Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zemřela legenda českého basketbalu. Jiří Zídek podlehl dlouhé nemoci

Ve věku 78 let zemřel legendární basketbalista Jiří Zídek starší. Vítěz ankety Český basketbalista 20. století a první Čech uvedený do Síně slávy FIBA podlehl dlouhé nemoci. Informovala o tom Česká basketbalová federace na svém webu.

„Český basketbal se dnes zahalil do smutku. Odešel opravdový velikán, jenž už navždy zůstane jednou z nejvýznamnějších basketbalových osobností," uvedla federace.

Rodák z Prahy hrál vrcholově v letech 1962 - 1979 a patřil k nejlepším pivotům své doby. S československou reprezentací získal stříbro a bronz na mistrovství Evropy. Se Slavií VŠ Praha byl šestkrát mistrem ligy a v roce 1966 hrál finále Poháru mistrů evropských zemí. O tři roky později vyhrál Pohár vítězů národních pohárů.

Zídek startoval na šesti evropských a dvou světových šampionátech. V roce 1972 dosáhl s týmem na olympiádě v Mnichově na osmé místo a byl nejlepším střelcem reprezentace. Celkem odehrál v národním týmu 257 zápasů. Dvakrát byl zvolen nejlepším československým basketbalistou a drží ligový střelecký rekord.

„Cítím hrozný smutek. Proletěly mi hlavou všechny okamžiky, kdy jsem měl možnost pana Zídka poznat. Sám jsem ho jako kluk sledoval. Byl legendou nejen československého, ale i evropského a světového basketbalu. Pravá osobnost," řekl předseda ČBF Miroslav Jansta.

Zídek, který byl znám v basketbalových kruzích pod přezdívkou Andrej, se mohl stát také prvním Čechem hrajícím NBA. Kvůli komplikacím spojeným s životem v komunistickém Československu se mu to ale nepodařilo. Této mety dosáhl později až jeho syn Jiří Zídek mladší.

„Mohl být jedním z prvních nejlépe vydělávajících Evropanů v NBA, ale dal přednost své zemi a rodině. Je úžasné, že se to pak splnilo jeho synovi. Jeho rodina zanechává v českém basketbale hlubokou stopu," doplnil Jansta.

Po skončení hráčské kariéry působil Zídek starší jako trenér.

V roce 2001 byl vyhlášen československým basketbalistou 20. století a jako jediný Čech byl o sedm let později nominován mezi 50 nejvýznamnějších osobností Euroligy. V roce 2013 byl uveden do Síně slávy ČBF a během MS 2019 se jako vůbec první Čech stal členem Síně slávy FIBA.

„Česká basketbalová federace vyjadřuje upřímnou soustrast rodině a děkuje Andreji Zídkovi za vše, co pro československý a český basketbal vykonal," dodala Česká basketbalová federace.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto CZ BASKETBALL

Štítky sport, basketbal, Zídek, úmrtí, Praha, Jiří Zídek, basketbalista, Česká basketbalová federace, Mezinárodní basketbalová federace, nemoc, NBA, Miroslav Jansta, olympijské hry, VŠ Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřela legenda českého basketbalu. Jiří Zídek podlehl dlouhé nemoci  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.