Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Slavia remizovala na hřišti Unionu Berlín 1:1 a zahraje si play off Evropské konferenční ligy

Fotbalisté pražské Slavie v závěrečném šestém utkání skupiny Evropské konferenční ligy remizovali v Berlíně s Unionem 1:1. Český šampion v přímém souboji o postup udržel druhé místo v tabulce a zahraje si jarní vyřazovací část. V mrazivém počasí na Olympijském stadionu poslal hosty v 50. minutě do vedení Ivan Schranz, v 64. minutě vyrovnal domácí Max Kruse.

Slávisté si díky remíze o bod před Unionem udrželi druhé místo ve skupině za vítězným Feyenoordem Rotterdam. Český šampion postoupil do jarní fáze pohárů potřetí z posledních čtyř sezon. Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského doplnili pražského rivala Spartu, která do úvodního kola vyřazovacích bojů Evropské konferenční ligy přešla coby třetí tým ze skupiny Evropské ligy. Los proběhne v pondělí v sídle UEFA v Nyonu.

Slavia obrala Union o body i v druhém vzájemném zápase, v září na úvod skupiny v Edenu zvítězila 3:1. Berlínský celek hraje domácí duely v pohárech v azylu na Olympijském stadionu, kde sídlí městský rival Hertha. Kvůli opatřením proti koronaviru mohlo dnes do hlediště jen pět tisíc diváků, z toho 250 hostujících fanoušků.

Ve slávistické základní sestavě scházel záložník Stanciu a přednost dostal mladík Samek. Trenér Pražanů Trpišovský vzhledem k pětiobráncovému systému Unionu uzpůsobil rozestavení a nasadil tři stopery. Jedním z nich byl jinak pravý bek Masopust.

Přestože na zápas mohlo jen pět tisíc diváků a teplota klesla až k nule, panovala na Olympijském stadionu velmi dobrá atmosféra, ke které přispívali i slávisté. Všichni domácí fanoušci byli nečekaně umístěni v jedné části stadionu hned vedle sebe.

Union měl více ze hry jen v samém úvodu, Slavia ale pokus domácích o nápor odrazila a poté se na nově položeném trávníku Olympijského stadionu snažila kontrolovat vývoj. V osmé minutě zasáhl míč ve vlastním vápně domácího Beckera do ruky, ale slovinský rozhodčí penaltu pro hosty nenařídil.

V 17. minutě měli Pražané štěstí, když Kruse střelou zpoza vápna trefil Lingra a tečovaný pokus zapadl jen těsně vedle. Po půlhodině hry se protáhl po levé straně Oscar, zpětnou přihrávkou nabil Holešovi a Union zachránilo břevno.

Krátce po změně stran podržel Pražany brankář Mandous, jenž po závaru vyrazil Baumgartlovu střelu zblízka. Domácí stoper pak v 50. minutě nepovedenou zpětnou přihrávkou našel hostujícího Schranze, který se dostal do úniku a zpoza vápna trefil přesně horní roh. Slovenský reprezentant se za Slavii trefil poprvé od 19. září.

Zvýšit vedení mohl v 56. minutě Olayinka, ale sám před brankářem Unionu Ronnowem, který dnes nahradil obvyklou jedničku Lutheho, zamířil skákavou střelou jen do tyče. Pražany to přišlo draho. V 64. minutě hosté odvrátili roh ke Krusemu a ten tečovanou ranou propálil Mandouse.

Ve zbytku utkání už ale slávisté nepustili soupeře, který v pátek v bundeslize porazil Lipsko, do vyložené šance. Naopak sami několikrát zahrozili. Hosté ustáli i závěrečné pětiminutové nastavení, během něhož vyrazil podpořit ofenzivu domácích i brankář. Pražané v pátém venkovním duelu této pohárové sezony poprvé neprohráli.

Sparta porazila Bröndby 2:0 a postoupila do play off Evropské konferenční ligy

Fotbalisté Sparty porazili v závěrečném 6. kole skupiny Evropské ligy kodaňské Bröndby 2:0 a třetím místem si zajistili start v únorovém play off nově vzniklé Evropské konferenční ligy. Pražané se ve vyřazovací fázi pohárů představí poprvé od...

Union Berlín - Slavia Praha 1:1 (0:0)

Branky: 64. Kruse - 50. Schranz. Rozhodčí: Obrenovič - Praprotnik, Kordež (všichni Slovin.). ŽK: Becker, Awoniyi - Bah, Ousou, Mandous. Diváci: 5000 (omezený počet).

Union: Ronnow - Knoche, Baumgartl (84. Öztunali), Friedrich - Trimmel (69. Ryerson), Becker (74. Voglsammer), Khedira (69. Haraguči), Prömel, Giesselmann - Awoniyi (69. Behrens), Kruse. Trenér: Fischer.

Slavia: Mandous - Masopust, Ousou, Kačaraba - Bah (74. Ekpai), Samek (79. Traoré), Holeš, Lingr (74. Stanciu), Oscar - Schranz, Olayinka (88. Plavšič). Trenér: Trpišovský.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SK Slavia Praha

Štítky sport, fotbal, Union, Slavia, Praha, SK Slavia Praha, Hertha BSC Berlin, Evropská konferenční liga UEFA, FC Union Cheb, Max Kruse, Ivan Schranz, olympijské hry, Jindřich Trpišovský, Feyenoord, AC Sparta Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavia remizovala na hřišti Unionu Berlín 1:1 a zahraje si play off Evropské konferenční ligy  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.