Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Slavia deklasovala Bohemku a dál zůstává neporažená. Sparta remizovala s Jabloncem

Nedělní večer měl na programu třaskavé vršovické derby. Do Ďolíčku zavítalo 5485 diváků, kteří viděli dramatickou podívanou. Klokani totiž zvládli nad Slavií vyhrát první poločas 1:0, pak se však rozjela sešívaná mašina, která za bouřlivé podpory svých příznivců ve druhé polovině utkání postupně nastřílela zelenobílým pět branek a bylo vymalováno. Fotbalisté Sparty remizovali v 8. kole první ligy doma s Jabloncem 1:1.

Slavii zachránily tři góly během deseti minut

Fotbalisté Slavie po obratu a pěti gólech po přestávce zvítězili v pražském vršovickém derby na půdě Bohemians 1905 vysoko 5:1. "Klokany" poslal ve šlágru 8. ligového kola do vedení ve 22. minutě Jan Chramosta, ale obhájce titulu po změně stran v rozmezí necelých 10 minut dal hned tři branky. V 56. minutě z penalty srovnal Nicolae Stanciu, za chvíli otočil stav střídající Ondřej Lingr a vzápětí zvýšil Jan Kuchta. Poté ještě další pokutový kop proměnil střídající Michael Krmenčík a skóre uzavřel Ivan Schranz.

Slávisté protáhli rekordní sérii bez ligové porážky na 53 utkání a zůstali jediným týmem této sezony nejvyšší soutěže, který ještě neprohrál. "Červenobílí" mají k dobru odložený duel s Olomoucí a z druhého místa tabulky ztrácejí dva body na vedoucí Plzeň. Bohemians nebodovali po dvou výhrách za sebou a jsou osmí.

Trenér Slavie Trpišovský udělal po čtvrteční výhře 3:1 nad Unionem Berlín v úvodním utkání skupiny Evropské konferenční ligy hned sedm změn v základní sestavě, do níž se vrátily některé opory včetně kapitána Bořila.

Hosté zahrozili jako první, Schranzovu střelu ale v poslední chvíli zblokoval Köstl. V 17. minutě pak Stanciuovu ránu z velkého úhlu vyrazil brankář Le Giang.

Za pět minut otevřeli skóre Bohemians, kteří využili krátkou přesilovku po zranění Takácse. Ousou odvrátil Květův centr jen k Fulnekovi, po jehož zblokované střele se dostal k dorážce Chramosta a zamířil pohotově k přední tyči. Třicetiletý útočník, jenž v Ďolíčku hostuje z Jablonce, skóroval potřetí v ligové sezoně.

Další Chramostův pokus vzápětí zblokovala obrana na roh. Favorit mohl srovnat v 37. minutě, Kuchta a Bořil ale netrefili míč po Bahově přízemním centru. Těsně před přestávkou z dobré pozici vypálil nad Samek.

Trpišovský o poločase dvakrát vystřídal a jeho svěřenci brzy vyrovnali. Poté, co po Köstlově zákroku upadl ve vápně Bořil, sudí Berka po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace nařídil penaltu a Stanciu v 56. minutě nezaváhal. Rumunský záložník se trefil poprvé v ligovém ročníku.

Bohemians po pauze vůbec nestíhali a za dalších šest minut už prohrávali. Po centru z levé strany se dostal míč ke střídajícímu Lingrovi a ten přes Le Giangovy prsty protlačil balon za čáru. Dvě minuty nato vyrazil domácí brankář Schranzovu nepříliš důraznou hlavičku jen před sebe a nabíhající Kuchta zblízka zvýšil.

Slávisté naprosto dominovali a v 72. minutě vedli už 4:1. Köstl se ve vlastním vápně dopustil dalšího faulu a střídající Krmenčík z penalty s přehledem zavěsil. Skóroval poprvé po příchodu do Edenu. Reprezentační útočník poté přiťukl hlavou Schranzovi a slovenský útočník napálil míč pod břevno. Připsal si šestý gól v ligové sezoně a dotáhl nejlepšího střelce olomouckého Hálu.

Slávisté dali v samostatné ligové historii v zápase proti Bohemians poprvé pět branek. Snížit mohl střídající Kovařík, mířil však jen do břevna. V nastavení pak Bederku ve velké šanci vychytal Mandous.

