Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VOLBY 2022: Praha je bašta sluníčkářů, jsem rád, že jsme překvapením, říká lídr SPD

Největším překvapením voleb v Praze se stala koalice SPD, Trikolory, Hnutí PES a nezávislých. Toto uskupení získalo 5,17 procent a do zastupitelstva se dostane jako nováček se třemi mandáty. Za překvapení označili úspěch SPD všichni oslovení lídři kandidátek, kteří se dostali do zastupitelstva i oslovený politolog. Jak vnímá svou roli lídr kandidátky SPD Milan Urban a s kým si dokáže představit spolupráci na magistrátu? Na to odpovídal v rozhovoru pro Pražskou Drbnu.

„My jsme byli blokováni médii, abychom nebyli vidět“

Je pro vás překvapení, že jste se dostali do zastupitelstva, nebo jste s tím počítali?
Udělali jsme maximum pro to, aby to vyšlo. Počítat na sto procent nemůžete nikdy s ničím, ale my jsme pevně věřili. Jsme moc rádi, že to vyšlo a čeká nás velká práce. Musíme dokázat voličům, že když už jsme na magistrátu, tak se věci začnou měnit.

Jak vnímáte to, že pro všechny lídry kandidátek, které se dostali spolu s vámi do zastupitelstva, je váš úspěch jednoznačným překvapením letošních voleb?
Věřím, že pro ostatní to je překvapení. Děkuji, že se mnou jako novinář mluvíte, ale my jsme byli blokováni médii, abychom nebyli vidět, takže jsme byli držení stranou, aby to lidé tolik nevnímali. Jsem rád, že pro ostatní je to překvapení, pro nás je to něco, v co jsme doufali a dělali jsme pro to maximum. Poslední měsíc jsme měli denně šest až deset stánků po Praze, rozdali jsme statisíce letáků, novin, programů. Bereme to jako zadostiučinění za to, co jsme dělali. Všichni byli nabití energií a říkali jsme si, že to musí vyjít.

Úderem sobotní druhé hodiny začalo sčítání hlasů po volbách, ve kterých lidé rozhodovali o novém složení městských a obecních zastupitelstev. Zároveň ve třetině volebních obvodů vybírali z kandidátů do Senátu. Konečné výsledky hovoří jasně....

„Připadá nám zbytečné, že Svobodní nebo Motoristé sobě šli do voleb samostatně“

S kým si dokážete představit spolupráci na magistrátu?
To se dá těžko odhadovat. Jak víte, Piráti i Praha sobě veřejně řekli, že s námi spolupracovat nebudou, já jsem to veřejně říkal v tisku a v televizi také, protože principiálně nemůžeme spolupracovat s někým, vůči komu jsme se v programu vyhranili. Chceme v Praze změnu, chceme zastavit to, co dělala Praha sobě a Piráti. Máme problém také s koalicí STAN, protože ti jsou nejvíc spojovaní s kauzou Dozimetr. Ale s ostatními to bude na analýze programu a vzájemných priorit. To je komunální politika.

S ostatními stranami už to vypadá na velmi úzký výběr, protože Bohuslav Svoboda se nechal slyšet, že s SPD jednat nechce. Jak to berete?
To nechci komentovat. Vyčkejme, teď se tak měsíc povedou jednání. Musíme si počkat na výsledek.

Myslíte si, že vám k úspěchu pomohla spolupráce s Trikolorou a hnutím PES?
Chtěli jsme spolupracovat s dalšími subjekty. Připadá nám zbytečné, že Svobodní nebo Motoristé sobě šli do voleb samostatně, i když máme v programu velmi podobné věci. Je zbytečné, že jejich procenta zbytečně propadla. Snažili jsme najít co nejvíc subjektů, které prezentují stejné názory, začali jsme Trikolorou, pokračovali hnutím PES a měli jsme na kandidátce kandidáty ze čtyř dalších subjektů plus k tomu nezávislé osobnosti, takže jsme to chtěli pojmout co nejšířeji, aby lidé se stejnými názory mohli volit jednu kandidátku. Určitě to nějaký význam mělo. Je škoda každého hlasu, který propadne, protože v komunálních volbách mohou rozhodovat stovky hlasů.

VOLBY 2022: Jednání se potáhnou, nejspíš vznikne koalice SPOLU a Pirátů, říká politolog

Kdy začnou povolební vyjednávání, kdo je odstartuje a jak dlouho potrvají? Jak spokojení byli voliči s Bohuslavem Svobodou v letech 2010 až 2013, kdy už jednou byl primátorem Prahy? Co ukazuje úspěch SPD v Praze a jak bude vypadat koalice, která...

„Praha je bašta kavárny a sluníčkářů“

Čím si vysvětlujete, že v liberální Praze uspěla SPD, která z celorepublikového hlediska není liberální ani trochu?
Praha je bašta kavárny a sluníčkářů. Občané mají nejistotu a vidí, co se děje nejen ve správě hlavního města, ale v rámci celé republiky, ať už jde o energie, poplatky nebo inflaci. Když jsme se lidí ptali, co se podle nich v Praze za čtyři roky zlepšilo, tak nikdo nevěděl. Čtyři roky utekly bez ničeho. Piráti, Praha sobě nebo STAN vždycky jen hovořili o tom, co chystají, plánují nebo připravují na další období, co chtějí udělat. Ale to my, kteří tam nejsme, máme říkat, co bychom chtěli udělat. Ti, co tam jsou, by měli ukazovat, čeho všeho dosáhli.

Myslíte si, že to tak vnímají i Pražané?
Řekl bych, že Pražané to vnímají také tak. Jsou to všechno nenaplněné sliby. Doprava, průjezdnost, metro D, které se začalo stavět až teď po dvaceti letech, Pražský okruh, Městský okruh, byty, domovy seniorů. Je to hodně věcí, se kterými se nic neděje a řekl bych, že to občané vnímají. To, že se SPD dostala na magistrát, je protestní hlas občanů, kteří by si normálně ani nedokázali představit, že by SPD volili. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto koláž Drbny, SPD, Jakub Horňák

Štítky volby 2022, SPD, Milan Urban, zastupitelstvo, rozhovor, Praha, volby, magistrát, Trikolóra hnutí občanů, Hnutí PES, Drbna.cz, Česká pirátská strana, Strana svobodných občanů, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hana N

Na člena SPD docela rozumné názory. Zejména v poslední větě má pravdu. I v tom, že komunální politika je něco jiného. Za 4 roky jsem v Praze taky nezaznamenala nic pozitivního, jedině zrušení nesmyslného ohňostroje.

Pondělí, 26. září 2022, 07:26Odpovědět

VOLBY 2022: Praha je bašta sluníčkářů, jsem rád, že jsme překvapením, říká lídr SPD  |  Volby  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.