Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Slavia ztratila výhru v 93. minutě. Spartu složil dvěma góly Morelos

Fotbalisté Slavie v předposledním pátém utkání skupiny Evropské konferenční ligy proti Feyenoordu neudrželi v dlouhé přesilovce vedení a gólem inkasovaným ve třetí minutě nastavení remizovali 2:2. Hráči Sparty prohráli v předposledním 5. kole skupiny A Evropské ligy na hřišti obhájce skotského titulu Rangers 0:2 a do vyřazovací fáze soutěže se na rozdíl od svého dnešního soupeře nepodívají.

Slavia přišla o výhru v 93. minutě

Slavia soupeři nedokázala oplatit úvodní venkovní porážku 1:2. Český šampion i tak udržel ve čtyřčlenné tabulce postupové druhé místo o bod před třetím Unionem Berlín, na jehož hřišti 9. prosince nastoupí k závěrečnému zápasu. Pražanům stačí k účasti ve vyřazovacích bojích remíza.

Tabulku vede Feyenoord o čtyři body před Slavií a už má jisté prvenství. Vítězové skupin nové soutěže postupují do osmifinále, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s celky na třetích místech v Evropské lize.

Trenér Slavie Trpišovský udělal dvě změny oproti nedělnímu vítěznému ligovému utkání proti Jablonci (5:0). Na hrotu útoku začal Schranz místo Kuchty a v záloze nahradil Lingr Hromadu, který nefiguruje na soupisce pro Evropskou konferenční ligu. Hostům kvůli koronaviru chyběla brankářská jednička Bijlow.

Feyenoord, hnaný zhruba dvěma a půl tisíci hostujících fanoušků, vstoupil do utkání aktivněji, ale skóre otevřela Slavia. Bah ve 12. minutě vystihl rozehrávku náhradního gólmana hostí Marciana a přihrál Olayinkovi, který zblízka před odkrytou brankou nezaváhal. Nigerijský křídelník navázal na úvodní trefu proti Jablonci.

Už v 18. minutě musel kvůli zranění ze hřiště útočník Feyenoordu Linssen, jehož nahradil Dessers. Nový hráč na trávníku byl velmi aktivní a poměrně brzy srovnal. V 29. minutě ještě Mandouse přízemní střelou nepřekonal, ale o dvě minuty později se po přihrávce od Toornstry ve vápně obtočil a už nezaváhal.

Necelých 10 minut před přestávkou šli hosté do deseti. Til před vápnem hrubě fauloval Stanciua a finský rozhodčí ho po poradě s asistentem vyloučil, byť nejprve ukázal jen žlutou kartu.

Trpišovský o přestávce stáhl ze hry Masopusta a nasadil útočníka Kuchtu. Lingrovu střelu zblokovala defenziva a v 53. minutě před Olayinkou odvrátil na roh obránce. Po hodině hry zastavil Kuchtovu hlavičku na brankové čáře Marciano.

V 66. minutě naopak izraelský brankář pomohl domácím k vedení. Marciano neudržel Holešovu střelu z dálky a dobíhající Kuchta po kličce gólmanovi poslal míč pohodlně do sítě. Chvíli nato slávistický útočník upadl ve vápně, ale finský sudí mu udělil žlutou kartu za simulování.

Hosté v závěru i v oslabení dokázali soupeře zatlačit. V 88. minutě ještě domácí zachránil bek Bah, který s pomocí břevna vyhlavičkoval míč z prostoru okolo brankové čáry. Ve třetí minutě nastavení už ale Feyenoord udeřil. Dessers si naběhl na centr za obranu od Geertruidy a hlavou přehodil Mandouse.