Luděk Klusáček (trenér Bohemians): „Zápas jsme měli rozehraný na to, abychom ukončili sérii Slavie. Nicméně ve druhém poločase přišlo příliš mnoho chyb a to Slavia při její kvalitě potrestala. Penaltový zákrok nechci zpochybňovat. Pokud to zkoumají na videu, tak asi byla. Spíš byly hloupé ty chyby, které tomu předcházely. Zbytečný aut. Za stavu 1:1 jsme ještě připravovali střídání a než jsme stihli vystřídat, bylo to 1:3. Na začátku druhého poločasu jsme byli pasivní, nechtěli jsme hrát. I když jsme vedli, dopředu jsme měli hrozit víc."

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): „Jsme rádi, že jsme vyhráli. Byl to těžký zápas, výsledek vypadá jednoznačně, ale tak to nebylo. Bohemka hrála velmi dobře. Výborná byla i kulisa, byl to hodně náročný duel. Ve druhé půli rozhodl týmový výkon. Všichni hráči na hřišti i ti na střídačce tým povzbudili, pomohli mu. Přidali jsme v rychlosti v ofenzivě a rozhodli. Mrzí mě konec utkání, kdy Bohemka měla dvě nebo tři příležitosti."

Bohemians Praha 1905 - Slavia Praha 1:5 (1:0)

Branky: 22. Chramosta - 56. Stanciu z pen., 62. Lingr, 65. Kuchta, 72. Krmenčík z pen., 76. Schranz. Rozhodčí: Berka - Paták, Vlček - Adam (video). ŽK: Vondra, Hronek - Kuchta. Diváci: 5485.

Bohemians: Le Giang - Köstl (78. Bederka), Krch, Vondra - Dostál, Květ (68. Nový), Ljovin, Hronek, Fulnek (68. Kovařík) - Keita (68. Koubek), Chramosta (68. Necid). Trenér: Klusáček.

Slavia: Mandous - Masopust (46. Lingr), Takács (23. Ševčík), Ousou, Bořil - Holeš, Samek (46. Krmenčík) - Bah, Stanciu, Schranz (86. Ekpai) - Kuchta (77. Traoré). Trenér: Trpišovský.

Sparta nezvládla porazit Jablonec, i když od čtvrté minuty vedla

Fotbalisté Sparty remizovali v 8. kole první ligy doma s Jabloncem 1:1. V souboji dvou účastníků skupin evropských pohárů otevřel skóre ve čtvrté minutě domácí útočník Václav Drchal, krátce po změně stran vyrovnal Tomáš Čvančara. Pražané nevyhráli druhé kolo po sobě a pod trenérem Pavlem Vrbou v nejvyšší soutěži ve 13. duelu na svém stadionu poprvé ztratili body. Severočeši venku v ligové sezoně nezvítězili ani napočtvrté.

Letenští ve čtvrtek v úvodním zápase hlavní fáze Evropské ligy uhráli na hřišti obhájce dánského titulu Bröndby Kodaň bezbrankovou remízu. Naopak Jablonec doma vstoupil do Evropské konferenční ligy vítězstvím 1:0 nad rumunskou Kluží.

Sparta šla proti Jablonci do vedení po necelých čtyřech minutách. Haraslín si obehrál Zeleného i Kroba a míč se odrazil k Drchalovi, který lobem překonal vyběhnutého gólmana Hanuše. Dvaadvacetiletý Drchal se trefil ve druhém kole za sebou. Domácí pokračovali v aktivním výkonu, Haraslínovu střelu z vápna zblokovala jablonecká obrana na roh.

Severočeši poprvé výrazněji zahrozili až po půlhodině hry, jenže Čvančara v nelehké pozici hlavičkoval nad. V závěru úvodního dějství Hložek z hranice vápna zamířil těsně vedle.

Úvod druhého poločasu naopak vyšel hostům, kteří v 48. minutě srovnali. Krob našel před brankou Čvančaru, jenž uspěl v souboji s Hanckem a hlavou se nemýlil. Jablonečtí ve čtvrtém venkovním utkání ligového ročníku vstřelili první gól.

