínka ohledně trestně stíhaných politiků se může týkat Jana Wolfa (KDU-ČSL), který byl zvolen na čtvrtém místě kandidátky Spolu a který čelí obžalobě kvůli sportovním dotacím na magistrátu.

VOLBY 2022: Na rozdíl od minulého vedení budeme komunikovat, říká po volbách Svoboda

Volby v Praze jednoznačně ovládla koalice SPOLU pro Prahu v čele s Bohuslavem Svobodou (ODS). Koalice získala celkem 24,72 procent a 19 mandátů v 65členném zastupitelstvu. „My budeme komunikovat, a to nejen s jednotlivými městskými částmi a...

O této otázce dnes politici opět jednali, ale podle vyjádření Svobody a Hřiba se poté přesunuli k programovým otázkám a dohodli se na tom, že se na program zaměří i na dalších schůzkách. Následující se bude konat ve čtvrtek. „Konstatovali jsme, že to je záležitost, podle které se na konci toho procesu bude rozhodovat krajské fórum Pirátů, které bude v konečném důsledku schvalovat vstup Pirátů do koalice. S tímto vědomím jsme se shodli na tom, že chceme postoupit dále," řekl Zdeněk Hřib.

Svoboda uvedl, že sdělení o schválení krajským fórem zástupce Spolu překvapila. „Jednání je velmi obtížné, protože jejich (Pirátů) rozhodnutí jsou vázána na to, že až bude smlouva podepsána, tak si ji nechají schválit pirátským fórem, takže všechny dohody jsou jakoby na vodě," uvedl Bohuslav Svoboda. Dodal, že Spolu od začátku nechce jednat o personáliích, ale o programu. Zástupci Spolu podle něj dnes prezentovali Pirátům své priority, jako jsou doprava nebo bydlení. Podle Hřiba se v těchto otázkách víceméně shodli a o programu budou dále jednat.

VOLBY 2022: Jednání se potáhnou, nejspíš vznikne koalice SPOLU a Pirátů, říká politolog

Kdy začnou povolební vyjednávání, kdo je odstartuje a jak dlouho potrvají? Jak spokojení byli voliči s Bohuslavem Svobodou v letech 2010 až 2013, kdy už jednou byl primátorem Prahy? Co ukazuje úspěch SPD v Praze a jak bude vypadat koalice, která...

Spolu se ještě sejde s ANO a Prahou sobě

Otázka podmínky Pirátů se tak prozatím odkládá, ale koalice Spolu stále trvá na tom, že ji neakceptuje. „Naše představa o radě zůstává stále stejná a kolega Wolf do ní patří," řekl Svoboda. Wolf řekl, že je obžalován za hlasování v komisi podle svého svědomí a dnes by hlasoval stejně. „Kdyby se jednalo o jakýkoliv úmyslný trestný čin, tak by mě ani nenapadlo kandidovat," sdělil Jan Wolf a dodal, že kriminalizaci zastupitelů za hlasování podle svého svědomí a přesvědčení považuje za vážný problém.

Piráti také považují za problém možnou kumulaci funkcí u členů rady, kde to podle Hřiba nicméně budou posuzovat individuálně. „Obecně princip, že lidé by měli na sto procent pracovat pro město, ten samozřejmě platí," řekl Hřib.

Úderem sobotní druhé hodiny začalo sčítání hlasů po volbách, ve kterých lidé rozhodovali o novém složení městských a obecních zastupitelstev. Zároveň ve třetině volebních obvodů vybírali z kandidátů do Senátu. Konečné výsledky hovoří jasně....

Zástupci koalice Spolu se dnes večer ještě sejdou s týmem hnutí ANO a v úterý s Prahou Sobě. Tu Piráti a STAN prosazují do koalice, ale Spolu se k tomuto návrhu staví rezervovaně kvůli zachování poměru sil v radě odpovídajícímu výsledku voleb. „Zavrhujeme možnost, abychom proti sobě měli celek, který by měl více hlasů než my," dodal Svoboda.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu, která získala 19 mandátů v 65členném zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti budou mít 13 zastupitelů. Čtvrtá Praha Sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů bude mít na pátém místě STAN. Šestá je SPD se třemi mandáty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Koláž Drbny

Štítky Piráti, Spolu, volby, magistrát, primátor, jednání, Česká pirátská strana, Praha, Zdeněk Hřib, rada, Jan Wolf, Bohuslav Svoboda, KDU-ČSL, ODS, TOP 09, koalice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Pokorny

Je mi celkem jedno po tech vsech predchozich primatorech, kdo se stane primatorem nyni. Jenom doufam, ze ten pan z Moravy si sbali svuj samoliby arogantni usmev co nejdriv

Úterý, 4. října 2022, 23:15Odpovědět

VOLBY 2022: Spolu a Piráti v Praze budou dál jednat, dohodu by schvalovalo fórum Pirátů  |  Volby  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.