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): „Zápas byl těžký, Feyenoord do toho velmi dobře vstoupil. Dlouho jsme tu nehráli s takhle dobrým soupeřem, potvrdil svou kvalitu. Presink nám pomohl k prvnímu gólu. Pak došlo k věci, kterou jsme nechtěli, že Senesi přenesl balon na druhou stranu a dostali jsme gól na 1:1. Pak přišlo vyloučení a dostali jsme se do vedení Kuchťákem (Kuchtou). Pak to vypadalo podobně jako zápas proti Maccabi. Snažili jsme se útočit, měli jsme plno brejků, ale nepodařilo se nám dát třetí gól. Zápas jsme nechali až do konce otevřený, což se nám vymstilo. Chybou v nastavení jsme si vítězství nechali utéct. Měli jsme to zvládnout."

Arne Slot (trenér Feyenoordu): „Prvnímu inkasovanému gólu bylo určitě možné zabránit. Pak za stavu 1:1 dostal Til červenou kartu. Přišlo mi to bizarní, že napřed dostal žlutou a pak červenou. Zřejmě pomezní rozhodčí ze vzdálenosti 60 metrů viděl faul na červenou a řekl to rozhodčímu. Hráli jsme proti velmi silnému soupeři a remízy si velmi ceníme. I kdybychom prohráli, byl bych na hru našeho týmu pyšný."

Slavia Praha - Feyenoord Rotterdam 2:2 (1:1)

Branky: 12. Olayinka, 66. Kuchta - 31. a 90.+3 Dessers. Rozhodčí: Gestranius - Aravirta, Alakare (všichni Fin.). ŽK: Ousou, Krmenčík, Masopust, Ševčík, Kuchta, Kačaraba - Malacia, Dessers, Kökcü. ČK: 36. Til (Feyenoord). Diváci: 14 562.

Slavia: Mandous - Bah (90.+2 Traoré), Ousou, Kačaraba, Oscar - Holeš - Masopust (46. Kuchta), Stanciu, Lingr (78. Ekpai), Olayinka - Schranz (62. Ševčík). Trenér: Trpišovský.

Feyenoord: Marciano - Pedersen, Trauner, Senesi (85. Geertruida), Malacia - Aursnes, Kökcü, Til - Toornstra (78. Džahánbachš), Linssen (18. Dessers), Sinisterra (85. Nelson). Trenér: Slot.


Spartu položil dvěma góly Morelos

Letenský celek se v závěrečném utkání hlavní fáze Evropské ligy utká doma 9. prosince s Bröndby o postup ze třetího místa do play off nově vzniklé Evropské konferenční ligy. Sparta má na úřadujícího dánského mistra dvoubodový náskok.

Obě branky "Jezdců" vstřelil před zraky 48.370 diváků Alfredo Morelos. Kolumbijský útočník nejprve otevřel skóre v 15. minutě, pojistku přidal krátce po změně stran, když vystihl rozehrávku stopera Filipa Panáka. Rangers, které poprvé po odchodu trenéra Stevena Gerrarda do Aston Villy vedl jejich bývalý hráč Giovanni Van Bronckhorst, postoupili ze skupiny Evropské ligy třetí sezonu po sobě.

V brance Sparty nečekaně nastoupil Holec, který se v probíhající sezoně představil pouze ve vítězném duelu 3. kola domácího poháru v Teplicích (2:0) na konci října. Na postu stopera se vedle Panáka postavil Ladislav Krejčí mladší.

V sestavě domácích nechyběl záložník tmavé pleti Kamara, na něhož děti v prvním vzájemné duelu na Letné bučeli. Finský reprezentant zápas nedohrál po červené kartě. Na Spartě tehdy kvůli disciplinárnímu trestu za rasismus části fanoušků v srpnovém utkání 3. předkola Ligy mistrů s Monakem chyběli dospělí fanoušci, výjimkou bylo téměř 11 tisíc dětí.

V hostujícím sektoru dnes podporovaly Spartu zhruba čtyři desítky diváků. Hráči Rangers na rozdíl od hostů před výkopem poklekli na podporu boje proti rasismu.

