Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sparta porazila Pardubice 5:2. V tabulce se posunula na druhé místo před Slavii

Fotbalisté Sparty porazili ve 12. kole první ligy poslední Pardubice 5:2 a v neúplné tabulce se posunuli na druhé místo o bod před pražského rivala Slavii, která má duel k dobru a s níž se příští neděli utkají v Edenu. Letenští v nejvyšší soutěži nenašli přemožitele v 11 utkáních za sebou a v posledních třech naplno bodovali. Východočeši prohráli osmé z posledních devíti kol a ztrácejí tři body na předposlední Zlín.

Domácí poslal do vedení v osmé minutě Asger Sörensen, o chvíli později srovnal Dominik Janošek. Ještě v prvním poločase se za domácí trefil Jan Kuchta. Po hodině hry zvýšil Lukáš Sadílek, následně skórovali jen střídající hráči. Za hosty snížil Vojtěch Sychra, jenže během necelých dvou minut udeřili sparťané Martin Minčev a Tomáš Wiesner. Sparta nepodlehla Pardubicím ani v pátém ligovém utkání, z toho počtvrté zvítězila.

Pražanům kvůli svalovým potížím chyběl kapitán Ladislav Krejčí mladší. V šesté minutě sparťanský záložník Jankto vystřelil zpoza vápna do boční sítě. Za necelé dvě minuty se už domácí radovali po dánské spolupráci. Höjer odcentroval do šestnáctky a Sörensen hlavičkou a třetím gólem v sezoně nejvyšší soutěže otevřel skóre. Krajní bek Höjer si sedmou asistencí upevnil pozici v čele nejlepších nahrávačů v aktuálním ligovém ročníku.

Na konci 14. minuty Východočeši srovnali. Zahradníček našel ve vápně Janoška, ten se opřel do míče a nechytatelnou ranou do horního růžku Kovářovy branky zaznamenal první trefu v ligové sezoně. Čtyřiadvacetiletý záložník se v nejvyšší soutěži prosadil premiérově od května 2019.

Po 24 minutách zraněného Jankta nahradil Karabec. Právě on krátce po příchodu na hřiště průnikovou přihrávkou poslal míč Haraslínovi, který ještě našel lépe postaveného Kuchtu. Český reprezentant zakončil do prázdné branky a mezi střelce se zapsal ve třetím kole po sobě.

V 35. minutě pardubický záložník Hlavatý nastřelil z dálky břevno, Kuchta zase z bezprostřední blízkosti hlavičkoval do gólmana Markoviče.

Svěřenci trenéra Priskeho navýšili náskok po hodině hry po Sadílkově přesně umístěné střele k tyči před šestnáctkou. Domácí záložník skóroval podruhé v ligovém ročníku.

Markovičovi se poté vůbec nepovedla rozehrávka a Kuchtův pohotový lob z otočky zastavilo břevno. Vzápětí ex-slávistický útočník běžel sám na branku, jenže přestřelil.

Za chvilku promarněných šancí litoval, jelikož Sychra po necelé minutě na hřišti povedenou ranou z voleje ke vzdálenější tyči snížil. V ligovém ročníku si připsal druhý zásah. Pardubice jakožto tým s nejhorším útokem v lize vstřelily teprve osmou branku.

V rozmezí 72. až 73. minuty se ale domácí radovali dvakrát. Nejprve Minčev hlavou zužitkoval Sadílkův centr a následně bulharský útočník naservíroval před branku balon na zakončujícího Wiesnera. Oba příchozí sparťané z lavičky vstřelili první gól v sezoně nejvyšší soutěže. Sparta se za poslední dvě kola prosadila devětkrát, naopak Východočeši mají s 33 inkasovanými góly nejslabší obranu v lize.

Markovič pak vytáhl Kuchtovu hlavičku na roh a na druhé straně střídající Lima po úniku těsně minul. Pardubice venku v lize prohrály i šestý duel v sezoně, jako jediné tam nebodovaly a jsou tam nejhorším mužstvem soutěže.

12. kolo první fotbalové ligy:

Sparta Praha - FK Pardubice 5:2 (2:1)

Branky: 8. Sörensen, 26. Kuchta, 60. Sadílek, 72. Minčev, 73. Wiesner - 14. Janošek, 66. Sychra. Rozhodčí: D. Černý - Caletka, Antoníček - Klíma (video). ŽK: Pavelka, Karabec - Hlavatý. Diváci: 11.671.

Sparta: Kovář - Wiesner (83. Fortelný), Vitík, Sörensen (46. Zelený), Höjer - Pavelka, Sadílek - Jankto (24. Karabec), Daněk (67. Mejdr), Haraslín (67. Minčev) - Kuchta. Trenér: Priske.

Pardubice: Markovič - Kostka, Vlček, Hranáč, Chlumecký - Janošek (76. Vacek), Icha - Zahradníček (66. Sychra), Hlavatý (85. Tischler), Helešic (66. Rosa) - P. Černý (66. Lima). Trenér: Kováč.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto AC Sparta Praha

Štítky fotbal, Sparta, sport, Praha, HC Dynamo Pardubice, AC Sparta Praha, SK Slavia Praha, soutěž, Jan Kuchta, FC Fastav Zlín, Dominik Janošek, Martin Minčev, Tomáš Wiesner, Stadion Eden

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sparta porazila Pardubice 5:2. V tabulce se posunula na druhé místo před Slavii  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.