Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VOLBY 2022: Koalice SPOLU v čele se Svobodou vyhrála volby v Praze

, aktualizováno 25. září 2022, 6:45

Úderem sobotní druhé hodiny začalo sčítání hlasů po volbách, ve kterých lidé rozhodovali o novém složení městských a obecních zastupitelstev. Zároveň ve třetině volebních obvodů vybírali z kandidátů do Senátu. Konečné výsledky hovoří jasně. Koalice SPOLU získala 24,72 procent a 19 mandátů v 65členném zastupitelstvu, ANO 19,34 procent a 14 mandátů, Piráti 17,73 procent a 13 mandátů, Praha sobě 14,73 procent a 11 mandátů, STAN 7,77 procent a 5 mandátů. Nováčkem v pražském zastupitelstvu bude koalice SPD, Trikolora, Hnutí PES a nezávislí společně pro Prahu, která získala 5,17 procent a tři mandáty.

Zvolení zastupitelé:

SPOLU pro Prahu:
Bohuslav Svoboda, Jiří Pospíšil, Zdeněk Zajíček, Jan Wolf, Michal Hroza, Alexandra Udženija, Tomáš Portlík, Jan Chabr, Zdeněk Kovářík, Jiří Ptáček, David Vodrážka, Lucie Kubesa, Jakub Lepš, Martin Sedeke, Pavel Mareš, Hana Kordová Marvanová, Tomáš Pek, Tomáš Kaštovský, Tomáš Slabihoudek

ANO: Patrik Nacher, Ondřej Prokop, Barbora Rázga, Václav Bílek, Jan Kolář, Martin Benkovič, Radmila Kleslová, Jan Hušbauer, Radomír Nepil, Marcela Plesníková, Stanislav Nekolný, Martin Hrubčík, Marta Gellová, Lenka Vedralová

Piráti: Zdeněk Hřib, Jana Komrsková, Adam Zábranský, Magdalena Valdmanová, Daniel Mazur, Viktor Mahrik, Eva Tylová, Bara Soukup, Jiří Brůžek, Zuzana Freitas Lopesová, Gabriela Lněničková, Jaromír Beránek, David Bodeček

Praha Sobě: Jan Čižinský, Hana Třeštíková, Adam Scheinherr, Mariana Čapková, Pavel Vyhnánek, Petr Zeman, Pavel Zelenka, Kamila Matějková, Jiří Knitl, Kristýna Drápalová, Vladan Brož

STAN: Petr Hlaváček, Kateřina Arnotová, Antonín Klecanda, David Procházka, Zuzana Hamanová

SPD: Milan Urban, Josef Nerušil, Zdeněk Seidl

„Zavoláme si s panem Hlaváčkem a Hřibem,“ hlásí Čižinský

Jako první dorazil do štábu hnutí Praha sobě v kavárně NoD v Dlouhé ulici v centru Prahy Jan Čižinský (Praha sobě). „Nervozita ze mě spadne až budeme vědět, jak to dopadlo. Až budeme vědět, jestli si voliči v Praze zvolili budoucnost nebo minulost,“ řekl Jan Čižinský redakci Pražské Drbny před sobotní čtvrtou hodinou.

„Jsme domluvení s panem Hlaváčkem (STAN) a s panem Hřibem (Piráti), že si dnes večer zavoláme. Jsem připraven na jakákoliv jednání kromě toho s hnutím ANO,“ odpověděl Čižinský na otázku, na jaká jednání se hnutí Praha sobě připravuje. „Nikdy nebudeme spolupracovat ani s hnutím SPD nebo s KSČM,“ doplnil.

Procentuální zisk pro předsedu hnutí Praha sobě není důležitý. „Jde mi o ten celkový výsledek, to znamená, abychom společně se STAN a s Piráty dali nadpoloviční většinu a mohli udržet ten směr, kterým teď Praha jde.“

Čižinského ve štábu Praha sobě podporují i Hana Třeštíková, Pavel Vyhnánek či Adam Scheinherr. „Politik musí dělat svou práci. Když nás voliči pošlou do koalice, tak budeme dělat svoji práci a když nás pošlou do opozice, tak taky,“ uzavřel Čižinský, předseda Prahy sobě, která získala 14,73 procent a 11 mandátů.


Příchod Bohuslava Svobody do štábu SPOLU. Foto: Markéta Plešková

„Nijak jsem se netajil tím, že bych preferoval pokračování stávající koalice,“ říká Hřib

Stávající primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se ve štábu České pirátské strany na lodi Bam Bu Dah u Libeňského mostu ukázal v sobotu v půl třetí odpoledne. „Nálada ve štábu je velice dobrá, což odpovídá tomu, že ta kampaň byla velice konstruktivní,“ řekl po příchodu Zdeněk Hřib naší redakci.

