Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Slavia remizovala v Ostravě a letos bude bez titulu. Sparta prohrála se Slováckem

Fotbalisté Sparty v předposledním čtvrtém kole ligové nadstavbové skupiny o titul neudrželi doma proti Slovácku vedení a podlehli mu 1:2. Pražané nevyhráli v nejvyšší soutěži třetí zápas po sobě a čtvrtý z posledních pěti. Na Letné v lize prohráli poprvé od loňského ledna po 25 zápasech. Fotbalisté Slavie remizovali v Ostravě 1:1 a ztratili šanci na zisk čtvrtého mistrovského titulu za sebou. Pražané před závěrečným kolem ztrácí nedostižné čtyři body na vedoucí Plzeň, která porazila nováčka Hradec Králové v jeho mladoboleslavském azylu 2:0. Slávisté už od páté minuty vedli brankou Yiry Sora, ještě do přestávky vyrovnal David Buchta. Baník odolal soupeři i ve dvacetiminutovém oslabení po vyloučení Davida Lischky.

Sparta v přípravě na pohár prohrála se Slováckem

„Dobře jsme se naladili na středeční utkání, byť nás ještě čeká Hradec. Schválně jsme vytížili některé hráče víc, některé míň, což nás čeká i v neděli. Hlavní příprava bude na středeční utkání," řekl trenér Slovácka Martin Svědík na tiskové konferenci.

Spartu po pondělním odvolání kouče Pavla Vrby povede do konce sezony její bývalý hráč Michal Horňák, který už A-tým krátce trénoval před třemi lety. Pražané se před úvodním výkopem rozloučili s kapitánem Dočkalem, který po finále domácího poháru ukončí kariéru. Na Letné dnes odehrál poslední zápas, v neděli jeho tým čeká derby na hřišti městského rivala Slavie.

„Byl to jeden z těch večerů, na které určitě nikdy nezapomenu. Chtěl bych poděkovat všem, kteří přišli, a klubu a spoluhráčům, že mi ten večer připravili tak, abych na něj mohl vzpomínat. Jsem rád, že jsem měl možnost rozloučit se na domácím stadionu s lidmi," uvedl Dočkal. Na Letnou dorazilo 7093 diváků.

Ligový debut si v dresu Pražanů připsal osmnáctiletý stoper Vydra, poprvé v základní sestavě v nejvyšší soutěži nastoupil jeho o rok starší spoluhráč a krajní bek Suchomel.

Utkání už se hrálo pouze z povinnosti, Sparta skončí jistě třetí a Slovácko čtvrté. Už po minutě si na Havlíkův centr naběhl Kalabiška, jenže z výhodné pozice ve vápně hlavou přestřelil.

Následovala nezáživná pasáž, kterou přerušila až situace po půlhodině hry. Šimko ve snaze o odkop v šestnáctce uklouzl, Dočkal přes něj přepadl a rozhodčí Křepský nařídil penaltu. Na starost si ji vzal tradiční exekutor Hancko, jenž poslal Borka na opačnou stranu.

V závěru poločasu Jurečka sklepl míč na Vechetu, který zpoza vápna vypálil vedle. Na druhé straně Haraslínův obstřel skončil vedle.

„První poločas jsme měli věci, které patřily spíš do zrychlené černobílé grotesky. Hráči nám klouzali, pak jsme udělali penaltu, kdy se naši dva hráči pomalu srazí a udělají faul, protože opět uklouznou. Hra byla ustrašená, zbytečně, ztráceli jsme hodně míčů. Druhý poločas byl diametrálně odlišný," prohlásil Svědík.

Devět minut po přestávce hosté srovnali. Kalabiška přistrčil míč Holzerovi a ten se ranou pod břevno nemýlil. Bývalý sparťan zaznamenal pátý gól v ligové sezoně. „Zlomovým bodem byl vyrovnávací gól soupeře. Od té doby s naší hrou rozhodně spokojení nejsme," upozornil Horňák.

Po hodině hry vystřídal Dočkala za ovací vestoje Hložek. Možná i pro něho šlo o poslední soutěžní zápas na Letné v dresu Sparty, jelikož se spekuluje o jeho letním přestupu do zahraničí.

V 72. minutě hlavičkoval Hložek po rohu vedle, vzápětí na druhé straně Heča vychytal Vechetu. Domácí brankář poté zneškodnil i Havlíkovu střelu z vápna.

