Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vandal nasprejoval na kostel v Praze písmeno Z. Idi na ch*j, vzkázal kněz, písmeno smyl a podal trestní oznámení

Začátkem tohoto týdne se na dveřích kostela svatého Vavřince na pražském Petříně objevilo písmeno Z, které je používáno jako symbol podpory ruské válečné agrese na ukrajinském území, kterou rozpoutal Vladimir Putin. Na svém twitterovém účtu o tom informoval kněz, který písmeno Z ze dveří smyl a na pachatele podal trestní oznámení.

„Nějaké kremlofilní koště mi na kostel nasprejovalo Z“

„Nějaké kremlofilní koště mi na kostel nasprejovalo Z - symbol ruského útoku na Ukrajinu. Rád bych dotyčného geopoliticky uvědomělého umělce vyzval, ať následuje ruskou válečnou loď,“ napsal k fotce dveří s písmenem Z kněz a generální sekretář Ekumenické rady církví v České republice Petr Jan Vinš a připojil hashtag #nachuj.

Právě na chuj, v překladu do prdele, poslali členové ukrajinské posádky na Hadím ostrově ruské vojáky, kteří je vyzvali ke kapitulaci. Věta „Ruskij vojenyj korabl, idi na chuj!“ se stala symbolem podpory Ukrajiny ve válečném konfliktu, který rozpoutal Vladimir Putin na jejím území.

Pohanět českou vlajku písmenem Z mohou jen zm*di, rozčílil se starosta Prahy 8

Starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS) na svém facebookovém profilu v neděli večer sdílel příspěvek, ve kterém se Jana Leityová chlubila novými plackami s motivem české vlajky s písmenem Z. „Pohanět vlastní národní vlajku písmenem Z v současné...

Podané trestní oznámení

Kněz nelenil a dal se do čištění. „Tak něco jsem vydrhnul ještě včera, zbytek dočistím v neděli,“ napsal Vinš ve středu ráno na Twitter. Hned odpoledne však Z ze dveří kostela zmizelo úplně. K fotce čistých dveří kněz připojil komentář: „Kremelský půlhákáč zcela uklizen. Zřejmě ho dočistili rumunští pravoslavní, kterým půjčuju kostel, když jim ten jejich shořel.“

Ve středu před druhou hodinou odpolední podali poškození na pachatele trestní oznámení o skutečnostech nasvědčujících spáchání trestného činu poškození cizí věci.


Trestní oznámení o skutečnostech nasvědčujících spáchání trestného činu poškození cizí věci.

„Jak se to bude posuzovat, to záleží na práci policistů a kriminalistů“

Policie se případem zabývá. „Přijali jsme oznámení o posprejování zdi chrámu svatého Vavřince. Aktuálně probíhá prověřování fotodokumentace a policisté se budou celou událostí zabývat pro podezření z trestného činu poškození cizí věci,“ řekl dnes ráno pro Pražskou Drbnu mluvčí pražské policie Richard Hrdina.

Podle mluvčího policie hraje roli i tvar, kterým byly dveře posprejovány, tedy písmeno Z. To symbolizuje podporu ruské agrese na Ukrajině. „Samozřejmě to bude hrát roli v prověřování. Jak se to bude posuzovat, to záleží na práci policistů a kriminalistů,“ doplnil Hrdina.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Jan Vinš

Štítky Z, písmeno, nápis, válka, podpora, Rusko, Ukrajina, Praha, kostel, trestní oznámení, Vladimir Vladimirovič Putin, Petřín, Petr Jan Vinš, policie, Česko, Hadí ostrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vandal nasprejoval na kostel v Praze písmeno Z. Idi na ch*j, vzkázal kněz, písmeno smyl a podal trestní oznámení  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.