Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kvůli olympiádě si musíme vzít neplacené volno, říkají první čeští olympionici v curlingu

Zuzana a Tomáš Paulovi jsou manželský pár, který spojuje curling – v českém prostředí velmi nenápadný sport, který je na žebříčku popularity hluboko ve stínu fotbalu nebo hokeje. Právě na curlingovém hřišti se Zuzana s Tomášem poznali, začali tvořit dvoučlenný tým, postupně se vypracovali mezi republikovou špičku a v květnu se stali prvními Čechy, kteří budou v curlingu reprezentovat barvy České republiky na olympijských hrách. I přes podporu od státu budou muset Zuzana s Tomášem něco doplatit, aby se na olympijské hry vůbec dostali. Přečtěte si příběh sympatického páru z Jižního Města.

Kousek od baráku nám postavili tréninkovou halu

Zuzana se narodila před osmadvaceti lety v Praze a její život je spjatý s Jižním Městem. „Vyrůstala jsem na Praze 11 a žiju na Praze 11,“ říká hrdě. Po základní škole chodila na opatovské gymnázium, odkud se dostala na Univerzitu Karlovu, kde získala magisterský titul v oboru mediální studia.

Sport byl Zuzaniným koníčkem od dětství, kdy se věnovala mimo jiné volejbalu, první kontakt s curlingem proběhl v deseti letech. „Kousek od baráku nám postavili tréninkovou halu, takže jsem si řekla, že to půjdu zkusit, vlastně mě tam dotáhla kamarádka. V deseti letech určitě nebylo mým snem stát se hráčkou curlingu, ale byla to spíš náhoda, že jsem s tímhle sportem začala. I rodiče byli rádi, že jsem si vybrala něco, co bylo kousek od domu,“ vzpomíná na svoje začátky Zuzana.

Standardním problémem v curlingu je nedostatek hráčů

Tomáš je stejně jako Zuzana rodilý Pražák, vyrůstal v Podolí, dlouho žil na Vinohradech, kde navštěvoval základku, na gymnázium chodil na Hradčanech a sám si utahuje z toho, že se kvůli vztahu se Zuzanou postupně vzdaluje od centra Prahy. Po střední škole Tomáš vystudoval ekonomii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

Tomášova cesta ke curlingu byla podobná jako u Zuzany. I on začal hrát díky kamarádovi. „Standardním problémem v curlingu je nedostatek hráčů, takže mě kamarád vzal s sebou a já se stal členem juniorského týmu,“ vysvětluje Tomáš.

„Ne, curling nás určitě neživí!“

Právě při curlingu se Zuzana s Tomášem poznali. „Potkali jsme se asi dvanáct let zpátky a jedenáct let zpátky jsme spolu začali hrát, to bylo skoro hned. Curling samozřejmě řešíme doma hodně, bavíme se daleko víc o curlingu než třeba o práci,“ říká Tomáš.

Při otázce, zda Zuzanu a Tomáše curling uživí, se oba od srdce rozesmějí. „Ne, curling nás určitě neživí!“ řekne důrazně Zuzana a Tomáš vysvětlí situaci. Dvojici kromě kamenů a košťat spojuje podobný pracovní obor, oba totiž pracují v bance. „Já dělám ve spořitelně finančního analytika a Zuzka dělá rozvoj personalizace a digitalizace v rámci banky,“ říká Tomáš.

„Všechna dovolená jde na curling“

Jen v Praze jsou pro hráče curlingu dvě haly. Ve Zbraslavi je menší hala a na Roztylech je oficiální hala, jejímž vlastníkem je Český svaz curlingu a kde jsou čtyři curlingové dráhy. Právě v této hale se odehrávají nejvýznamnější české soutěže. Zaregistrovaných hráčů je v České republice asi pět set ve zhruba čtyřiceti týmech v případě mužů a asi třiceti týmech v případě žen.

Curling hraje v každodenním životě partnerů obrovskou roli. „Máme čtyřikrát týdně tréninky, o víkendech jezdíme na turnaje a v téhle komunitě máme i většinu kamarádů,“ říká Zuzana. Práce však curlingu zatím neustupuje. „Pracujeme na full-time a když je nějaká krize, tak si člověk vezme neplacené volno, ale to se mi stalo snad jednou za posledních osm let,“ vzpomíná Tomáš. „Jenže to znamená, že všechna dovolená jde na curling,“ podotýká Zuzana. „Není to tak, že bychom si zajeli ještě navíc někam jen tak odpočinout.“

Neplacené volno však dvojice bude potřebovat v nadcházejících měsících. V květnu se totiž Paulovi kvalifikovali na únorové olympijské hry v Pekingu, kde budou bojovat v konkurenci dvojic ze Skotska, Kanady, Itálie, Švédska, Norska, Švýcarska, domácí Číny a dalších dvou zemí, které se kvalifikují v prosinci.

„Pro nás to určitě není o tom, že si dáme týden dovolené na olympiádě, ale chceme dát víc času přípravě, takže nás čekají turnaje v zahraničí,“ říká Zuzana rezolutně. „Nejsme ani outsideři, ani favoriti na zlato, náš cíl je klidný střed. Všichni soupeři jsou hratelní a bude hodně záležet na aktuální formě. Nechceme tam jet s cílem, že vyhrajeme jeden zápas a budeme nadšení, to určitě ne,“ dívá se Tomáš střízlivě na pozici českého týmu před turnajem.

První a možná poslední šance

V curlingu smíšených dvojic je nutné, aby jeden člen týmu byl muž a druhý žena. Paulovi, jako manželská dvojice, nebudou na olympiádě úplnou výjimkou. „Manželé jsou ještě Norové, tam si akorát ta hráčka nevzala jeho jméno, ale jsou svoji, takže úplná rarita nejsme,“ zamýšlí se Zuzana a jedním dechem dodává, že to, zda spoluhráči tvoří pár i v osobním životě, podle ní téměř nehraje roli. „Náš úspěch netkví v tom, že jsme manželé. My jsme oba byli velmi dobří hráči i před tím, než jsme spolu začali hrát ve dvoučlenném týmu. Možná to ale přeci jen má malý vliv na to, že jsme víc sehraní.“

I přes podporu od státu budou muset Zuzana s Tomášem něco doplatit, aby se na olympijské hry vůbec dostali. „Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy uvolňuje pro účely reprezentací nějaké finance. Ty sice určitě nepokryjí všechny naše náklady, ale dá se to zvládnout,“ říká Tomáš.

„Je to asi naposled, co se na olympiádu dostaneme, protože za další čtyři roky už by to pro nás bylo hodně složité vzhledem k tomu všemu, co curlingu obětujeme,“ uzavírá povídání Tomáš. Jak se bude dvojici z Jižního Města dařit s košťaty a kameny na ledové dráze pod olympijskými kruhy v Pekingu, budeme moci sledovat od 4. února 2022.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto WCF / Céline Stucki,

Štítky sport, rozhovor, curling, Zuzana Paulová, Tomáš Paul, Praha, olympijské hry, Česko, Jižní Město, Peking, Univerzita Karlova, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli olympiádě si musíme vzít neplacené volno, říkají první čeští olympionici v curlingu  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.