Záložník Slovácka se však o chvíli později prosadil, když z rohu vápna povedenou ranou otočil skóre. Havlík se zapsal mezi střelce potřetí v tomto ročníku nejvyšší soutěže. V závěru Hložek zpoza vápna zamířil mimo tři tyče.

Slovácko se ideálně naladilo na vzájemné pohárové finále, na Spartě zvítězilo teprve podruhé z 21 ligových duelů. Tým z Uherského Hradiště vyhrál venku v nejvyšší soutěži po sérii tří porážek.

Michal Horňák (trenér Sparty): „Výsledek je zklamání. Šli jsme do utkání s tím, že chceme určitě vyhrát, i když jsme obměnili sestavu. První poločas jsme začali trošku nervózně. Prvních pár minut se mladí hráči oťukávali, ale postupně jsme se zlepšovali. Dostávali jsme se do náznaku šancí. Potom následovala penalta, kterou jsme proměnili. Do konce poločasu to z naší strany nebylo špatné. Začátek druhého poločasu ještě celkem šel. Zlomovým bodem byl vyrovnávací gól soupeře. Od té doby s naší hrou rozhodně spokojení nejsme."

Martin Svědík (trenér Slovácka): „První poločas jsme měli věci, které patřily spíš do zrychlené černobílé grotesky. Hráči nám klouzali, pak jsme udělali penaltu, kdy se naši dva hráči pomalu srazí a udělají faul, protože opět uklouznou. Hra byla ustrašená, zbytečně, ztráceli jsme hodně míčů. Výkon byl takový, jako když přijedeme utkání jenom odehrát. Druhý poločas byl diametrálně odlišný, začali jsme si vytvářet šance, vyrovnali jsme. Potom to bylo o psychice, mužstvo začalo pracovat daleko líp. Jenom škoda, že jsme další šance neproměnili. Dobře jsme se naladili na středeční (finálové) utkání (domácího poháru se Spartou), byť nás ještě čeká Hradec. Schválně jsme vytížili některé hráče víc, některé míň, což nás čeká i v neděli. Hlavní příprava bude na středeční utkání."

Sparta Praha - 1. FC Slovácko 1:2 (1:0)

Branky: 31. Hancko z pen. - 54. Holzer, 81. Havlík. Rozhodčí: Křepský - Pečenka, Machač - Orel (video). ŽK: Höjer - Šimko, Vecheta. Diváci: 7093.

Sparta: Heča - Suchomel, Vydra, Hancko (46. Vitík), Höjer - Pešek (66. Ryneš), Souček, Karabec, Dočkal (60. Hložek), Haraslín (66. Čvančara) - Minčev (82. Sáček). Trenér: Horňák.

Slovácko: Borek - Tomič, Kadlec, Šimko (46. Daníček), Kalabiška - Kohút (63. Sadílek), Ljovin, Havlík, Holzer (83. Divíšek) - Vecheta (73. Cicilia), Jurečka (64. Juroška). Trenér: Svědík.

Slavia remízou v Ostravě přišla o možnost zisku titulu

„My o titul přišli už během sezony, teď už to byl spíše důsledek těch ztrát s Karvinou nebo s Hradcem, ale těch ztrát bylo více. Je to pro nás zklamání, chtěli jsme to alespoň dotáhnout, aby bylo v posledním kole o co hrát," řekl na tiskové konferenci slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Zápas začal pro Ostravu špatně. Jen v úvodní pětiminutovce domácí vyprodukovali několik chyb ve středu hřiště a jedna byla potrestána gólem. Falta přišel o míč, Traoré rychle kolmou přihrávkou rozběhl Sora a bývalý útočník Ostravy dal technickou střelou k tyči první ligový gól v dresu Slavie, který z úcty k bývalému klubu neslavil.

„Hrát proti nim bylo jako hrát proti mým bratrům a kamarádům. Nemusím oslavovat, když proti nim dám gól, protože mi hodně pomohli a udělali ze mě hráče, kterým jsem dnes. Myslím, že si zaslouží respekt, nemusím slavit," citoval Sora web Slavie.

