Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Slavii dostala za incidenty při zápase s Plzní pokutu tři sta tisíc

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila pražské Slavii za několik incidentů a porušení povinností pořadatele v zápase druhého kola nadstavbové části první ligy proti Plzni vysokou pokutu 300 tisíc korun. Vršovický klub má zároveň podmínečně uzavřenou severní tribunu a část hlavního ochozu hlediště stadionu v Edenu, a to na jedno soutěžní utkání se zkušební lhůtou na dva duely.

Čtyřicet tisíc za vztyčený prostředníček pro Plzeň

Šéf plzeňského klubu Adolf Šádek dostal od komise pokutu 40 tisíc korun za to, že v závěru vyhroceného utkání ukázal směrem k domácím fanouškům prostředníček. Stejně vysokou částku musí Viktoria zaplatit za nevhodné chování svých příznivců. Disciplinárka o tom informovala v komuniké po dnešním zasedání.

Šlágr v Edenu, který se hrál 1. května a byl přímým soubojem o titul, od úvodu provázela mimořádně vyhrocená atmosféra. Domácí klub podle komise porušil povinnosti pořadatele hned v několika případech.

Slávističtí fanoušci způsobili použitím pyrotechniky v závěru první půle přerušení utkání na více než tři minuty. Domácí příznivci se také dopustili rasistických projevů vůči plzeňskému Jeanu-Davidu Beauguelovi před penaltou, z níž francouzský útočník tmavé pleti srovnal na konečných 1:1. Klub rovněž pyká za nevhodné masové pokřiky svých fanoušků, výtržnosti diváků, nezamezení vstupu neoprávněným osobám na trávník a opakované vhazování předmětů na hrací plochu. Po vyrovnávacím gólu hostující hráče domácí příznivci "zasypali" kelímky a plastovými lahvemi.

Tři fanoušci dostali pětiletý zákaz vstupu na stadion

Disciplinární komise po vyhodnocení všech podkladů rozhodla, že se domácí klub a jeho fanoušci provinili celou řadou přestupků proti disciplinárnímu řádu. Při stanovení výše peněžitého trestu komise přihlédla k tomu, že pořádající klub identifikoval a potrestal několik diváků, kteří se provinili vniknutím na hrací plochu a vhazováním plastových láhví, a přijal další opatření k zabránění podobnému jednání," uvedl předseda disciplinárky Richard Baček.

Slavia už v minulém týdnu uvedla, že potrestala tři fanoušky kvůli neoprávněnému vstupu na hrací plochu, vhození předmětů na hřiště a ničení majetku pětiletým zákazem vstupu na stadion a pokutou 50 tisíc korun. Navíc se bude domáhat náhrady vzniklé škody.

K nepodmíněnému uzavření hlediště disciplinárka nesáhla, nedělní derby se Spartou v závěrečném kole nadstavby tak bude moci sledovat v Edenu vyprodané hlediště. Pražané mají podmínečně uzavřenou celou severní tribunu, kde sídlí "kotel", a také sektory 101, 102 a 103 na hlavní tribuně.

„Podmínka bude platit pro poslední domácí zápas Slavie v této sezoně a první domácí zápas v sezoně následující"

Podmíněný trest je udělen primárně za vhazování předmětů na hrací plochu, masivní použití pyrotechniky vedoucí již poněkolikáté v této sezoně k dlouhému přerušení utkání a rozdělávání otevřených ohňů," prohlásil Baček.

„Podmínka bude platit pro poslední domácí zápas Slavie v této sezoně a první domácí zápas v sezoně následující. Proměnění podmínky hrozí v případě jakéhokoliv závažnějšího disciplinárního přečinu. Doufejme, že tento trest splní i svoji preventivní funkci, a nejen příznivci Slavie, ale i příznivci ostatních klubů se podobného chování vyvarují," uvedl Baček.

Šádek v závěru duelu ukázal prostředníček směrem k fanouškům Slavie, kteří po něm z tribuny hodili plastovou lahev s pitím. Viktoria se následující den za gesto svého generálního ředitele a majitele omluvila s tím, že Šádek neměl tímto způsobem reagovat. Západočeský klub ale zároveň odsoudil údajnou nenávist a agresivitu ze strany domácích příznivců.

Trest je jedním z nejvyšších za poslední roky

Zápas po dvou penaltách v nastavení skončil 1:1 a Plzeň udržela v čele tabulky dvoubodový náskok na Slavii. Ve středu Viktoria získala definitivu titulu a vršovického rivala sesadila z pomyslného trůnu.

Trest 300 tisíc korun patří k nejvyšším pokutám od disciplinárky za přečiny fanoušků v posledních letech. V březnu 2019 musel plzeňský klub zaplatit půl milionu korun po utkání na Spartě, v němž pyrotechnika hozená ze sektoru pro hostující příznivce zranila několik diváků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SK Slavia Praha

Štítky Sport, fotbal, první, disciplinární, Plzeň, hlediště, hřiště, pyrotechnika, Jean-David Beauguel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavii dostala za incidenty při zápase s Plzní pokutu tři sta tisíc  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.