Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nechutný incident v pražském fotbale. Mladého rozhodčího napadli a vyhrožovali mu smrtí

Zápas šestého kola pražské fotbalové 1.B třídy mezi kluby Jižní Město Chodov a FK Klánovice, který se odehrál na Chodově v sobotu 10. září, skončil nechutným incidentem, během kterého diváci i činovníci domácího klubu podle oficiálního zápisu o utkání napadli rozhodčího a delegáta, vyhrožovali jim smrtí a vulgárně jim nadávali.

Rozhodčí se v kabině museli zamknout, chránil je jejich kolega, který byl na zápase náhodou

O výsledku utkání rozhodly Klánovice už v prvním poločase, kdy padly všechny góly zápasu, který po devadesáti minutách skončil 6:1. Po konečném hvizdu však vyvrcholila frustrace domácích diváků i činovníků. Podle zápisu o utkání byli hlavní sudí i delegát utkání hrubě uráženi a napadeni.

„Při odchodu rozhodčích z hrací plochy byli rozhodčí hrubě uráženi diváky a jeden z diváků se těsně před vstupem do šatny pokusil vstoupit do cesty rozhodčím a hrubě je při tom urážel: „Ty kriple, jak si to pískal?“ Po upozornění delegáta, ať odstoupí od rozhodčích, začal křičet směrem k delegátovi: „Ty nevíš kdo já jsem?“ Několikrát to zopakoval a na dotaz delegáta, kdo tedy je, odvětil: „Já jsem předseda!“ Následně před dveřmi kabiny byl delegát fyzicky napaden spolukřičícím divákem, který stál u „předsedy“ a násilně byl vtlačen do kabiny rozhodčích a za ním byly zabouchnuty dveře. Vzhledem k tomu, že pořadatelská služba byla zcela nefunkční a vůbec nebyla přítomna tomuto incidentu, rozhodčí a delegáta chránil náhodně přítomný kolega rozhodčí Císař,“ napsal do zápisu hlavní rozhodčí zápasu Matyáš Hanzlík.

Rozhodčí se v kabině zamkli, aby v klidu popsali incident do zápisu, tím však divoká situace rozhodně neskončila. „Po 5 minutách pobytu rozhodčích v zamčené kabině na dveře bouchal nějaký člověk, který o sobě tvrdil, že je hlavní pořadatel a že mu vadí, že je v kabině cizí osoba a ta že musí kabinu ihned opustit,“ píše se v zápisu. Cizí osobou byl však zmíněný Lukáš Císař, který byl na utkání náhodou přítomný, a tak chránil své kolegy rozhodčí.

Situaci nepomohl uklidnit ani fakt, že informační systém FAČR funguje tím způsobem, že každý člen fotbalové asociace může v reálném čase sledovat, co rozhodčí do zápisu vyplňuje. Přesně to podle rozhodčího v tu chvíli dělali lidé, kteří čekali před kabinou rozhodčích. „Ty buzerante jeden zasranej, my že jsme tě tady fyzicky napadli? To ses posral ne?“ křičel předseda domácího klubu JM Chodov Miroslav Holinka směrem k delegátovi utkání Pavlu Sýkorovi.

„Ulička“ diváků, kopance, pivní sprcha a útok pěstí

Když rozhodčí a delegát opustili šatnu, čekala je podle zápisu „ulička“ místních diváků i hráčů. „Nejprve mě jeden z diváků kopl do nohy, což jsem ustál, ale když jsem se otočil zpět, dostal jsem nečekaně pěstí do nosu. V téže ruce měl tento, již zřejmě podnapilý divák skleněný půllitr, kterým mě chtěl původně zasáhnout. Následně mě polil pivem. Jeden z diváků měl v ruce nůž a výhrůžně s ním manipuloval a koukal se přitom na rozhodčí. Aktéři tohoto incidentu na mě řvali, že mě zabijou, že ví, kde bydlím a tak podobně," popsal situaci v zápase rozhodčí.

Situaci ještě vyhrotil hlavní pořadatel, který rozhodčí s delegátem sice doprovodil k brance, která je dostala ven z areálu, ale tam si podle zápisu sundal označení pořadatele a začal delegátovi vyhrožovat. „Teď už ti můžu udělat cokoliv, když jsme mimo areál hřiště,“ cituje hlavního pořadatele zápis o utkání.

Celý incident si podle rozhodčího natáčelo zhruba pět diváků na mobilní telefony. „To podle mého názoru potvrzuje, že tento incident byl plánovaný,“ uzavřel rozhodčí zápis o utkání.

„To, co tam napsali není z padesáti procent vůbec pravda. Nože tam vůbec nebyly,“ brání se předseda Chodova

Předseda domácího klubu Miroslav Holinka vidí pozápasový incident jinou optikou. „To, co tam napsali není z padesáti procent vůbec pravda. Nože tam vůbec nebyly. Já jsem griloval a měl jsem tam vidlice na otáčení klobás a on z toho udělal nůž. Sice nevím, jestli někde byl nůž, ale podle mě tam nůž nebyl,“ podal svůj pohled na věc pro redakci Pražské Drbny Miroslav Holinka.

„Vyhrožování zabitím? Ne, to si tam připsali jiný písmenka. To jsou takový kecy,“ dodal. „Oni si tam na mě napíšou, co chtěj a hlavně maj čtyřiadvacet hodin na to dopsat si tam, co chtěj,“ odpověděl Holinka na otázku, zda je podle něj v pořádku rozhodčímu nebo delegátovi vulgárně nadávat. „Já jsem rozhodčímu nenadával do kriplů, to byli jiní lidi asi, ale ne já. Já jsem měl incident jenom s delegátem.“

Tomu měl Holinka podle zápisu říct, že je buzerant zasranej, ani toto však nepřiznal. „Neřek jsem mu to. Oni si vymejšlej tyhlencty věci,“ pověděl.