První šanci si vytvořili v šesté minutě domácí. Kent se přes několik hráčů dostal do šestnáctky a našel Ariba, který prudkou ranou orazítkoval břevno. "Jezdci" hosty nadále k ničemu nepouštěli a po čtvrt hodině hry se ujali vedení. Hagi v pádu přihrál na hranici vápna Morelosovi, který se přízemní střelou k tyči nemýlil.

Rekordní pětapadesátinásobní skotští mistři málem zvýšili, jenže Ariba zblízka po Hagiho centru zakončil nad. O chvíli později Haraslín z úhlu přihrál před branku, jenže gólman McGregor Minčevovu střelu vyrazil na roh.

Po změně stran Kentův obstřel na vzdálenější tyč skončil těsně vedle. Jenže při následné rozehrávce Sparty přišla obrovská chyba stopera Panáka, do jehož centru na Krejčího mladšího se vložil hlavou Morelos a zvýšil na 2:0.

Následně se Kent řítil na Holce, ale sparťanský brankář jeho pokus zmařil. V 65. minutě Morelos nejprve vypálil z otočky, jenže Holec mu hattrick nedovolil, a vzápětí hlavičkoval nad. Lobem neuspěl ani Aribo.

V 76. minutě si Karabec naběhl na zadní tyč na centr dalšího střídajícího hráče Karlsoona, zamířil však pouze do boční sítě. Sparťané se v závěru hnali za kontaktní trefou, jež by je udržela v boji o postup ze druhého místa. McGregor však vychytal hlavičku Krejčího mladšího i dorážku střídajícího Pulkraba.

Pražané podlehli skotskému týmu v evropských pohárech po sedmi zápasech poprvé od října 1991, kdy prohráli právě na Ibroxu. Letenští venku v pohárech nezvítězili pošesté za sebou, z toho si připsali pět porážek.

Giovanni van Bronckhorst (trenér Rangers): „Zápas hodnotím velmi pozitivně. Předvedli jsme velmi dobrý výkon po celých 90 minut. Jsem pyšný na tým za to, jak zareagoval na nedělní porážku s Hibernian 1:3 (ve Skotském ligovém poháru). Měli jsme za sebou teprve dva tréninky. V prvním poločase jsme si vytvořili tři čtyři dobré šance, trefili jsme břevno, ale dali jsme jen jeden gól. Druhá branka nás posunula do vyřazovací fáze Evropské ligy. Pro nás jako klub je úžasné, že po zimní přestávce budeme v soutěži pokračovat."

Pavel Vrba (trenér Sparty): „Jsem samozřejmě zklamaný. Hlavně kvůli tomu, že jsme chtěli hrát o Evropskou ligu až do posledního kola. Zápas jsme si prohráli tím, že jsme soupeři darovali druhý gól. Zklamaný jsem i z toho, že jsme z těch tří čtyř šancí v závěru neproměnili ani jednu."

Glasgow Rangers - Sparta Praha 2:0 (1:0)

Branky: 15. a 49. Morelos. Rozhodčí: Makkelie - Steegstra, De Vries - Van Boekel (video, všichni Niz.). ŽK: Hagi, Barišič (oba Rangers). Diváci: 48 370.

Rangers: McGregor - Tavernier, Goldson, Bassey, Barišič - Kamara, Davis (89. Lundstram) - Aribo (81. Arfield), Hagi (65. Patterson), Kent (81. Sakala) - Morelos. Trenér: Van Bronckhorst.

Sparta: Holec - Wiesner, Panák, Ladislav Krejčí II, Vindheim - Sáček, Pavelka - Haraslín (59. Karlsson), Hložek (85. Pulkrab), Ladislav Krejčí I (59. Karabec) - Minčev (59. Dočkal). Trenér: Vrba.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Rangers FC

Štítky sport, fotbal, Slavia, Feyenoord, Sparta, Rangers, Praha, AC Sparta Praha, HC Slavia Praha, Morelos, Evropská liga UEFA, New York Rangers, Evropská konferenční liga UEFA, soutěž, trenér, Jindřich Trpišovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavia ztratila výhru v 93. minutě. Spartu složil dvěma góly Morelos  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.