Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Trpišovský: Výkon je pro mě velkým zklamáním, někteří hráči byli jako na výletě

Pro trenéra Jindřicha Trpišovského byl výkon slávistických fotbalistů v úvodním utkání skupiny Evropské konferenční ligy velkým zklamáním. Nelíbila se mu především první půle, v níž mu někteří jeho svěřenci připadali jako na výletě. Remízu 1:1 považoval kouč Pražanů vzhledem k obrazu hry za ztrátu, za jediné pozitivum označil bod z venku.

„Výkon je pro mě velké zklamání. Je to pro mě jednoznačně ztráta. Kdybychom si nenechali dát hloupý gól a neztratili tolik míčů, kdyby byl náš výkon kvalitnější, při vší úctě k soupeři bychom tady vyhráli. To, že jsme nezvítězili, je důsledek našeho technicky a v prvním poločase i běžecky špatného výkonu," citoval klubový web Trpišovského z tiskové konference.

„Jediné, co můžu vzít pozitivně, je, že i takový zápas se dá prohrát. Pořád máme bod z venku z prvního zápasu, to je aspoň malá náplast. Pořád ale ve mně převažuje zklamání z výkonu. Asi bych těžko našel kromě výkonů Davida Douděry a Petera Olayinky nějakou část hry, která by mě uspokojila a byla na úrovni, kterou si představujeme. Na úrovni, kterou ve skupinách evropských pohárů potřebujete," doplnil Trpišovský.

Český vicemistr v Sivasu po brance Olayinky rychle vedl, ale soupeř v 26. minutě srovnal. „V prvních 10 minutách jsme dali gól a měli další gólovku, řeč těla týmu ale nebyla dobrá. Snad kromě závěru, kdy jsme do toho dali všechno, abychom to strhli. Nemám pro to moc pochopení, i proto, co sil nás stála kvalifikace. Jak náročné to bylo psychicky ustát a co všechno jsme pro to museli udělat," řekl Trpišovský, jehož tým přešel v kvalifikaci přes tři předkola.

O přestávce vystřídal hned tři hráče. „Chtěli jsme udělat ještě více změn. Od 20. minuty byl neskutečný propad ve výkonu. Pár hráčů bylo jako na výletě, nedostupovali jsme hráče, nechávali jsme jim strašně moc prostoru. Hlavně individuální výkony v první půli jsou pro mě hrozné zklamání. V druhé to bylo od řady hráčů výrazně lepší. První poločas je ale těžko pochopitelný," uvedl Trpišovský.

Ve třetí minutě nastavení mohl z penalty rozhodnout střídající Lukáš Provod, ale pokutový kop neproměnil. „Máme vždy před zápasem určené hráče na penalty, zasahují do toho střídání. Ani jeden ze tří určených už nebyl na hřišti, ale Lukáš je jeden ze stálých exekutorů. Trénuje to, doteď všechny proměnil. Sám vím, že když si to někdo vezme a chce to kopnout, nejhorší věc je ho odvolávat. Lukáš je obvykle v těchto situacích suverénní, teď to bohužel neproměnil," litoval Trpišovský.

Slávisté vyhráli jediný z posledních šesti venkovních zápasů v pohárech. „Na český tým podle mě vozíme z venku dost bodů. Je to vývoj evropského fotbalu, venkovních výher v pohárech je celkově hodně málo. My zase máme samá vítězství doma. Soupeři jsou těžcí, jejich kvalita je velká, úroveň zápasů vysoká. Vyhrát ve skupině venku není nic snadného, pokud se vám to jednou podaří, je to úspěch," přemítal Trpišovský.

Na druhou stranu je pravda, že dokážeme vyhrát na Leicesteru nebo v Nice, v nějakých zajímavých a překvapivých destinacích, a pak na hřišti papírově slabšího týmu nezvítězíme. Může to souviset s nějakým nastavením, obdobím, ve kterém se nacházíte. Zatím se nám nedaří zopakovat venku individuální ani týmové výkony z domácích zápasů," dodal kouč.

V druhém utkání skupiny Pražané za týden přivítají kosovského nováčka Ballkani, který remizoval s Kluží rovněž 1:1. Do osmifinále přímo postoupí jen celky z prvních míst tabulek, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s kluby na třetích příčkách v Evropské lize. Slávisté v minulé sezoně došli v Konferenční lize až do čtvrtfinále, skupiny hrají v pohárech pošesté za sebou. Finále druhého ročníku soutěže bude v příštím roce hostit stadion v Edenu.

Hodně nespokojen byl i šéf Pražanů Jaroslav Tvrdík. „Klub jména Slavie si tohle nemůže dovolit. Omlouvám se," uvedl.

