Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VOLBY 2022: Pirk, nebo Chmelová? Kordová, nebo Kos? Začalo druhé kolo senátních voleb

Ve dvou obvodech v Praze a dalších dvaadvaceti po celé republice dnes začalo druhé kolo senátních voleb. Lidé v něm vyberou dalších 24 senátorů. V Praze 10 budou lidé rozhodovat mezi Janem Pirkem (TOP 09) a Renatou Cmelovou (STAN) a v Praze 11 mezi Hanou Marvanovou Kordovou (ODS) a Ladislavem Kosem (Hnutí Pro Prahu 11). Rozhodne se však také o tom, zda v čele Senátu bude moci pokračovat Miloš Vystrčil (ODS), který senátorský mandát obhajuje na Jihlavsku.

V Praze 6 se rozhodlo už v prvním kole

Většinu v horní komoře si bez ohledu na výsledek voleb udrží kluby stran vládní koalice. Opoziční hnutí ANO má šanci na to, že by poprvé mohlo mít v Senátu vlastní stranický klub, k čemuž je potřeba alespoň pět senátorů.

Na rozdíl od prvního kola, které se uskutečnilo před týdnem souběžně s obecními volbami, se senátní volby nebudou konat ve všech 27 senátních obvodech. Volební místnosti v Praze 6, na Bruntálsku a Orlickoústecku zůstanou zavřené, protože lidé tam zvolili senátory už v prvním kole Jiřího Růžičku (navržen TOP 09) z klubu Starostů, Ladislava Václavce (ANO) a Petra Fialu (KDU-ČSL). Vládní koalice tak po prvním poločasu vede nad opozicí v poměru 2:1.

VOLBY 2022: Růžička v Praze 6 obhájil křeslo senátora v prvním kole. Hlas mu hodil i Okamura

Ve třech pražských městských částech vedle komunálních voleb probíhalo i hlasování do třetiny senátu. V Praze 6 už v prvním kole nadpoloviční většinou zvítězil Jiří Růžička, jeho volební lístek do urny hodil i Tomio Okamura.

Volit se bude v Praze 10 a v Praze 11

V Praze se dnes volební místnosti otevřou ve dvě hodiny v Praze 10 a v Praze 11. V Praze 10 kandidovalo v prvním kole šest lidí. Do druhého kola postoupil 74letý chirurg Jan Pirk (TOP 09), který získal 44,8 procenta hlasů a současná senátorka a exstarostka desáté městské části Renata Chmelová (STAN), ta získala 24,4 procenta.

V Praze 11 se o hlasy voličů v prvním kole voleb ucházelo osm kandidátů. Do druhého kola se dostali Hana Marvanová Kordová (ODS) s 39 procenty hlasů a Ladislav Kos (Hnutí Pro Prahu 11) s 16,9 procenty.

Volit může zhruba 2,5 milionu voličů. V prvním kole přišly hlasovat více než dvě pětiny z nich, ve druhém kole bývá účast nižší. Hlasovací lístky dostanou lidé až ve volebních místnostech, v poštovních schránkách by je hledali marně. Stejně jako v prvním kole by lidé neměli zapomenout na doklad kvůli ověření totožnosti volební komisí.

Ohodnoť článek

Foto Honza Faltus

Štítky volby, senát, druhé kolo, Praha, Jan Pirk, Ladislav Kos, ODS, Renata Chmelová, TOP 09, Hana Kordová Marvanová, Senát Parlamentu ČR, Starostové a nezávislí, Miloš Vystrčil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Pirk, nebo Chmelová? Kordová, nebo Kos? Začalo druhé kolo senátních voleb  |  Volby  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.