Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sparta vstoupila do ligy domácí prohrou 1:2 s Libercem

Fotbalisté Sparty po čtvrtečním vyřazení v Evropské konferenční lize s norským Vikingem Stavanger vstoupili do nejvyšší soutěže překvapivou domácí prohrou 1:2 s Libercem. Pražané pod vedením dánského trenéra Briana Priskeho, který debutoval v české lize, nezvítězili ani ve třetím soutěžním duelu sezony. V lize podlehli Severočechům po pěti zápasech.

Slovan se na Letné ujal vedení už po 65 sekundách hry zásluhou Christiana Frýdka. V 19. minutě si dal vlastní branku domácí obránce Jaroslav Zelený. V 75. minutě snížil střídající Kryštof Daněk. Utkání nedohrál domácí útočník Jan Kuchta, který v nastavení dostal červenou kartu za šlápnutí na hostujícího gólmana Oliviera Vliegena.

Sparta oproti duelu v Norsku nastoupila s jedinou změnou v sestavě, Wiesnera nahradil na kraji obrany Mejdr. Domácí inkasovali po 65 vteřinách od úvodního hvizdu. Frýdkův centr ze standardky nečekaně zapadl až na zadní tyč, míč možná ještě lehce tečoval Gebre Selassie. Bývalý hráč Pražanů zaznamenal svou třetí trefu v nejvyšší soutěži, na Letné skóroval i loni v listopadu při ligové prohře 1:2.

Už v deváté minutě zraněného domácího křídelníka Haraslína nahradil Minčev. V 19. minutě Talovjerovu prudkou střelu z přímého kopu vytáhl gólman Holec na roh, balon navíc přizvedl jeden z bránících sparťanů ve zdi.

Z následného rohového kopu Slovan zvýšil. Obránce Letenských Zelený odhlavičkoval míč v souboji nešťastně na zadní tyč a útočník Kuchta už ho nedokázal uklidit do bezpečí. To už nevydržel sparťanský "kotel", který začal skandovat hanlivé urážky na vedení Sparty a jejího majitele Daniela Křetínského.

V 28. minutě Matouškovu střelu z vápna vytáhl Holec mimo tři tyče. Na druhé straně střídající Minčev odcentroval do vápna a hostující gólman Vliegen si málem balon srazil do vlastní sítě. Třetí gól Severočechů odvrátil Holec po Červově střele. V závěru úvodního dějství si za libereckou obranu zaběhl Kuchta, jenže Vliegena nepřekonal. Chvíli poté Karabec hlavičkoval vedle.

Po přestávce domácí výrazně přidali na tempu a dělovku střídajícího Höjera z přímého kopu vyrazil brankář Slovanu na břevno. Po skoro hodině hry se do brejku dostal Liberec, ale Matoušek ho vyřešil překopnutím branky.

V 75. minutě Sparta snížila po akci střídajících hráčů, když Čvančarovu střílenou přihrávku usměrnil do sítě skluzem Daněk. Devatenáctiletý záložník vstřelil šestý ligový gól a premiérový soutěžní za letenský tým po letním příchodu z Olomouce.

Vzápětí se dvakrát vyznamenal Vliegen. Nejprve po Kuchtově centru z bezprostřední blízkosti zastavil Čvančarovu hlavičku a poté i pokus Zeleného z šestnáctky. Kuchta zase z otočky pálil vedle a stejně dopadla i Hanckova zblokovaná rána.

V nastavení Kuchta v souboji o míč na Vliegena úmyslně šlápl a uviděl žlutou kartu. Po konzultaci s videem a zhlédnutí opakovaných záběrů však sudí Szikszay svůj původní verdikt zrušil a bývalého hráče Liberce vyloučil. Slovan zvítězil venku v lize po devíti duelech.

Sparta Praha - Slovan Liberec 1:2 (0:2)

Branky: 75. Daněk - 2. Frýdek, 19. vlastní Zelený. Rozhodčí: Szikszay - Mokrusch, Volf - Štěrba (video). ŽK: Sadílek, Kuchta, Čvančara - Purzitidis, Vliegen, Kozel (trenér). ČK: 90.+7 Kuchta (Sparta). Diváci: 13.275.

Sparta: Holec - Mejdr, Sörensen, Hancko, Zelený - Sadílek, Fortelný (69. Daněk) - Pešek (69. Juliš), Karabec (46. Höjer), Haraslín (9. Minčev, 60. Čvančara) - Kuchta. Trenér: Priske.

Liberec: Vliegen - Gebre Selassie, Talovjerov, Prebsl, Mikula - Červ (68. Purzitidis), Doumbia - Matoušek (67. Mészáros), Frýdek (77. Mara), Ghali (38. Van Buren) - Rondič (77. Rabušic). Trenér: Kozel.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sparta Praha

Štítky FC Slovan Liberec, AC Sparta Praha, Olivier Vliegen, Brian Priske, Evropská konferenční liga UEFA, Viking FK, Jaroslav Zelený, Kryštof Daněk, Jan Kuchta, Christian Frýdek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sparta vstoupila do ligy domácí prohrou 1:2 s Libercem  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.