Trpišovský nepostavil do základní sestavy klasického útočníka. Na hrot nasadil obvykle křídelníka Olayinku a tah se mu záhy vyplatil. Ve třetí minutě se ještě neprosadil Jurásek, ale o minutu později Olayinka obral obránce o míč a z velmi těžkého úhlu propálil gólmana střelou pod břevno. Šestadvacetiletý Nigerijec 12. gólem v pohárech za Slavii vyrovnal klubového rekordmana bývalého útočníka Tomáše Doška.

Pamatuji si, když jsem přišel. Všechno to začalo v roce 2018. Chtěl jsem jenom hrát zápasy a bojovat za tým. Mám štěstí, že jsem se stal nejlepším střelcem Slavie v Evropě. Jsem na to moc pyšný. Je to skvělý úspěch pro mě i pro tým, to oni mi pomohli tohle dokázat. Je to obrovská čest," uvedl Olayinka.

Pražané v úvodu utkání, které se hrálo v nadmořské výšce necelých 1300 metrů, dominovali. V sedmé minutě odvrátil Masopustův pokus domácí stoper, v polovině úvodního dějství pak nebyl daleko od druhé branky Olayinka, jenž hlavičkoval těsně vedle.

Až patnáctý tým turecké ligy hrozil hlavně z brejků a po jednom z nich srovnal. Po Gradelově přihrávce se na konci 26. minuty ve vápně přízemní střelou prosadil Saba. 

Chvíli nato Keita hrubě fauloval Traorého, od chorvatského rozhodčího Joviče ale dostal jen žlutou kartu. Ve 32. minutě mohli být pro změnu po Masopustově zákroku ve vlastním vápně slávisté rádi, že při utkání neasistoval videorozhodčí. O sedm minut později na centr naběhl Traoré, ale míč špatně trefil, o chvíli později pak Masopustovu ránu vyrazil gólman Vural.

Kouč Trpišovský po přestávce hned třikrát vystřídal a do druhé půle poslal čerstvé Provoda, Tiéhiho a Ewertona. Po hlavičce posledního z nich chybělo Olayinkovi před brankou k balonu kousek, v 64. minutě protáhl Vurala střelou Provod.

K dalším velkým šancím se Slavia dostala až v hektickém závěru, v němž domácí několikrát otevřeli hru. V 89. minutě po brejku nevystřelil v dobré pozici ideálně Provod a Tecl z úhlu trefil jen boční síť. Pak neuspěl ani Ševčík.

V nastavení měli Pražané ještě větší šanci rozhodnout. Chorvatský sudí po zákroku Gutase na Tiéhiho nařídil pokutový kop a navíc za protesty po druhé žluté kartě vyloučil Keitu. Střídající Provod z penalty na rozdíl od nedělního ligového utkání na Slovácku (1:1) neuspěl, brankář Vural jeho nepříliš povedenou střelu vyrazil.

Hráče na penaltu máme určené. Lukáš (Provod) rozjel celou tu akci, věřil si na to. Na Slovácku minule penaltu proměnil, tady ne, to se prostě stává," řekl pro ČT sport slávistický defenzivní univerzál a kapitán Tomáš Holeš. Posledních 10 minut jsme měli řadu šancí, ale nedokázali jsme to strhnout na naši stranu. Kromě výkonů Olieho (Olayinky) a Douděry jen těžko hledám pozitiva," dodal Trpišovský.

Slavia nenavázala na únorové vítězství 3:2 v Istanbulu na jiným tureckým klubem Fenerbahce, které poté vyřadila po stejném výsledku v domácí odvetě. Pražané popáté z posledních šesti venkovních zápasů v pohárech nevyhráli. Sivasspor nezvítězil ani v devátém soutěžním duelu v sezoně.

Sivasspor - Slavia Praha 1:1 (1:1)

Branky: 26. Saba - 4. Olayinka. Rozhodčí: Jovič - Radič, Pušič (všichni Chorv.). ŽK: Keita, Gradel, Gutas - M. Jurásek, Usor, Masopust, Trpišovský (trenér). ČK: 90.+1 Keita. 

Sivasspor: Vural - Yalcin (80. Osmanpasa), Gutas, Appindangoyé, Ciftci - Ulvestad, Keita - N'Jie (73. Musa), Saba, Gradel - James (19. Yatabaré). Trenér: Calimbay.

Slavia: Mandous - Douděra, Ousou, Kačaraba (46. Tiéhi), Masopust (77. Tecl) - Holeš - Usor (63. Schranz), Ševčík, Traoré (46. Provod), M. Jurásek (46. Ewerton) - Olayinka. Trenér: Trpišovský.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SK Slavia Praha

Štítky Slavia, Trpišovský, Konfererenční liga, remíza, Jindřich Trpišovský, výlet, Lukáš Provod, SK Slavia Praha, Evropská konferenční liga UEFA, Saba, Sivasspor, 1. FC Slovácko, Tomáš Holeš, Evropská liga UEFA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trpišovský: Výkon je pro mě velkým zklamáním, někteří hráči byli jako na výletě  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.