Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Podvodníci na internetu se nabourávají do e-mailů firem a kradou jim peníze

Pražští policisté v poslední době zaznamenali několik případů, kdy pachatelé připravili firmy o nemalé finanční částky. Stalo se tak na základě předchozího nabourání se do firemních e-mailů. Jedna česká firma tímto způsobem přišla o sedm milionů korun.

Podvodníci pošlou z podobného e-mailu informaci o změně čísla účtu

V okamžiku, kdy pachatelé získají přístup do e-mailových schránek, sledují komunikaci a čekají, až chce firma po jiné proplatit nějakou fakturu. Tehdy jdou do akce. Pošlou firmě z e-mailu, který je podobný tomu, ze kterého spolu firmy komunikují, infromaci, že došlo ke změně čísla účtu.

Této změně čísla účtu většinou odesílatelé peněz nemají důvod nevěřit, jelikož to bývají dlouholetí obchodní partneři. Nicméně je to celé podvod a peníze pošlou pachatelům na jejich účet, kteří je obratem vyberou,“ uvedl mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

Následně se poškozené firmy dozví o podvodu v rámci několika dnů či týdnů, kdy se jim ozve dodavatel, že zatím nebyly proplaceny žádné faktury. Jedna z českých firem takto přišlo o téměř sedm milionů korun.

Firmy by měly telefonicky kontaktovat zástupce dodavatele

Nejjednodušším způsobem, jak zamezit podvodům, je telefonicky kontaktovat zástupce dodavatele a ověřit, jestli opravdu ke změně účtu došlo. „Dotaz v rámci e-mailové zprávy je k ničemu, jelikož na e-mail o dotazu na změnu účtu může opět odpovědět pachatel,“ uvedl Daněk.

Podle policistů je vzhledem k propracovanosti modu operandi, technické zdatnosti pachatelů a pozdnímu oznámení poškozených téměř nemožné ustanovení pachatelů (africké země) a zajištění poslaných peněz.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com/free-photos-242387

Štítky krimi, varování, podvodníci, internet, e-mail, firmy, peníze, podvod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci na internetu se nabourávají do e-mailů firem a kradou jim peníze  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.