Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Muž, který posprejoval Karlův most, se přihlásil policii

Policii se dnes podvečer přihlásil mladý muž, který se přiznal k posprejování části Karlova mostu v Praze. Poznal se na zveřejněných záběrech z kamer. Policisté vědí, i kdo je dívka, která byla na záznamech s ním. Oba jsou mladiství, podle zákona proto policie nemůže sdělovat k případu další informace, uvedla pražská policie na webu a twitteru.

Škoda za sto tisíc korun

V podvečerních hodinách se na místní oddělení policie dostavil mladík, který se poznal na záběrech v médiích a k posprejování mostu se přiznal. Také již známe totožnost dívky ze zveřejněných záběrů, která byla s ním. Vzhledem k tomu, že jsou oba mladiství, zákon nám nedovoluje k věci poskytnout další informace,“ informovala policie.

Vandal posprejoval Karlův most. Poničil zábradlí i sochu

Neznámý vandal posprejoval část Karlova mostu. Modré nápisy v angličtině jsou na pravé straně zábradlí i na podstavci sochy směrem k Pražskému hradu asi od poloviny mostu. Policisté dostali oznámení zamířili na místo a případem se zabývají, řekl...

Trestný čin poškození cizí věci může soud potrestat až tříletým vězením, mladistvým v případě prokázání viny hrozí nižší tresty. Škoda, kterou na jedné z nejznámějších památek Česka vznikla, byla předběžně vyčíslena na sto tisíc korun.

Policie dnes ráno oznámila, že kvůli pomalování mostu nápisy chce vyslechnout muže a ženu, které dohledala na záznamech kamer. Nesdělila, zda je podezírá přímo z posprejování mostu. V poledne zveřejnila jejich záběry z kamer a vyzvala občany, aby jakékoliv informace o mladé dvojici sdělili na linku 158. Nevyloučila, že šlo o cizince, proto požádala o pomoc také zaměstnance ubytovacích zařízení.

Policie se případem zabývá od pátku, kdy se na části Karlova mostu objevily nápisy v angličtině nasprejované nesmyvatelnou tyrkysovou barvou. Jsou na části kamenného zábradlí, na podstavci sochy svatého Augustina i na stojanech lamp.

Při odstraňování grafitti je důležité začít co nejdříve

Grafitti z Karlova mostu začal dnes odpoledne odstraňovat restaurátor, kterého povolala Technická správa komunikací. Odhadl, že práci dokončí v řádu dní. Vandalské projevy sprejerů odstraňoval z nejstaršího mostu v metropoli už několikrát, tento případ ale označil za zatím nejrozsáhlejší. Muž novinářům řekl, že při odstraňování grafitti je důležité začít co nejdříve.

V posledních měsících to není ojedinělý případ, poslední poškození takzvaným tagem eviduje Technická správa komunikací na schodišti na přelomu května a června.

Most posprejovali vandalové i v minulosti. Loni v prosinci potvrdil pražský městský soud roční podmíněný trest německému turistovi Benjaminu Wittigovi, který spolu se svým bratrem Niclasem Steigerem v létě 2019 posprejoval jeden z pilířů Karlova mostu. Cizinci ponechal také stotisícový peněžitý trest a vyhoštění na pět let.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie České republiky

Štítky ČR, kriminalita, památky, Praha, Karlův most, sprejer, policie, videokamera, Twitter, Technická správa komunikací hl. m. Prahy, svatý Augustin, Městský soud v Praze, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž, který posprejoval Karlův most, se přihlásil policii  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.