Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bez zaváhání. Slavia nedala šanci trápícím se Teplicím, Sparta těsně porazila Slovan

Fotbalisté pražské Slavie zvítězili v 16. kole nad Teplicemi 3:0 a v čele tabulky si udržují tříbodový náskok. Pražská Sparta těsně porazila na Letné liberecký Slovan 2:1 a je třetí za vedoucí Slavií druhou Plzní.

Slavia vyhrála podesáté z posledních 11 vzájemných ligových duelů. Pražané v nejvyšší soutěži zvítězili popáté za sebou a pokaždé bez inkasované branky. Naopak Teplice prohrály i sedmý ligový zápas pod trenérem Jiřím Jarošíkem a zůstávají poslední.

Pražané nastoupili s třemi změnami v základní sestavě oproti čtvrteční remíze 2:2 s Feyenoordem Rotterdam v Evropské konferenční lize. V srpnu 2013 utrpěla Slavia doma s Teplicemi nejvyšší debakl v samostatné ligové historii (0:7), tentokrát ale vstupovala do utkání, které po zpřísnění vládních opatření proti koronaviru smělo sledovat maximálně tisíc diváků, v roli obrovského favorita.

Domácí od začátku pevně drželi otěže zápasu. V páté minutě postupoval sám na branku Kuchta, udělal však příliš dlouhou kličku Grigarovi a teplický gólman stihl zasáhnout. Po necelé čtvrthodině hry si oba hráči souboj zopakovali a znovu hned nadvakrát uspěl hostující brankář.

V 16. minutě už favorit vedl. Stanciu z přímého kopu kousek za vápnem překvapil Grigara a zakroutil míč k bližší tyči. Rumunský záložník zaznamenal druhý gól v ligové sezoně.

Pražané pak trochu ubrali na tempu a zvýšili až tři minuty před pauzou. Na Masopustův centr z pravé strany si naskočil Kuchta a hlavičkou vysokým obloukem dostal míč přes překvapeného Grigara do sítě. Reprezentační útočník skóroval poosmé v ligové ročníku a ztrácí už jen jednu branku na lídra střelecké tabulky Beauguela z Plzně.

V 58. minutě Mareček ostrým zákrokem trefil domácího Olayinku. Sudí Machálek mu nejprve udělil žlutou kartu, po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace u monitoru ale verdikt přehodnotil a teplického středopolaře vyloučil.

Ousou v 73. minutě v obrovské šanci trefil jen Grigara a z následné dorážky z několika kroků napálil střídající Lingr jen brankovou konstrukci. Chvíli nato Plavšičovu střelu za již překonaným gólmanem odvrátil jeden z obránců.

V 84. minutě už slávisté přidali třetí gól. Na Plavšičův centr si naběhl Ousou a dal svou první branku po letním příchodu do Edenu. Pak ještě Krmenčíka vychytal Grigar, ale Pražany to mrzet nemuselo. Od srpna 2018 doma v lize bodovali už v 58 zápasech po sobě.

Slavia Praha - FK Teplice 3:0 (2:0)
Branky:
16. Stanciu, 42. Kuchta, 84. Ousou. Rozhodčí: Machálek - Nádvorník, Mokrusch - Franěk (video). ŽK: Kačaraba - Rezek, Shejbal, Fortelný. ČK: 59. Mareček (Teplice). Diváci: 1000 (omezený počet).

Letenští, kteří před týdnem podlehli Slovácku 0:4, čímž vyrovnali svou nejvyšší porážku v samostatné lize, nastoupili ve speciálních dresech, jimiž si připomněli 128. výročí od svého založení. Pražané oblékli bílé dresy s výrazným černým "S" na hrudi. Klub tím odkázal k původním trikotům z přelomu 19. a 20. století, jen po vzoru dresů NHL z minulé sezony prohodil barvy.

Trenér domácích Vrba oproti čtvrteční prohře na hřišti obhájce skotského titulu Rangers 0:2, po níž jeho svěřenci přišli o možnost postoupit do vyřazovací fáze Evropské ligy, udělal v základní sestavě jedinou změnu. Od začátku nastoupil záložník Karabec a místo Minčeva se na hrot útoku posunul Hložek. Debut v nejvyšší české soutěži si odbyl brankář Holec, který si zachytal i proti celku z Glasgow.

Spartě se povedl začátek a po necelých pěti minutách otevřela skóre. Sáček nacentroval před branku a osmnáctiletý Karabec hlavou vstřelil druhý gól v ligové sezoně.

O chvíli později Holec zastavil Koscelníkovu ránu z hranice malého vápna. Ve 22. minutě sparťanský stoper Ladislav Krejčí mladší zamířil hlavou po Karlssonově centru nad.

Ve 33. minutě Severočeši srovnali. Rabušic poslal do úniku Frýdka a sparťanský odchovanec obloučkem přehodil Holce Záložník Slovanu se za svou druhou trefu v probíhajícím ročníku nejvyšší soutěže zvednutou rukou svému bývalému zaměstnavateli omluvil.

V úvodu druhého dějství Hložek nepropálil zblízka vyběhnutého Knoblocha. Koscelník zase pouze vypálil doprostřed na připraveného Holce.

Po více než hodině hry se Haraslín položil do Wiesnerova centru "nůžkami" a orazítkoval břevno, míč se ještě málem odrazil do branky od Knoblocha. Vzápětí Karabec ve vápně přestřelil. Stejně dopadly i pokusy z hranice vápna od spartaňského kapitána Pavelky a na opačné straně střídajícího Tupty. Poté vypálil z dálky těsně vedle domácí obránce Hancko.

V 80. minutě se Sparta dočkala. Krejčí mladší posunul centrovaný balon z rohu na zadní tyč, kde stál zakončující Pulkrab. Čtyřiadvacetiletý útočník zaznamenal třetí gól v ligové sezoně.

Slovan o chvilku později málem srovnal, když Slovák Tupta postupoval sám na Holce, jenže svého krajana neprostřelil.

Pražané pod Vrbou v 17 domácích ligových duelech neprohráli, z toho si připsali 16 vítězství. Sparta v lize Liberci pětkrát za sebou nepodlehla, první vzájemný duel na severu Čech ovládla 5:0.

Sparta Praha - Slovan Liberec 2:1 (1:1)
Branky: 5. Karabec, 80. Pulkrab - 33. Frýdek. Rozhodčí: Pechanec - Caletka, Vodrážka - Berka (video). ŽK: Karlsson, Haraslín, Ladislav Krejčí I - Fukala, Purzitidis. Diváci: 977 (omezený počet).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SK Slavia Praha

Štítky fotbal, Sparta, Slavia, Praha, Fortuna liga, HC Slavia Praha, AC Sparta Praha, FK Teplice, FC Slovan Liberec, FC Viktoria Plzeň, Letná, soutěž, Rangers FC, Bílí Tygři Liberec, Ladislav Krejčí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bez zaváhání. Slavia nedala šanci trápícím se Teplicím, Sparta těsně porazila Slovan  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.