Slezané se ale postupně otřepali a vyrovnali obraz hry. Už ve 24. minutě dělilo od vyrovnání Klímu několik centimetrů, ale po jeho hlavičce po rohu zachránilo hosty břevno. Podobná situace vynesla šanci i Almásimu, který ale hlavičkou minul. Do třetice už však domácí měli přesnou mušku. Fleišmanův centr z levé strany nedokázal odvrátit Ousu, balon propadl k Buchtovi a ten z voleje překonal Mandouse.

„Chtěli jsme výše napadat a to byl klíč k úspěchu. Bylo vidět, že kluci měli odvahu a chtěli hrát fotbal. To byl i náš cíl a směr, se kterým jsme do toho šli. A vyplatilo se nám to," uvedl domácí kouč Tomáš Galásek.

Ostrava se po vyrovnávací trefě vypjala k heroickému výkonu a hráči se před neúnavně povzbuzujícím stadionem předháněli v bojovnosti. Slavia neměla protizbraň, jen kontrola míče na útočné polovině k ničemu nevedla.

Naopak domácí v 55. minutě znovu zahrozili, ale Klímovi ve slibné pozici sklouzl míč a zakončení mu nevyšlo.

Dvacet minut před koncem Baník přečkal kritickou situaci. Hlavní sudí Hocek po konzultaci s videorozhodčím ocenil zákrok Lischky na pronikajícího Sora červenou kartou, ale přímý kop z hranice velkého vápna napálil Holeš bombou jen do břevna.

Slavia v přesilovce pokračovala v územní převaze, jenže bez vyložených šancí. Vytrvale bojující Ostrava nevystavila Laštůvku žádnému gólovému ohrožení a oslabení přečkala bez úhony. Při závěrečné loterii se do vápna Ostravy vydal i brankář Mandous, ale hostům už to nic platné nebylo.

„Po vyloučení se Baník zatáhl, bránil trochu níž. My měli nějaké náznaky, dvě tři zajímavé situace, ale ty jsme nedotáhli a je to zasloužená remíza," dodal Trpišovský, jehož tým v nadstavbě vyhrál jediný ze čtyř duelů.

Trenér Slavie Trpišovský: Na jaře jsme měli hrozně moc ztrát, Plzeň byla mašina

Trenér fotbalistů Slavie Jindřich Trpišovský byl po remíze 1:1 v Ostravě zklamaný, že jeho svěřenci už v předposledním čtvrtém kole ligové nadstavbové skupiny o titul ztratili šanci stát se počtvrté za sebou českými mistry. Podle kouče utrpěli Pražané především v jarní části sezony příliš mnoho ztrát. Nové šampiony z Plzně označil za mašinu.

„Po podzimní části jsme ztratili body v hodně zápasech, teď už to byla spíše jen dohra celé situace. Ztrát bylo hodně, v Karviné, v Liberci, dvě remízy s Plzní, prohra s Hradcem. Ztrát na jaře bylo hrozně moc, to nás dostalo do téhle situace, která je samozřejmě plná zklamání," citoval Trpišovského klubový web.

Mrzí ho, že Slavia v nedělním závěrečném utkání sezony v pražském derby proti Spartě už bude bez šance na titul. „Zápas s Baníkem jsme chtěli zvládnout, aby do konce bylo o co hrát. V neděli samozřejmě budeme mít o co hrát, naději na titul jsme ale chtěli udržet až do konce. To se nám tím výsledkem tady nepodařilo, takže jsme samozřejmě zklamaní," uvedl Trpišovský.

Slávisté mají před posledním kolem nadstavby nedostižnou čtyřbodovou ztrátu na první Viktorii, která porazila nováčka Hradec Králové v jeho mladoboleslavském azylu 2:0. „Plzeň letos zvládla tolik takových zápasů, že naděje sice vždycky je, ale oni zkrátka byli mašina. Nedostávali góly, vždy nějaké dali," řekl šestačtyřicetiletý trenér.

„Ze čtyř zápasů v nadstavbě jsme ale vyhráli jediný, to nás dostalo do situace, v jaké jsme. To, že Hradec přišel o tři hráče, včetně nemocného Vašulína, pro ně samozřejmě bylo hodně nepříjemné, muselo to pro ně být s Plzní složité," přidal Trpišovský, jehož mužstvo naopak s "Votroky" v Boleslavi na úvod nadstavby překvapivě prohrálo 3:4.