Hosté ožili, Pleštilovu střelu po rychlém brejku však Sáček, který dnes oslavil 25. narozeniny, srazil na rohový kop.

Letenští zhruba od 60. minuty převzali iniciativu. Karlssonův obstřel skončil vedle, vzápětí Hanuš vyrazil Hložkovo zakončení. Švédský záložník Karlsson zase po sérii kliček trefil slabší pravou nohou boční síť. Jablonecký brankář vytěsnil mimo tři tyče i Karabcův pokus zpoza šestnáctky, následně Haraslín vypálil pouze do jeho náruče. V nastavení nezamířil přesně ani Hložek.

Pražané v nejvyšší soutěži nezdolali Jablonec podruhé za sebou. Na Letné s ním ale od března 2007 neprohráli v 17. ligovém duelu v řadě. Tým trenéra Petra Rady nevyhrál šesté z posledních sedmi kol.

Pavel Vrba (trenér Sparty): „Mrzí mě dnešní remíza. V domácím prostředí chceme být dominantní. Dařilo se nám to pouze prvních 20 minut, kdy jsme hráli dobře. Pak jsme od toho ustoupili. Až příchodem střídajících hráčů ve druhém poločase se to zase změnilo k tomu, že jsme dominanci získali. Samozřejmě to je málo. Výsledek pro nás není příjemný."

Petr Rada (trenér Jablonce): „Vstup do zápasu se nám nevyvedl. Dostali jsme zase obligátně brzo branku. Do balonu jsme šli nedůrazně, domácí to vyřešili a dostali se do vedení. I přesto jsme do 20. minuty byli pasivní, neměli jsme pohyb, všude jsme byli druzí. Jako kdybychom se báli, nevím čeho. Naštěstí domácí za těch 20 minut vyloženou šanci neměli. Do velkých šancí se nedostávali, ale kombinovali dobře, drželi balon. Nemohli jsme se dostat do hry. Od 25. minuty jsme byli vyrovnaným soupeřem. Přesto tam domácí měli Hložkem velkou šanci, kdy netrefil branku. To jsme přečkali. Do druhého poločasu jsme šli s tím, že chceme být aktivní a abychom ze začátku nedostali branku, což se nám povedlo. Vyloženě jsme nebránili. Hložek, který je nejen v současnosti ve velké formě, ale dlouhodobě, nás zlobil. Vyložené šance ale domácí neměli. Hrozili jsme z brejků, ale dobře jsme drželi balon. I v soubojích jsme byli pevní, takže nakonec jsme tady uhráli bod, kterého si cením. Tři týmy, které jsou nahoře, Sparta, Slavia a Plzeň, jsou u nás někde jinde, co se týče ekonomiky. Můžou si dovolit, koho chtějí. Odehráli jsme tady slušné utkání vyjma prvních 20 minut."

Sparta Praha - FK Jablonec 1:1 (1:0)

Branky: 4. Drchal - 48. Čvančara. Rozhodčí: Orel - Caletka, Antoníček - Štěrba (video). ŽK: Pavelka, Vindheim, Karlsson, Karabec - Zelený, Čvančara, Kratochvíl, Krob, Kubista, Houska, Považanec, Malínský. Diváci: 8115.

Sparta: Nita - Vindheim, Čelůstka, Hancko, Wiesner - Pešek (56. Karlsson), Pavelka, Hložek, Sáček (89. Souček), Haraslín - Drchal (61. Karabec). Trenér: Vrba.

Jablonec: Hanuš - Holík, Kubista, Zelený, Krob - Považanec (80. Martinec) - Pleštil (55. Malínský), Houska, Kratochvíl, Pilař (80. Vaníček) - Čvančara (60. Nešpor). Trenér: Rada.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tribuna Sever

Štítky sport, fotbal, Bohemians, Slavia, Sparta, Jablonec, Praha, SK Slavia Praha, FK Baumit Jablonec, AC Sparta Praha, Bohemians 1905, fotbalista, Jan Kuchta, Tomáš Čvančara, trenér, Jan Chramosta, Nicolae Stanciu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavia deklasovala Bohemku a dál zůstává neporažená. Sparta remizovala s Jabloncem  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.