Jan Čižinský naší redakci pověděl, že lídři kandidátek STAN, Pirátů a Prahy sobě jsou domluveni na telefonátu. „To si minimálně popřejeme k výsledkům, to je asi jasné. Nijak jsem se netajil tím, že bych preferoval pokračování stávající koalice,“ řekl.

„Průzkumy vycházely na 11,7 procenta, ale věřím, že budeme mít víc. Kdybychom naopak měli pod deset procent, tak to si troufnu tvrdit, že by to byl naprosto jasný signál k tomu, že musíme přidat,“ odpověděl Hřib na otázku, s kolika procenty by byl spokojen.

Hřib zároveň naší redakci pověděl, že vůbec neřeší, zda by se politice věnoval i v případě, že by pro něj volby nedopadly dobře. „To vůbec neřeším. Uvidím, jak dopadnou výsledky a podle toho budeme vyjednávat o tom, v jaké roli budeme pracovat pro Pražany,“ uzavřel.

Ve štábu byl i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Dívám se na to celorepublikově. Doufám, že nám z těchto voleb vzejde další generace komunálních politiků, kteří pak budou mířit výš do sněmovny,“ zmínil Ivan Bartoš pro Českou televizi.

„V Praze výsledky dosahují průběžně asi na dvacet procent. Myslím si, že to je tím, že Zdeněk Hřib jako primátor dokázal provést Prahu dvěma velkými krizemi, ale také nastartoval její rekordní rozvoj, a to s čistým štítem. Já věřím, že i ten výsledek bude odpovídat tomu, že Zdeněk Hřib řídil Prahu správně,“ řekl na tiskové konferenci po půl sedmé večer Ivan Bartoš.

„Chtěl bych poděkovat všem, kteří nám v Praze dali svůj hlas. Já si této důvěry velice vážím a chtěl bych poděkovat všem, kteří přišli k volbám,“ řekl Hřib na tiskové konferenci. Piráti v Praze získali 17,73 procent a 13 mandátů.


Situace ve volebním štábu SPOLU v Truhlářské ulici v centru Prahy. Foto: Markéta Plešková

Markéta Pekarová Adamová ve štábu koalice SPOLU. Foto: Honza Faltus

Do štábu SPOLU dorazili Fiala, Kalousek, Němcová i Jurečka

Do sídla ODS v Truhlářské 9 v Praze dorazil Bohuslav Svoboda (ODS) v dobré náladě, s novináři se však dlouho nezdržel. Na otázku jednoho z přítomných novinářů, zda je možné, že by koalice SPOLU vybrala jako primátora nakonec někoho jiného, Svoboda odpověděl, že to určitě možné není.

Na místě byli i Miroslav Kalousek (TOP 09), Hayato Okamura (KDU-ČSL), Marian Jurečka (KDU-ČSL), předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová nebo premiér Petr Fiala (ODS), který do štábu dorazil před půl šestou. „Očekávám dobrý výsledek. Máme za sebou jednu z nejvyhrocenějších kampaní v historii voleb v České republice. Ale myslím si, že nakonec koalice SPOLU může dosáhnout dobrých výsledků,“ řekl naší redaktorce na místě Petr Fiala.

Poslankyně Parlamentu České republiky Miroslava Němcová (ODS) je přesvědčena, že Svoboda roli primátora zvládne. „Jednak už ve vedení města stál, administrativu zvládá perfektně, rozumí problémům města, nebojí se říct ani názory na velmi citlivá témata. Je to člověk, který je je ostřílený a z hlediska své profese má ohromný respekt mezi občany,“ řekla naší redaktorce ve volebním štábu Miroslava Němcová.

Reagovala také na prohlášení jeho oponentů „Mě osobně urážely narážky na jeho věk. Když si představím ty spousty maminek, které čekají, aby mohly rodit u pana docenta Svobody, a tam věk překážkou není, a najednou by mohl být. Tohle mám současnému primátorovi panu Hřibovi velmi za zlé. Přála bych si, aby za tyto odporné narážky na věk už primátorem nebyl, protože se mě to hluboce dotýká,“ postěžovala si Němcová.

Koalice SPOLU pro Prahu pražské volby zcela ovládla, když získala 24,72 procent hlasů a 19 mandátů.


Patrik Nacher v dobré náladě ve volebním štábu hnutí ANO. Foto: ČTK/Michaela Říhová

„Věřím, že se Patrik Nacher stane jedním z nejlepších primátorů Prahy,“ doufal Prokop

Patrik Nacher (za ANO) do štábu hnutí ANO v restauraci Columna v budově Centra pohybové medicíny na Chodově dorazil v sobotu po půl sedmé večer. „Od začátku jsem říkal, že do koalice půjdeme s někým, kdo má podobná programová východiska jako my. Směřování rozvoje města. Chceme, aby výsledkem byla akceschopnost a ne nějaké přešlapování na místě kvůli kompromisům. Tohle mimo jiné spatřuji u koalice SPOLU,“ řekl naší redakci v sobotu večer Patrik Nacher.

