Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Za Spartu naskočil první Bulhar v extralize. K výhře však nepomohl

Jako první bulharský hokejista v historii tuzemské nejvyšší soutěže se představil v dresu Sparty sedmnáctiletý obránce Nino Tomov. Rodák ze Sofie, který svou zemi reprezentoval loni na mistrovství světa dvacítek v divizi III, si debut užil. Mohlo ho jen mrzet, že nebyl vítězný, protože Pražané proti Hradci Králové ztratili vedení 2:0 a podlehli 2:3 po samostatných nájezdech.

„Pro mě to byl obrovský zážitek a obrovská zkušenost," řekl Tomov novinářům po premiéře. Na ledě strávil v utkání 4 minuty a 12 sekund a vstup do zápasu měl ulehčený i tím, že Sparta po trefě kapitána Michala Řepíka vedla po půl minutě 1:0.

„Vedení 1:0 nám určitě dodalo v první třetině klid, hráli jsme dobře první půlku zápasu. Nepomohlo nám, že jsme neproměnili šance. Oni začali nás pak agresivně napadat a byli lepší. Vedli jsme 2:0 a pak se to otočilo na jejich stranu. Určitě jsme mohli uhrát tři, ale jeden je taky dobrý," uvedl.

Debut si mohl vychutnat v domácím prostředí před 5875 diváky v O2 areně. „Atmosféra byla skvělá a hrálo se mi dobře. První střídání jsme byl nervózní a hlavně předtím na rozbruslení, ale pak to ze mě spadlo. Pomohli mi všichni spoluhráči, starší i mladší. Hlavně obránci Jurčina, Pavelka, Polášek. Říkali, ať jsem hlavně v klidu a hraju svoji hru. Milan Jurčina mi říkal, ať se toho nebojím, že mě bude chránit, kdyby něco bylo," podotkl Tomov.

O svém startu se dozvěděl v sobotu večer. „Usínalo se těžko, ale pak se spalo dobře. Měl jsem předtím dva zápasy, takže jsem byl unavený," řekl Tomov, který hrál z juniorský tým Sparty v pátek v Mladé Boleslavi a v sobotu v Liberci.

Doufá, že přijdou další šance. Kdy bude ta další, ale zatím netuší. „Zatím nevím, ale předpokládám, že budu hrát v juniorce," podotkl Tomov, který ví, že se musí stále zlepšovat. „Je to oproti mládeži mnohem rychlejší a všichni kluci jsou chytří. Musím zlepšit obratnost, rychlost a bránění, hlavně po rozích."

Ve Spartě působí pět let. „Přišel jsem v 8. třídě. Zrodilo se to, že pan (Jiří) Kročák mě sem pozval na zkoušku. Viděl mě na sparťanské letní hokejové škole v Litoměřicích. Na tu jsem přijel s ambicí se zlepšovat. Chtěl mě na Spartu a od té doby tady jsem. Když jsem přišel do Česka, tak jsme česky neuměl," podotkl Tomov, kterému už čeština nedělá problémy.

Už patnácti se představil loni v lednu na světovém šampionátu dvacítek v nejnižší divizi III, kde Bulhaři hráli s Islandem, Novým Zélandem, Mexikem a Tchaj-wanem. „Jsou tam slabší soupeři. Ta úroveň je tady určitě lepší, ale jak jsem tam byl s těmi kluky v patnácti, tak oni jsou zase silnější," prohlásil Tomov, který chce Bulharsko reprezentovat i v budoucnu a změně občanství neuvažuje.

V tuzemské nejvyšší soutěži je prvním bulharským reprezentantem, ale tamní kořeny mají i bývalí čeští reprezentační obránci Angel Krstev a Angel Nikolov. „Věděl jsem o Angelovi Krstevovi, to mi říkal i pan (trenér Sparty) Jandač, který mi o něm vyprávěl, že jsou kamarádi. Ale ještě jsme se neseznámili," dodal Tomov.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HC Sparta Praha

Štítky sport, hokej, extraliga, Sparta, Hradec Králové, Tomov, Sofie, Milan Jurčina, Michal Řepík, Bulhaři, Angel Krstev, Angel Nikolov, Mexiko, Bulharsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za Spartu naskočil první Bulhar v extralize. K výhře však nepomohl  |  Hokej  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.