Podle slávistického kouče letní plány Pražanů zásadně neovlivní to, že v nejvyšší soutěži obsadí druhé místo. „Moc se to nezmění. Čekala by nás předkola, naplánované jsou dva odchody, které asi dopadnou. Situaci to moc měnit nebude. Otázka je, co se bude dít na přestupovém trhu, jestli bude zájem o hráče, u kterých to třeba nečekáme, a jestli naopak přijdou někteří, které máme rozjednané," přemítal Trpišovský.

„Jsou dva hráči, kterým končí smlouvy, to také bude téma, jestli budou, nebo nebudou pokračovat. To všechno to bude ovlivňovat, těch věcí, které se musí řešit, je více. Druhé místo ale na skladbu kádru vliv mít nebude," prohlásil bývalý trenér Žižkova nebo Liberce.

Podle spekulací médií by Slavii mohl po sezoně opustit klíčový krajní obránce Alexander Bah, naopak od hlavního rivala Sparty by po vypršení smlouvy mohl přijít útočník Matěj Pulkrab. „Nechci kategoricky říkat, že Alex odejde. Je to hráč, který přerostl českou ligu a je o něj zájem. Připravujeme se na to, že přestoupí. Nikdy ale není nic jistého. Uvidíme, co se stane. Pulkrab bude v létě volný hráč, rozhodnutí bude záležet na něm. Už jsme ho trénovali, vápnový útočník nám schází, v Česku jich moc není," konstatoval Trpišovský.

Tomáš Galásek (trenér Ostravy): „Mužstvo si za výkon zaslouží pochvalu, i remíza může mít hodnotu. Mužstvo nechalo na hřišti velké odhodlání. Věděli jsme, že Sor může hrozit, když se rozběhne. Bohužel brzy využil naší chyby a pohotově zakončoval. Chtěli jsme výše napadat a to byl klíč k úspěchu. Bylo vidět, že kluci měli odvahu a chtěli hrát fotbal. To byl i náš cíl a směr, se kterým jsme do toho šli. A vyplatilo se nám to."

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): „Zajímavý zápas. My do něj dobře vstoupili tím, že jsme dali rychle gól a po něm kontrolovali hru. Ale někdy kolem 15., 20. minuty jsme ztratili půdu pod nohama. Baník nás dostal trochu pod tlak, nepodrželi jsme balon jako předtím, z toho byly nepříjemné standardky a pak jsme dostali gól. Zbytek půle jsme dohráli v útlumu. Do druhé půle jsme upravili některé věci, Baník nás výše napadal, nám se podařilo z toho občas vyjíždět, ale nedostali jsme se do vyložené šance. Po vyloučení se Baník zatáhl, bránil trochu níž, my měli nějaké náznaky, dvě tři zajímavé situace, ale ty jsme nedotáhli a je to zasloužená remíza. My o titul přišli už během sezony, teď už to byl spíše důsledek těch ztrát s Karvinou nebo s Hradcem, ale těch ztrát bylo více. Je to pro nás zklamání, chtěli jsme to alespoň dotáhnout, aby bylo v posledním kole o co hrát. Jsme samozřejmě zklamaní."

Baník Ostrava - Slavia Praha 1:1 (1:1)

Branky: 32. Buchta - 5. Sor. Rozhodčí: Hocek - Nádvorník, Antoníček - Franěk (video). ŽK: Kaloč, Pokorný, Almási, Ndefe, Laštůvka - Hromada, Holeš. ČK: 69. Lischka (Ostrava). Diváci: 8728.

Ostrava: Laštůvka - Ndefe, Pokorný, Lischka, Fleišman - Jaroň (83. Boula), Kaloč, Falta, Klíma (77. Chlumecký), Buchta (77. Smékal) - Almási (90. Kuzmanovič). Trenér: Galásek.

Slavia: Mandous - Kačaraba (74. Tecl), Ousou, Kúdela (21. Talovierov), Plavšič (61. Samek) - Hromada (46. Oscar), Holeš - Ševčík, Traoré, Lingr (74. Fila) - Sor. Trenér: Trpišovský.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SK Slavia Praha

Štítky sport, fotbal, Sparta, Slavia, Praha, FC Baník Ostrava, SK Slavia Praha, AC Sparta Praha, 1. FC Slovácko, FC Hradec Králové, FC Viktoria Plzeň, Jindřich Trpišovský, fotbalista, soutěž, trenér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavia remizovala v Ostravě a letos bude bez titulu. Sparta prohrála se Slováckem  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.