Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pražský dopravní podnik čeká kvůli kauze týkající se korupce hloubkový audit a prověření zakázek

V pražském dopravním podniku (DPP) bude proveden hloubkový a forenzní audit a budou prověřeny všechny zakázky. Důvodem je středeční obvinění dnes již bývalého náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN). Vypracování auditů a prověření zakázek představenstvo DPP zadalo. Na dnešním jednání pražských zastupitelů to řekl primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě). Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili 11 lidí kvůli hospodaření DPP, mezi stíhanými je Hlubuček, podnikatel Michal Redl, bývalý člen představenstva DPP Matej Augustín i další členové nejužšího vedení dopravního podniku, který jako největší městská firma provozuje MHD.

Představenstvo zadalo zpracování hloubkového externího auditu všech okolností kauzy

„Co se týká hloubkového auditu, tak dnes ráno na mé doporučení i na doporučení po projednání rady (města) představenstvo zadalo zpracování hloubkového externího auditu všech okolností, které se týkají dané kauzy, včetně všech veřejných zakázek. A to včetně auditu forenzního," řekl Adam Scheinherr. Na vypracování auditů a prověření zakázek bude muset být vybrána odborná firma, které je provede.

K vypracování auditů a prověření zakázek vyzvali Scheinherra a DPP opoziční zastupitelé. Zároveň opozice požádala, aby byl na program jednání zařazen materiál týkající se této kauzy.

V kancelářích pražského magistrátu i pražského dopravního podniku od středečního rána zasahuje policie. „V kanceláři náměstka za STAN teď probíhá policejní prohlídka. Úřad poskytuje součinnost. Pokud existuje nějaké podezření, musí být...

Hlubuček, obviněný v kauze korupce v dopravním podniku, rezignoval na funkci náměstka i člena rady

Petr Hlubuček (STAN), který je mezi obviněnými v souvislosti s hospodařením pražského dopravního podniku (DPP), rezignoval na funkci náměstka pražského primátora, člena rady hlavního města a člena dozorčí rady Pražských služeb. Dnes to sdělila...

Scheinherr v minulosti podal trestní oznámení kvůli podezření na pokus o korupci

Scheinherr, který je předsedou dozorčí rady DPP, v minulosti podal trestní oznámení kvůli podezření na pokus o korupci. Týkalo se podle něj stejné skupiny lidí, která je předmětem nynější kauzy. V rámci diskuse se následně zastupitelé přeli o to, zda Scheinherr pochybil, když před dvěma lety podal trestní oznámení, avšak následně mlčel a zastupitele s tím neseznámil. Tím podle nich kryl trestnou činnost. Podle předsedy zastupitelů ANO Radomíra Nepila podáním oznámení sice splnil občanskou povinnost, ale nesplnil svou politickou zodpovědnost. Starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS) náměstkovi vytkl, že Augustina z představenstva DPP neodvolal již dříve.

Scheinherr kritiku odmítl s tím, že policii podepsal mlčenlivost, neboť kdyby tak neučil, zmařil by vyšetřování. Program jednání budou zastupitelé teprve schvalovat, tudíž není jasné, zda bude materiál o DPP na program jednání zastupitelů zařazen.

Hlubuček kvůli kauze dnes ráno rezignoval na funkci náměstka primátora a odstoupil z rady a skončil rovněž v dozorčích radách městských firem Pražské služby (PSAS) i DPP. Hlubuček skončil rovněž jako předseda pražského STAN a odstoupil z kandidátky do podzimních voleb. V současné době zůstává starostou Lysolají. Zda skončí i jako starosta, zatím není jasné.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dopravní podnik hlavního města Prahy

Štítky kriminalita, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Praha, Adam Scheinherr, Petr Hlubuček, korupce, Národní centrála proti organizovanému zločinu, Starostové a nezávislí, Michal Redl, Praha sobě, trestní oznámení, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražský dopravní podnik čeká kvůli kauze týkající se korupce hloubkový audit a prověření zakázek  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.