Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sparta i přes dnešní prohru postoupila přes Skelleftea AIK do čtvrtfinále Ligy mistrů

Hokejisté Sparty postoupili do čtvrtfinále Ligy mistrů. V odvetném osmifinálové utkání doma v Tipsport Areně prohráli se švédským celkem Skelleftea AIK 1:2, což jim po vítězství 3:1 ze Švédska z minulého týdne stačilo k posunu mezi nejlepších osm. V dalším souboji Pražané narazí na další švédský celek Rögle, který vyřadil Curych. První duel se hraje za dva týdny a odveta 14. prosince.

„Samozřejmě jsme rádi, že jsme postoupili, protože Skelleftea je výborný tým z předních pozic švédského ligy," řekl po utkání asistent trenérů Sparty Jaroslav Hlinka. Sparta v extralize prohrála deset z posledních jedenácti zápasů, ale dnes i přes další porážku slavila cenný skalp. „Je to specifické, ale my jsme věděli, že máme dva góly nahráno. Nechtěli jsme prohrát, ale jsme rádi, že jsme to udrželi," doplnil Hlinka.

Pražané stále bojují s početnou marodkou, i když útočníci se již do sestavy vrací. „Možná defenzíva ještě moc ne, ale věříme tomu, že se budeme uzdravovat a budeme silnější. Dneska bylo vidět na klukách, že chtějí postoupit a pokračovat v téhle lize," řekl Hlinka a ocenil i výkon brankáře Machovského, jenž nastoupil poprvé po svém návratu z Dinama Riga.

Osmadvacetiletý český gólman měl v úvodu výrazně více práce než jeho protějšek Lindvall. Velké šance ale Pražané soupeři nepovolili a ubránili se i při Pavelkově vyloučení.

Hned po něm připravil první šanci Kaše pro Thorella a v 11. minutě se Sparta radovala z vedení. Řepík objel branku, snažil se zasunut puk u pravé tyče a do vlastní branky si ho srazil Pudas. Třetí tým švédské ligy se potom ubránil při dvou oslabeních a při tom prvním navíc zahrozil z brejku Johnson.

V úvodu druhé části se ocitl po Řepíkově přihrávce v šanci Horák, Skelleftea odolala i při vyloučení Melkera Karlssona. Domácí už tříbrankový náskok na udržení postupu dobře bránili. Při Šmerhově vyloučení si Machovský poradil s Pudasovou ranou a při Kašeho pobytu na trestné lavici Pražané také nepřipustili vyrovnání.

Po 89 sekundách třetí třetiny se to už povedlo Granbergovi, který po akci Linuse Karlssona z pravého kruhu překonal Machovského. Vrátit Spartě vedení mohl Doležal. Přestože neuspěl, drželi Pražané přes snahu soupeře dlouho náskok na svůj druhý posun v Lize mistrů mezi nejlepší osmičku. V roce 2016 Pražané došli dokonce až do finále.

Skelleftea hrála v závěru přes čtyři minuty power play a 22 vteřin před koncem jí jetě vykřesal naději Linus Karlsson, ale Sparta postup uhájila.

„Z postupu máme určitě radost. Kdyby se povedla remíza, bylo by to určitě hezčí i pro mě, protože jsem už dlouho nevyhrál, ale soupeř byl dneska skvělý a byla to otázka času, kdy se jim podaří dát ještě nějaký gól. Byl to pro mě po měsíci zápas a extrémně těžký. Jsem rád, že jsem dneska něco chytil. Kluci mi pomohli a patří jim dík," prohlásil Machovský.

V boji o semifinále bude Sparta bojovat s Rögle. „Je to další kvalitní mužstvo, finalista minulého ročníku (švédské ligy). Těšíme se a doufám, že budeme minimálně vyrovnaným soupeřem. Švédské týmy se pravidelně dostávají do závěrečných kol a jen to ukazuje na kvalitu té soutěže," dodal Hlinka k soupeři z Ängelholmu.

HC Sparta Praha - Skelleftea AIK 1:2 (1:0, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 11. Řepík (Sobotka) - 42. Granberg (L. Karlsson), 60. L. Karlsson (Kühnhackl, Pudas). Rozhodčí: Tscherrig, Hebeisen (oba Švýc.) - Ondráček, Špůr (oba ČR). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 3417. První zápas: 3.1, postoupila Sparta.

Sparta: Machovský - Mikliš, T. Pavelka, Moravčík, Tomov, Polášek, R. Jeřábek - Konečný, R. Horák, E. Thorell - Řepík, Sobotka, Šmerha - Dvořáček, D. Vitouch, J. Strnad - Z. Doležal, D. Kaše, T. Jandus - P. Hašek. Trenéři: Hořava a Jandač.

Skelleftea: Lindvall - Pudas, Roos, O. Nilsson, Wilsby, Granberg, Kapla, Forsfjäll - J. Lindström, M. Karlsson, Loibl - Hugg, J. Jonsson, L. Karlsson - Kühnhackl, Sundsvik, O. Möller - Robertsson, Stenman, J. Sundin. Trenér: Ohlsson.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HC Sparta Praha

Štítky Sport, hokej, Liga mistrů, play off, osmifinále, Sparta, Skelleftea, 2.VERZE, FOTO, AUDIO, AC Sparta Praha, Skellefteå AIK, Liga mistrů UEFA, Melker Karlsson, ČEZ Arena (Pardubice), Jaroslav Hlinka, Švédsko, Curych, čtvrtfinále, Linus Karlsson

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sparta i přes dnešní prohru postoupila přes Skelleftea AIK do čtvrtfinále Ligy mistrů  |  Hokej  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.