Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VOLBY 2022: Zástupci koalice Spolu dnes budou podruhé jednat s Piráty

Vyjednávací tým pražské koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) se dnes v 15:00 podruhé sejde s Piráty. Budou jednat o možné spolupráci ve vedení hlavního města. Poprvé se na dvoustranné schůzce setkali před týdnem, kdy se jim nepodařilo dosáhnout dohody. Zástupci Spolu opakovaně deklarovali, že mají zájem o koalici na vládním půdorysu.

Piráti podle vyjádření z minulého týdne trvají na tom, že v případné radě nezasednou s trestně stíhanými osobami. To může znamenat komplikaci, protože pražský lídr KDU-ČSL Jan Wolf, který uspěl na čtvrtém místě kandidátky Spolu, čelí obžalobě kvůli kauze sportovních dotací na magistrátu. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) také později na twitteru uvedl, že Pirátům jde i o to, aby se členové rady věnovali funkci na plný úvazek. Lídr Spolu a kandidát na primátora Bohuslav Svoboda chce zůstat poslancem a dál pracovat jako lékař.

Svoboda po poslední schůzce s Piráty uvedl, že odmítá otevírat jednání s jakýmikoliv podmínkami. Co se stane, pokud by Piráti svůj přístup nezměnili, předjímat nechtěl. Zástupci Spolu se minulý čtvrtek sešli také s týmem STAN, se kterým si potvrdili, že mají zájem jednat o koalici, ale konkrétní dohody zatím neuzavřeli.

Vítězná koalice Spolu ve volbách získala 19 mandátů v 65členném pražském zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty a třetí Piráti se 13 zastupiteli. Praha Sobě má 11 mandátů, pět křesel obsadilo hnutí STAN a šestá je SPD se třemi mandáty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Honza Faltus

Štítky jednání, volby, SPOLU, Piráti, Praha, Česká pirátská strana, koalice, KDU-ČSL, ODS, TOP 09, Bohuslav Svoboda, Jan Wolf, Zdeněk Hřib, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Zástupci koalice Spolu dnes budou podruhé jednat s Piráty  |  Volby  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.