Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Střelec se nejdřív k vraždě ženy přiznal, teď tvrdí, že je nevinný. U soudu ukazoval prostředníčky

, aktualizováno 27. června 2022, 14:18

Jiří Dvořák, který je obžalovaný z několika trestných činů včetně zastřelení ženy na pražském úřadu práce, u soudu prohlásil, že je nevinný. Odmítl vypovídat, protože soud podle něho „drze pohrdá zákony" a on se nebude „zúčastňovat parodie na spravedlivý proces". Sedmašedesátiletému muži hrozí doživotní vězení.

Útočil ještě kyselinou a nastražil střelné zařízení

Vedle vraždy úřednice viní obžaloba Dvořáka také z útoku kyselinou sírovou na jeho bývalou kolegyni a z toho, že nastražil střelné zařízení na pronajímatelku bytu, který měl na základě soudního rozhodnutí opustit. Všem ženám bylo okolo 50 let. Podle kriminalistů se na nich mstil za domnělá příkoří, která mu způsobily.

Dohodu o vině a trestu se státní zástupkyní Dvořák u pražského městského soudu odmítl, zástupcům médií ukazoval vztyčené prostředníčky.

„Já si myslím, že to byla zkratka," řekla novinářům k Dvořákově prohlášení o nevině jeho advokátka Soňa Adamová. „Po rozhovoru s ním jsem přesvědčena, že to stále je vysoce inteligentní člověk. Nebylo to myšleno tak, že mohu někoho zastřelit a musí být shledána moje nevina," vysvětlovala.

„Je přesvědčen, že okolnosti byly tíživé"

Právnička zná Dvořáka čtyři roky, dříve ho zastupovala v občanskoprávních sporech. „V té době na mě působil jako velice slušný člověk s rozhledem, se znalostmi jazyků, prostě velice dobrým dojmem," popsala. Podle ní se před jeho loňským počínáním „setkalo více okolností", o kterých Dvořák věří, že jsou pro něj polehčující. „Je přesvědčen, že okolnosti byly tíživé. I já sama si kladu otázku, zda byl můj klient plně příčetný, když to jednání spáchal," naznačila další směřování obhajoby.

Na dotaz doplnila, že na Dvořákovu příčetnost není vypracovaný žádný znalecký posudek. „Překvapilo mě to. Záleží na klientovi, jestli se bude chtít tomuto podřídit. Je to v jeho prospěch jednoznačně. Já mu to budu doporučovat, ale on se rozhodne sám," řekla k případnému znaleckému zkoumání mužova duševního stavu.

Dvořák dříve pracoval jako letecký konstruktér a podle advokátky vnímá svou někdejší kolegyni jako původkyni jeho výpovědi ze zaměstnání. Obžaloba uvádí, že si na tuto ženu loni 25. června počíhal a vychrstl na ni kyselinu, kterou si přivezl na kole v termohrnku. Napadená strávila po útoku tři týdny na popáleninové klinice a podstoupila několik operací.

Úřednici střelil do břicha

„Klient má za to, že tato osoba částečně, možná z větší části, měla v uvozovkách zásluhu na tom, že mu byly zaslány dva vytýkací dopisy a nebyla mu prodloužena smlouva v Aeru Vodochody. Z tohoto důvodu jsme oba navrhovali její výslech. Soud s odkazem na posttraumatický stav její výslech odmítl. S tím pan Dvořák zásadně nesouhlasí a má s tím problém, protože je přesvědčen, že je to velmi důležitá svědkyně," uvedla právnička k tomu, proč Dvořák soudci vyčetl porušení zákona.

Tři dny po útoku na kolegyni zastřelil Dvořák podle obžaloby zaměstnankyni úřadu práce přímo v její kanceláři na pražských Vinohradech. Žena mu v roce 2016 nepřiznala podporu v nezaměstnanosti a následně ho vyřadila ze seznamu zájemců o zaměstnání. Do budovy se dostal lstí - vrátnému řekl, že je ženin známý a že ji přišel překvapit. Úřednici nedal žádnou šanci k obraně, zasáhl ji do břicha a odešel.

Policisté ozbrojeného střelce zadrželi několik hodin po činu v centru Prahy. Později uvedli, že se ke skutku přiznal. U sebe měl pistoli, kterou podle státní zástupkyně upravil tak, aby zvýšil její účinnost. V jeho autě pak policie našla ještě brokovnici vyrobenou z instalatérské trubky.

V páchání zločinů chtěl pokračovat

Už po prvním útoku pátrali po Dvořákovi policisté. Hledali ho i v jeho libeňském bytě. Příbytek našli zcela zdemolovaný a počmáraný hákovými kříži. Jednoho z policistů tam lehce zranilo nastražené zařízení umístěné na dveřích komory tak, aby pronajímatelku bytu zasáhlo do hlavy a krku.

Z výslechu Dvořáka podle policie vyplynulo, že chtěl v páchání zločinů pokračovat, a to vůči lidem, s nimiž měl v posledních letech spory.

Předseda soudního senátu Kamil Kydalka plánuje v úterý vyslechnout svědky a ve středu znalce. S vyhlášením rozsudku zatím počítá ve čtvrtek.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK

Štítky soud, vražda, útok, doživotí, střelba, Jiří Dvořák, Úřad práce České republiky, kyselina, Městský soud v Praze, Kamil Kydalka, Aero Vodochody, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střelec se nejdřív k vraždě ženy přiznal, teď tvrdí, že je nevinný. U soudu ukazoval prostředníčky  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.