Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2022: Druhé kolo senátních voleb v Praze ovládli Pirk a Marvanová Kordová

Ve dvou obvodech v Praze a dalších dvaadvaceti po celé republice se konalo druhé kolo senátních voleb. Lidé v něm vybrali dalších 24 senátorů. V Praze 10 lidé rozhodovali mezi Janem Pirkem (TOP 09) a Renatou Chmelovou (STAN) a v Praze 11 mezi Hanou Marvanovou Kordovou (ODS) a Ladislavem Kosem (Hnutí Pro Prahu 11). Jiřího Růžičku (TOP 09), o jehož členství v Senátu rozhodli voliči už v prvním kole, doplní v horní parlamentní komoře za Prahu Jan Pirk a Hana Marvanová Kordová.

Volební účast byla malá

Hlasování v závěrečném kole letošních senátních voleb skončilo ve dvě hodiny odpoledne. Volební účast ve druhém kole voleb do třetiny Senátu nepřesáhla v některých obvodech ani dvacet procent.

V Praze 10 přilo k urnám jen 19,99 procent voličů. V dalším pražském obvodu, v Praze 11, přišlo k volbám 18,65 procent voličů.

V Praze 10 vyhrál volební duel chirurg Jan Pirk, který v senátu nahradí bývalou starostku Prahy 10 Renatu Chmelovou. Pirk se narodil v roce 1948 a je veřejně známý jako kardiochirurg. Pirk dostal celkem 9796 hlasů, což znamená 60,44 procent.

Marvanová Kordová zvítězila v obou kolech

V Praze 11 ovládla druhé kolo senátních voleb žena. Hana Marvanová Kordová porazila dosavadního senátora Ladislava Kose. Právnička Hana Kordová Marvanová se narodila v roce 1962. V minulosti byla byla poslankyní České národní rady a Poslanecké sněmovny za Občanské fórum, ODS a Unii svobody. V roce 2018 byla zastupitelkou Prahy jako nestraník za hnutí STAN. Pro Marvanovou Kordovou hlasovalo celkem 11 764 voličů, a získala tak 67,87 procenta hlasů.

VOLBY 2022: Růžička v Praze 6 obhájil křeslo senátora v prvním kole. Hlas mu hodil i Okamura

Ve třech pražských městských částech vedle komunálních voleb probíhalo i hlasování do třetiny senátu. V Praze 6 už v prvním kole nadpoloviční většinou zvítězil Jiří Růžička, jeho volební lístek do urny hodil i Tomio Okamura.

Už minulý víkend, tedy v prvním kole, se rozhodlo o tom, že v Praze 6 zvítězil stávající senátor Jiří Růžička. Jeho volební lístek do urny nedopatřením hodil i Tomio Okamura (SPD).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Koláž Drbny

Štítky volby, senát, druhé kolo, Praha, Jan Pirk, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Hana Kordová Marvanová, TOP 09, Senát Parlamentu ČR, Jiří Růžička, Ladislav Kos, Renata Chmelová, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Druhé kolo senátních voleb v Praze ovládli Pirk a Marvanová Kordová  |  Volby  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.