Několik hodin po telefonátu redakce s Holinkou klub JM Chodov na svém facebookovém profilu zveřejnil prohlášení, ve kterém se zástupci klubu rozhodčímu omluvili, přesto se nechali slyšet, že popsané události neodpovídají skutečnému průběhu incidentu.

„Pevně doufáme, že pan rozhodčí, Matyáš Hanzlík, je zdravotně i duševně v pořádku. Za celé vedení JM Chodov se mu touto cestou chceme omluvit za nepřípustné chování diváků, a za fyzické napadení. Mediální tlak je pochopitelně velmi značný, a byť popsané události neodpovídají skutečnému průběhu incidentu, tak je z naší strany tato nepříjemná a neomluvitelná situace zavrženíhodná,“ píše se na facebookovém profilu chodovského fotbalu. Výkonný výbor JM Chodov se podle prohlášení bude situací zabývat.

Odvolané nedělní pískání, cesta na pohotovost a chystané trestní oznámení

Průběh incidentu tak jak je popsán v zápisu, potvrdil naší redakci přímo hlavní rozhodčí. „Policii nás v tu chvíli ani nenapadlo volat,“ řekl redakci Pražské Drbny Matyáš Hanzlík.

„V noci jsem nemohl spát, protože jsem si pořád říkal, co by se stalo, kdyby mě trefili tím půllitrem. Bolela mě hlava a břicho. Když jsem ani o půl sedmé ráno nemohl spát, tak jsem psal obsazovacímu úseku, ať mi zruší delegace na nedělní utkání, protože nejsem schopný pískat,“ popsal devatenáctiletý rozhodčí.

„V neděli odpoledne, kdy mě pořád pobolívala hlava po té ráně pěstí, jsem šel na pohotovost. Řekli mi, že bych měl odpočívat, ale že si myslí, že tam nic závažného není,“ řekl.

Když se Matyáš Hanzlík znovu sešel s delegátem utkání Pavlem Sýkorou, dohodli se, že podají trestní oznámení. „Teď ho dolaďujeme, chceme se postarat o to, aby celý případ prověřila policie,“ doplnil Hanzlík.

Podle soupeře Chodov podobné chování nepředvedl poprvé

Výkon mladého rozhodčího v utkání hodnotil i vedoucí mužstva FK Klánovice Tomáš Svoboda. „I když je to mladý kluk, v žádném případě neovlivnil průběh utkání. Jeho výkon byl odpovídající úrovni soutěže, kterou hrajeme. Pár drobných chyb na obou stranách udělal, ale spíš tam byla od začátku znatelná nenávist ze strany lavičky soupeře,“ řekl naší redakci Tomáš Svoboda.

„Není to poprvé, my jsme to tam zažili před rokem. A když oni přijeli k nám, tak jsme s nimi měli jako pořadatelé plné ruce práce a málem jsme volali policii,“ popsal. „Já bych byl pro co nejpřísnější trest, protože je potřeba ukázat všem ostatním týmům, že tohle nemůžeme tolerovat, že tohle je za hranou. Za mě to utkání nebylo vyhrocené ze strany hráčů, já tam daleko víc vidím lavičku a toho předsedu. V tuto chvíli musí dát Pražský fotbalový svaz jasně najevo, že takhle ne,“ doplnil vedoucí Klánovic.

Incident mladého sudího od pískání neodradí

Tresty od disciplinární komise by měly být známé ve čtvrtek. „Disciplinární komise je se mnou v maximální komunikaci, cítím z jejich strany podporu a to, že mají zájem rozdat co nejvyšší tresty. Vyloučit klub ze soutěže nejde, ale je možné uložit finanční trest klubu a jednotlivým osobám,“ nastínil sudí možné rozhodnutí disciplinární komise.

Od pískání fotbalových utkání tento incident mladého rozhodčího podle jeho slov neodradí. „Určitě mě to neodradí. Navíc mě moc těší podpora předsedy komise rozhodčích Radka Příhody, který mě pozval na svaz,“ zakončil Matyáš Hanzlík.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Matyáše Hanzlíka

Štítky sport, fotbal, napadení, diváci, Chodov, rozhodčí, Matyáš Hanzlík, Praha, smrt, policie, Klánovice, Tomáš Svoboda, Radek Příhoda, Pavel Sýkora, Drbna.cz, Fotbalová asociace České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roman Dlouhy

prales no.. vylití chlapi si tam jdou potvrdit svou existenci, když doma si ji potvrzovat nemůžou. ????

Úterý, 20. září 2022, 15:29Odpovědět

Blanka Kubinská

To je přesně to, co se odehrává stále častěji na zápasech..svaz by to měl začít řešit...za chvíli kvůli takovým lidem kluci přestanou mít fotbal rádi..rodiče je tam nepřihlásí...má to širší dopad...a navíc hrají kolikrát prales tak o co jde?

Úterý, 20. září 2022, 10:15Odpovědět

Smazaný uživatel

Už jste četli zprávu DK. 2 SU za Nechutný incident v pražském fotbale. Mladého rozhodčího napadli a vyhrožovali mu smrtí . Legrace.
Zdroj:

Sobota, 17. září 2022, 09:42Odpovědět

Martin Vaněk

Budu hádat: že by další cikánský klub a jejich obvyklé způsoby komunikace?

Středa, 14. září 2022, 07:04Odpovědět

Nechutný incident v pražském fotbale. Mladého rozhodčího napadli a vyhrožovali mu smrtí  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.