„V první řadě je třeba najít shodu a až ve druhé řadě bychom se bavili o personálním složení a jednotlivých pozicích,“ odpověděl Nacher na otázku, zda by v případě vytvoření koalice s koalicí SPOLU, která volby ovládla, usiloval o křeslo primátora.

Nacher uvedl, že by byl rád, kdyby volební výsledek začínal dvojkou, což se nakonec nesplnilo, protože ANO získalo 19,34 procent a 14 mandátů. Zároveň doplnil, že překvapením je pro něj výsledek SPD. „Překvapilo mě, že jdou přes pět procent. Vnímám to jako zpětnou vazbu od voličů, kteří tím dávají najevo nespokojenost se stávající koalicí,“ uzavřel.

Jako poslední se ve štábu objevil předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Doprovázel ho místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO). Babiš prý čekal větší účast. „Rostou houby údajně, takže lidi asi šli na houby," řekla Andrej Babiš novinářům na místě.

„Bude to strašně komplikované,“ říká Hlaváček

Kandidát na primátora Petr Hlaváček (STAN) sčítání hlasů sledoval ve štábu STANu v restauraci U Glaubiců na Malostranském náměstí . Na místo dorazil i první místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Ještě není sečteno všechno, já bych chtěl ještě víc. Deset procent," odpověděl ještě před sečtením všech hlasů na otázku naší redaktorky ohledně spokojenosti s počtem hlasů Petr Hlaváček. Nakonec hnutí STAN získalo v Praze 7,77 procent a pět mandátů.

Možná koaliční vyjednávaní podle něj nebudou jednoduchá. „Bude to strašně komplikované. Když si promítnete výsledky, tak z toho vyplývají složitá koaliční jednání. Jsem konzistentní, dlouhodobě říkám, že nechci vyjít s extrémistickými stranami. Určitě ne s ANO. A myslím, že by to měl být záměr všech demokratických stran," dodal Hlaváček.

Lídr pražského STANu podle vlastních slov preferuje stávající koalici, je ale připraven jednat se všemi demokratickými stranami. Možnou spolupráci SPOLU a ANO, kterou nastínil Bohuslav Svoboda, rád nevidí. „Myslím, že koalice SPOLU a ANO není pro Prahu ani pro naši společnost šťastná. Myslím, že si to uvědomuje i spousta kolegů ve SPOLU, že to komplikuje jednání. Myslím, že v tom ve SPOLU nepanuje úplná jednota, něco říkal pan Zajíček a něco další reprezentanti. Po tom, co prožíváme v parlamentu a v celé společnosti si to nedovedu představit," prohlásil ve vysílání České televize Hlaváček.

Překvapením voleb v Praze se stala koalice SPD, Trikolora, Hnutí PES a nezávislí společně pro Prahu. Toto uskupení získalo 5,17 procent a tři mandáty.

Příchod Petra Hlaváčka do volebního štábu STAN. Foto: Honza Faltus


Marian Jurečka a Miroslava Němcová před štábem koalice SPOLU. Foto: Markéta Plešková

Vít Rakušan ve štábu STAN. Foto: Honza Faltus

Volby v Praze proběhly bez větších problémů

Co se týká bezpečnosti, pražští strážníci řešili během uplynulých volebních dnů jen jeden incident. „Během prvního volebního dne jsme řešili narušení veřejného pořádku pouze v Praze 9, kde podnapilý muž slovně napadal členy volební komise. Na výzvu strážníků muž volební místnost opustil a uklidnil se. Následně se za své chování omluvil. Přestupek byl vyřešen domluvou,“ uvedla pro redakci Pražské Drbny mluvčí městské policie Irena Seifertová.

V části pražských volebních místností, kde bezpečnost zajišťovala státní policie, nedošlo k žádnému problému. „Co se týká volebních místností, tak za pražskou policii jsme neřešili žádné narušení veřejného pořádku,“ řekl naší redakci policejní mluvčí Jan Rybanský.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Markéta Plešková, Radoslav Penkov, Honza Faltus, ČTK/Michaela Říhová

Štítky volby 2022, sčítání, volební komise, komunální, štáb, Praha, koalice, volby, ANO 2011, Starostové a nezávislí, Bohuslav Svoboda, Zdeněk Hřib, Česká pirátská strana, Svoboda a přímá demokracie, Jan Čižinský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Koalice SPOLU v čele se Svobodou vyhrála volby v Praze  |  Volby  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.