Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Policie nikoho neobviní za dubnový pokus o vraždu v Dolních Chabrech. Útočník byl ještě dítě

Policie za dubnový pokus o vraždu v Dolních Chabrech nikoho neobviní. Případ policisté odložili, a to kvůli nízkému věku pachatele, jelikož nebylo možné zahájit trestní stíhání. Uvedl to mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Policisté v souvislosti s útokem na matku a jejího syna pátrali po čtrnáctiletém chlapci.

V dotazované věci rozhodl policejní orgán dne 21. října 2021 o odložení věci před zahájením trestního stíhání, neboť trestní stíhání je v souladu s trestním řádem nepřípustné. S ohledem na ustanovení trestního řádu nebylo možné trestní stíhání zahájit, neboť ve věci šlo o osobu, která není pro nedostatek věku trestně odpovědná,“ napsal Cimbala.

K dotazované věci nebudeme poskytovat další či doplňující informace, a to zejména s ohledem na věk dotčených osob,“ doplnil mluvčí.

Dospělému pachateli by hrozilo 15 až 20 let vězení

Útok nožem se stal v noci na 28. dubna v Ploskovické ulici v Praze 8. Záchranáři tehdy uvedli, že na místě ošetřili dva lidi ve velmi vážném stavu. Policisté poté poblíž vypátrali čtrnáctiletého hocha. Zda spolu jeho pohřešování a násilný trestný čin souvisí, nekomentovali. Z vyjádření záchranářů vyplynulo, že i tento chlapec byl vážně zraněný.

Dospělému pachateli by za pokus o vraždu hrozilo 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. To ovšem neplatí, pokud čin spáchalo dítě mladší 15 let, které není trestně odpovědné. Podle zákona o soudnictví ve věcech mládeže v takových případech „učiní opatření potřebná k nápravě dítěte“ soud pro mládež. Pokud tento soud nerozhodne jinak, konají se taková jednání s vyloučením veřejnosti. Výsledek řízení lze v médiích zveřejnit až po právní moci rozhodnutí a jen bez uvedení jména a příjmení dítěte i dalších účastníků řízení.

Zákon také uvádí, že dítěti mladšímu 15 let lze zmíněná opatření uložit na návrh státního zastupitelství. „Státní zastupitelství je povinno návrh podat bezodkladně poté, jakmile se dozví, že trestní stíhání je nepřípustné, protože jde o osobu, která není pro nedostatek věku trestně odpovědná,“ stanoví předpis. Soud pro mládež případně může řízení s dítětem zahájit i sám od sebe, tedy bez návrhu zastupitelství.

Nejpřísnější ochrannou výchovu lze uložit dítěti, které spáchalo čin, za nějž trestní zákoník dovoluje uložení výjimečného trestu

Na dotaz, zda již státní zastupitelství takový návrh podalo, Cimbala odpověděl, že více informací nemůže poskytnout s ohledem na charakter věci a zákonné omezení vyplývající z trestního řádu.

V obecné rovině pak odkázal na ustanovení zákona, které vyjmenovává opatření, jež může soud uložit dítěti mladšímu 15 let. Jsou to výchovná povinnost, výchovné omezení, napomenutí s výstrahou, zařazení do terapeutického, psychologického nebo jiného vhodného výchovného programu ve středisku výchovné péče, dohled probačního úředníka, ochranná výchova a ochranné léčení. Podle zákona soud opatření určí zpravidla na základě výsledků předchozího pedagogicko-psychologického vyšetření dítěte. Nejpřísnější ochrannou výchovu lze uložit dítěti, které spáchalo čin, za nějž trestní zákoník dovoluje uložení výjimečného trestu, a které v době spáchání činu dovršilo dvanáctý rok věku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, kriminalita, vražda, Praha, Dolní Chabry, pokus o vraždu, trestní stíhání, Městské státní zastupitelství v Praze, státní zastupitelství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie nikoho neobviní za dubnový pokus o vraždu v Dolních Chabrech. Útočník byl ještě dítě  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.