Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Od cyklistiky k fotbalu. Pražská Slavia si připomíná významné výročí

Slavia patří vedle Sparty k nejúspěšnějším klubům v historii českého a československého fotbalu; celkem získala 21 titulů, zatímco její letenský rival jich má na svém kontě 36. Počátky klubu sahají do roku 1892, kdy studenti z Literárního a řečnického spolku Slavia založili Akademický cyklistický odbor Slavia. Stalo se tak před 130 lety, 2. listopadu 1892. V roce 1895 založili Sportovní klub Slavia a hned na první schůzi byly odsouhlaseny klubové barvy červená a bílá s odůvodněním, že bílá barva je čistota sportovní myšlenky... a červená barva je symbolem srdce. Pěticípá hvězda hrotem dolu představovala stále novou naději. Fotbalový odbor ve Sportovním klubu Slavia vznikl 21. ledna 1896. První zápas Slavia odehrála 25. března 1896 na Císařské louce. V již tradičních červenobílých dresech porazila A.C. Praha 6:0.

Madden, Plánička, Puč, Bican a další legendy

Když se v roce 1905 Slavie ujal skotský trenér John Madden, byla považována za nejlepší evropské mužstvo. Nejslavnější érou klubu se však stalo meziválečné a válečné období, které je spojeno se jmény František Plánička, Antonín Puč a další. Mužstvo vyhrálo několikrát ligu, v roce 1938 se radovalo z prestižního Středoevropského poháru. V roce 1934 také pomohlo osm slavistů reprezentaci ke stříbru na MS v Itálii. Výkonnost mužstva se ještě zvýšila příchodem legendárního Josefa Bicana z vídeňské Admiry na podzim 1937.

V roce 1953 se musela Slavia, považovaná za klub inteligence, kvůli stavbě Stalinova pomníku přestěhovat z Letné do Edenu, dostala nové jméno Dynamo a nesměla hrát ve svých tradičních dresech (hrála například v modrých dresech). Na sportovním poli ústup ze slávy vrcholil v letech 1951, 1961 a 1963, kdy mužstvo sestoupilo z nejvyšší soutěže, a v roce 1964 dokonce bojovala o udržení i ve druhé lize. Z této doby vzbudilo pozornost jen slavné jihoafrické turné Slavie s hrajícím trenérem Pepim Bicanem na podzim roku 1956. V dubnu téhož roku se také mohl klub vrátit k sešívaným červenobílým dresům.

V polovině 60. let se jen na chvíli blýsklo na lepší časy a Slavii (název se vrátil v roce 1964) rok po návratu do první ligy jen o bod unikl titul. Světlým jevem té doby byl Jan Lála, který pomohl ke stříbru na MS v Chile v roce 1962.

V šedivých 70. a 80. letech byla Slavia průměrným týmem, ale k úspěchu jí několikrát chyběl pověstný krůček. Nejvýraznější osobností tohoto období byl František Veselý, který pomohl reprezentaci ke zlatu na ME 1976, a později Karel Jarolím.

Císařská louka, kolébka českého fotbalu a místo vzniku rivality mezi Spartou a Slavií

Císařská louka je území v samém srdci Prahy, kam však často ani rodilý Pražák nezavítá. Císařskou louku totiž se smíchovským břehem spojuje pouze jediná lávka, která se nachází na jižním cípu ostrova. Ostrov Císařská louka uprostřed Vltavy...

Vzestup Slavie a její slavná sezóna 1995/96

Velké věci se v Edenu začaly dít v roce 1991 s příchodem amerického podnikatele českého původu Borise Korbela (odešel v roce 1993), který do Slavie začal investovat miliony korun. Slavia stoupala vzhůru a absolutně nejlepší byla sezona 1995/96. Mužstvo s hvězdami jako Vladimír Šmicer po 49 letech získalo titul a v Poháru UEFA došlo až do semifinále. Po úspěšném tažení klubu a úspěchu české reprezentace na ME 1996 ale nastal odchod hráčů a ústup ze slávy.

V roce 1997 se vlastníkem klubu stala britská investiční společnost ENIC, jejíž činnost je hodnocena kontroverzně. Největšími úspěchy Slavie pod vedením Britů bylo čtvrtfinále Poháru vítězů pohárů v roce 1998 a Poháru UEFA o dva roky později.

V březnu 2008 bylo oznámeno, že od května 2006 jsou většinovými majiteli klubu jeho tehdejší šéfové, generální ředitel Petr Doležal a člen představenstva akciové společnosti Tomáš Rosen. V roce 2007 se Slavia poprvé kvalifikovala do Ligy mistrů a o rok později se vrátila po osmi letech ve vyhnanství na Strahově na nový stadion do Edenu a po 12 letech vyhrála ligu. V následující sezoně titul po desítkách let obhájila.

Smutný osud bohemáka a reprezentanta Janečky. Spí pod mostem a svůj příběh vypráví po barech

Sázel branky za československou reprezentaci, oblékal dres pražské Bohemky, okusil zahraniční soutěže i mistrovství světa a brněnské Zbrojovce pomohl k jedinému ligovému titulu z roku 1978. Osud s fotbalistou Petrem Janečkou ale zamával. Zřekla...

Odvrácený pád na dno a současné úspěchy

V dalších letech klub tížily vysoké dluhy a nejasná vlastnická struktura, Slavia se dokonce ocitla na pokraji insolvence a na jaře 2011 nedostala profesionální licenci. Před krachem ji zachránila investiční a finanční společnost Natland Group, která uhradila část jejích dluhů přesahujících 100 milionů korun. V září 2015 koupili klub čínská společnost CEFC a podnikatel Jiří Šimáně, kteří vyřešili dluhy a začali s mohutným posilováním kádru. Po neshodách ve vedení Šimáně rezignoval na post šéfa klubu a později odprodal všechny své akcie CEFC, která koupila i stadion v Edenu. Od roku 2018 je majoritním vlastníkem Slavie i stadionu čínská společnost Sinobo Group.

Slavia pod vedením trenéra Jindřicha Trpišovského a šéfa Jaroslava Tvrdíka v posledních letech třikrát vyhrála ligu, získala tzv. double, dostala se do základní skupiny Ligy mistrů, do čtvrtfinále Evropské ligy i Evropské konferenční ligy. V uplynulé sezoně skončila na druhém místě za Plzní.

Do galerie nejslavnějších postav slávistické historie se zařadili František Plánička, Ladislav Ženíšek, Štefan Čambal, Josef Bican, Antonín Puč, Jan Lála, František Veselý, Karel Jarolím, Luboš Kubík, Ivo Knoflíček, Pavel Kuka, Vladimír Šmicer, Stanislav Vlček a další. Z uplynulých let jsou to například Milan Škoda, Tomáš Souček nebo Jan Bořil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv SK Slavia Praha, Public domain, via Wikimedia Commons

Štítky sport, fotbal, Slavia, Praha, SK Slavia Praha, AC Sparta Praha, Ada Cambridge, Josef Bican, Císařská louka, František Plánička, Antonín Puč, Stadion Eden, trenér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od cyklistiky k fotbalu. Pražská Slavia si připomíná významné výročí  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.