Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lukáš Pech režíroval výhru Sparty nad Vítkovicemi. Byl to jeho devítistý zápas v extralize

Hokejisté Sparty porazili v dohrávaném zápase 4. kola extraligy Vítkovice 5:2 a po třetí výhře v řadě se posunuli na třetí místo tabulky. Hosté prohráli posedmé za sebou, podruhé pod vedením nových trenérů v čele s Milošem Holaněm. Třemi asistencemi se pod výhru Pražanů podepsal útočník Lukáš Pech hrající jubilejní 900. utkání v nejvyšší soutěži.

„Byl to těžký zápas a důležité bylo, že jsme ubránili pětiminutové oslabení a poté i dvouminutové pět na tři. Tam jsme to zlomili, i když Vítkovice poté snížily na 2:3. Rychle jsme odskočili na 4:2 a jsme rádi, že jsme to ubojovali a máme tři body doma," zhodnotil utkání Lukáš Pech.

Hosté v O2 areně postrádali potrestaného kapitána Romana Poláka i nejproduktivnějšího hráče Lakatoše, jemuž se narodil potomek, i tak byli ale v úvodu aktivnější. Brankář Sparty Machovský měl více práce než jeho protějšek Svoboda, poradil si ale i s nepříjemnou střelou Tršky.

Vítkovice následně nevyužily první přesilovou hru, poté hrály v šesti a přestože oslabení přestály, než se stihl Werbik vracející se z trestné lavice zapojit do hry, inkasovaly. Skóre otevřel Košťálek, jenž překonal Svobodu střelou od mantinelu.

Úvod druhé části patřil Spartě, vítkovický gólman však svůj tým několikrát podržel. Inkasoval paradoxně až při přesilovce hostů, kdy Pechovu akci dokončit dorážející Buchtele. Ostravský klub tak v oslabení inkasoval již pátý gól v sezoně, nejvíce ze všech týmů.

Vítkovice mají suverénně nejhorší využití přesilových her v extralize, tentokrát však trest Pražanů dokázaly proměnit ve snížení. Machovského z dorážky překonal Kalus a připsal ve druhém startu první extraligový gól v kariéře. Sparta však dokázala rychle získat dvoubrankové vedení zpět, faul Dočekala potrestal Horák.

Ideální šanci zdramatizovat duel měli hosté na přelomu druhé a třetí třetiny. Němeček dostal pětiminutový trest za úder hlavou, následně byl na čtyři minuty vyloučen i Dvořák. Vítkovice hrály 140 sekund v pěti proti třem, skórovat však nedokázaly. Nejblíže gólu byl Mikyska, který trefil tyč.

„Byly tam momenty, kdy jsme mohli dostat branku, ale výborně zasáhl gólman Machovský," řekl trenér domácích Miloslav Hořava. Jeho protějšek Holaň označil tuto část hry za klíčovou. „Tam nám to uteklo. Rozdíl byl v zakončení, Sparta na to má hráče. Věřím, že je máme i my a až se všichni dají do kupy, bude to lepší. Sparta využila přesilovky, prosadila se i v oslabení, což by se nám nemělo stávat," uvedl Miloš Holaň.

Pražané kritické chvíle přežili, v 51. minutě ale po vydařené individuální akci snížil Marosz a zadělal na drama. Před překonáním Machovského přešel i přes obránce Poláška, jenž do Sparty přišel před týdnem právě z Vítkovic.

„To je Rosťa Marosz. Věděl jsem, že přijde něco speciálního. Neměl jsem rychlost. Myslím, že po takové akci spolu vyhrajeme Zlatou helmu," řekl Adam Polášek, jenž přiznal, že duel pro něj byl zvláštní. „Za týden se toho ale ve Vítkovicích stalo hodně a musím říct, že to byl jiný tým. Kluci jezdili po prdeli a dělali maximum," všiml si reprezentační obránce.

Hosté se tlačili do útoku, místo vyrovnání ale inkasovali. Po rychlém protiútoku se prosadil kapitán Řepík, poslední slovo měl poté Sukeľ. Sparta tak soupeři oplatila porážku z prvního vzájemného souboje.

Ohlasy trenérů:

Josef Jandač (Sparta): „Jsme velice rádi, že jsme získali tři body, protože jsme dnes nebyli lepším týmem. Ale zvládli jsme utkání, které jsme neodehráli úplně nejlépe, a to je hrozně důležité. Některé zápasy, které se nám doma nepovedly, jsme ztratili. Dnes jsme ale byli maximálně efektivní. Každá změna dá mužstvu alespoň krátkodobě kyslík a na Vítkovicích to bylo vidět, hrály urputně a byly velice nepříjemným soupeřem. Nenechaly nám tolik prostoru a my jsme některé situace přehrávali."

Miloš Holaň (Vítkovice): „Výsledkově to pro nás není dobrý zápas, pět inkasovaných gólů je hodně. Nejradši bych řekl, že jsme hráli špatně a vyhráli, ale je to naopak. Nasadili jsme zase další mladší hráče, protože Lakatošovi se narodilo dítě, tak s námi necestoval. V první třetině jsme udělali taktickou chybu při prostřídání beků a Sparta nám dala z přesilovky gól, pak jsme ale pomalu vyrovnávali hru až do momentu, kdy jsme za stavu 3:1 mohli v pětiminutové přesilovce, navíc poté více než dvě minuty dvojnásobné, skórovat. Tam nám to ale uteklo. Rozdíl byl v zakončení, Sparta na to má hráče. Věřím, že je máme i my a až se všichni dají do kupy, bude to lepší. Sparta využila přesilovky, prosadila se i v oslabení, což by se nám nemělo stávat. Když jsem si myslel za stavu 3:2, že půjdeme do power play, tak jsme udělali dvě individuální chyby a zápas ztratili."


HC Sparta Praha - HC Vítkovice Ridera 5:2 (1:0, 2:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 12. Košťálek (Pech, M. Jandus), 34. Buchtele (Pech), 37. R. Horák (Sobotka, Polášek), 57. Řepík (Pech), 59. M. Sukeľ (Dvořáček) - 35. M. Kalus (Werbik, Štencel), 51. Marosz (Dej). Rozhodčí: Mrkva, Šindel - Bryška, Axman. Vyloučení: 8:6, navíc Němeček (Sparta) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Bez diváků.
Sparta: Machovský - M. Jandus, Němeček, Polášek, Košťálek, Kalina, Tomáš Dvořák, Piskáček - Řepík, R. Horák, Sobotka - Rousek, Tomášek, Buchtele - Šmerha, Pech, Říčka - Dvořáček, M. Sukeľ, Zikmund. Trenéři: Hořava a Jandač.
Vítkovice: Miroslav Svoboda - P. Trška, L. Kovář, Kubeš, Štencel, R. Černý, Koch - Werbik, J. Hruška, Schleiss - M. Kalus, Marosz, Dej - Mallet, J. Baláž, Dočekal - Fridrich, J. Mikyska, Lednický. Trenér: Holaň.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HC Sparta Praha

Štítky sport, hokej, extraliga, Sparta, Vítkovice, HC Sparta Praha, HC Vítkovice Ridera, Lukáš Pech, trenér, Adam Polášek, Miloš Holaň, Miroslav Svoboda, Tomáš Dvořák, Miloslav Hořava, Josef Jandač

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lukáš Pech režíroval výhru Sparty nad Vítkovicemi. Byl to jeho devítistý zápas v extralize  |  Hokej  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.