Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výzva 10 tisíc kroků motivuje lidi k pohybu. Mohou se zúčastnit i virtuální poutě po Česku

Na začátku října začala celorepubliková výzva 10 tisíc kroků. Za cíl si klade posílit zdraví i upozornit na možnosti chůze ve městech. Kromě bodovací soutěže se v říjnové výzvě lidé mohou zúčastnit také virtuální poutě po Česku. Na webových stránkách akce se zájemci mohou hlásit do 4. října.

Motivací byla pandemie covidu-19

Motivací pro první výzvu letos v dubnu i její nynější pokračování byla pandemie covidu-19 a uzávěry v České republice na začátku letošního roku, řekl iniciátor výzvy z organizace Partnerství pro městskou mobilitu Jaroslav Martinek. „Z 99 procent to bylo motivováno covidem. Dopad na fyzickou kondici byl zásadní,“ uvedl Martinek, který připomněl, že se závažnějším průběhem covidu-19 se potýkali zejména starší lidé a lidé s nadváhou, na které výzva cílí.

Není náhodou, že jsme startovali právě 1. října – na Mezinárodní den seniorů. Tato skupina potřebuje podpořit, aby se zapojila do komunitních aktivit, a právě chůze je k tomu ideální příležitostí. Na seniory a osoby s nadváhou se zaměřuje akce deset tisíc kroků, tyto osoby patří mezi nejvíce ohrožené jakoukoli epidemií,“ řekl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Každý kilometr se počítá

Procházky i běžecké výkony si účastníci monitorují na vlastním zařízení a v jakékoliv aplikaci s krokoměrem a pak je nahrají do svého profilu na stránkách výzvy. Pražané mohou pro zaznamenávání pěších cest využít aplikaci Na kole Prahou, která je od začátku října rozšířena o několik funkcí pro chodce, uvedla Karolína Klímová, která se na pražském magistrátu specializuje na chodce. Každý kilometr je bodově ohodnocen, organizátoři zohledňují věk i váhu v rámci koeficientu, kterým se dosažená vzdálenost kilometrů násobí. Lidé z těchto skupin jsou tak při zisku bodů zvýhodněni.

Nejde o to ujít každý den deset tisíc kroků, to je pouze ideální cíl, ale chodit častěji než dosud. Nejlépe každý den, i když to půjde zpočátku třeba jen po velmi malých dávkách a pomalu,“ řekla koordinátorka kampaně Sylva Machová.

Hlavně ohrožené skupiny chceme motivovat k pravidelnému pohybu či podporovat místní komunity. Proto jsme i přišli s nápadem virtuální pouti po krásách Česka, aby tu motivaci měli ještě větší,“ dodal Martinek.

Aktuálně se do výzvy zapojilo 65 různých měst a téměř 7000 účastníků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto 10.000 kroků

Štítky ČR, kondice, společnost, Praha, výzva, chůze, Česko, pouť, pandemie covidu-19, Petr Hlubuček, Starostové a nezávislí, Pražský magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výzva 10 tisíc kroků motivuje lidi k pohybu. Mohou se zúčastnit i virtuální poutě po Česku  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.