Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rom zemřel po zakleknutí policistou. V Praze se bude demonstrovat proti policejní brutalitě

V Praze proběhne demonstrace proti policejní brutalitě. Tu svolala skupina Autonomní akce na základě incidentu z 19. června, kdy policisté v Teplicích zasahovali proti muži, který byl pod vlivem drog. Jeden z policistů, kteří proti muži zasahovali, mu zamezil v pohybu tím, že mu klekl na krk. Muž po zákroku zemřel, policie se však hájí, že smrt nenastala v souvislosti s provedeným zákrokem. Příčinou smrti byly podle policie chorobné změny věnčitých tepen srdce.

Policie vyjížděla ke konfliktu dvou mužů

V sobotu 19. června před 15. hodinou vyrazili policisté na základě telefonického oznámení vysláni do ulice Dubská v Teplicích, kde se vzájemně měli napadat dva muži, kteří zároveň poškozovali cizí auta.

„Po příjezdu hlídky na místo našli policisté v ulici U Hřiště na zemi ležet muže bez trička, který měl zjevná zranění. Jakmile se k němu policisté přiblížili, začal být agresivní, napadl je a způsobil jim škrábance, jednoho kolegu pokousal,“ uvedl policejní mluvčí Daniel Vítek.

Muž po zákroku skončil v sanitce, kde později zemřel

Policisté proti muži zakročili. Sociálními sítěmi koluje amatérské video, které zákrok zachycuje. Podle serveru Romea.cz zasahující policista několik minut klečel zadrženému Romovi na krku. Policie uvádí, že muži zákona na místě použili donucovací prostředky a přivolali muži sanitku, ve které muž později zemřel.

„Muž byl předán do péče záchranářů, v sanitce následně zkolaboval a i přes resuscitaci se nepodařilo obnovit jeho životní funkce. Lékař konstatoval jako předběžnou příčinu úmrtí předávkování drogami,“ uvedl Vítek. Soudní pitva později vyloučila, že by smrt nastala v souvislosti se zákrokem policie.

„Soudní pitvou zemřelého byla vyloučena souvislost se zákrokem, který předcházel zadržení podezřelého. Podle předběžné pitevní zprávy bylo u muže zjištěno podezření z ovlivnění cizorodou látkou amfetaminové řady a při pitvě byly zjištěny chorobné změny věnčitých tepen srdce," vysvětlil Daniel Vítek.

Hamáček stojí za policií, organizace Khamoro vyzývá k protestu

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na twitteru napsal, že zasahující policisté mají jeho plnou podporu. „Pokud někdo pod vlivem návykových látek porušuje zákon, musí počítat s tím, že policie zasáhne. Hlavně díky práci policistů a policistek jsme v první desítce nejbezpečnějších zemí světa," napsal Hamáček.

Romea uvedla, že ředitel organizace Khamoro Emil Voráč vyzval k protestu proti policejnímu násilí. Někteří mužovu smrt přirovnávají ke smrti černocha George Floyda, uvedla Romea.

V Praze se chystá demonstrace proti policejní brutalitě

V souvislosti s tímto případem proběhne v Praze demonstrace proti policejní brutalitě. „Policie nyní smrt Stanislava zdůvodňuje údajným vlivem drog a nutností zasáhnout proti agresivnímu chování. Není však třeba znát detaily všech souvislostí aby bylo jasné, že nebylo nutné mu několik minut klečet na krku. Zjevně šlo o zbytečnou brutalitu,“ píší na svém webu iniciátoři protestu.

Demonstrace, za kterou stojí skupina Autonomní akce, proběhne ve středu 23. června v šest hodin večer na Prokopově náměstí na Žižkově. Policie o akci ví. „Na zmíněnou akci se policie připravuje standardně. Daná opatření přizpůsobíme aktuální situaci a tomu, jak se akce bude vyvíjet. V současné chvíli nemáme přesné informace o tom, kolik se demonstrace zúčastní lidí,“ uvedla pro Pražskou Drbnu mluvčí policie Eva Kropáčová.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Romea.cz

Štítky úmrtí, zakleknutí, zásah, policie, demonstrace, policejní brutalita, Praha, smrt, Teplice, Jan Hamáček, Khamoro, George Floyd, ČSSD, U hřiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dusan Cezarius

Policistu by měli zavřít. Nebo mu dát trest smrti. Jsem pro to druhé...

Středa, 23. června 2021, 20:35Odpovědět

Dusan Cezarius

Až začnou zaklekávat Čechy.... to bude sranda a já se tomu budu smát.... krást to vám jde co???? Bando zlodějská.

Středa, 23. června 2021, 20:34Odpovědět

Josef Vitner

Ten člověk si za svůj osud mohl sám.

Středa, 23. června 2021, 20:14Odpovědět

Milan Magyar

Žádná brutalita ale měli by přitvrdit a hodně.

Středa, 23. června 2021, 13:26Odpovědět

Mirek Sekera

musim pripsat pro ty co pisi ze to byla policejni brutalita. tady nebyla zadna brutalita ALE kdyz si vzpomenu ze na 1 zenskou naskakalo snad 5-6 policistu kvulůi nenasazene rousce, tak to byla brutalita kdyz se zena nebranila, 14 lety skolak ktery nemel rousku a naskakalo na nej 5 policistu,to je brutalita. Tady byl zfetovany,nasilnicky cikan, nikdo nemuze vedet co takovy fetak provede, takze adekvatni zakrok.

Středa, 23. června 2021, 10:28Odpovědět

Petr Kerschowski

Plně stojím za teplickými policisty. Odvedli svou práci a ničím se neprovinili. Vůbec nebyla zakleknuta krkavice, která by přerušila přívod kyslíku a krve do mozku. Normální lidé tady v Teplicích stojí za teplicku policií.

Středa, 23. června 2021, 10:20Odpovědět

Martin Thaler

Už jenom ten zavádějící nadpis-Rom zemřel po zakleknutí policistou!Jsem z Mostu ale to co se tady děje množej se tady jak kobylky !!Nevim jak by to dopadlo kdyby zrovna šla okolo rodina s dětmi asi by to byl masakr !! Marten

Středa, 23. června 2021, 09:50Odpovědět

Karel Pecka

Jasná policejní brutalita v plné parádě … nejde vůbec o to, že obětí jejich bestiality byl feťák a problematický jedinec, jde o to, jak se policisté chovali. I kdyby byl ten feťák sebeagresivnější, se spoutanýma rukama za zády a se spoutanýma nohama by mohl těžko napáchal nějaké škody. Rozhodně nebylo nutné, aby na té lidské trosce seděli tři metrákoví bezmozci deset minut. Svědčí to mimo jiné o neschopnosti a neumětelství těch policajtů, ne-li o jejich pohrdání lidským životem. Pokud se podobné chování bude tolerovat, může se za chvíli obrátit proti komukoli z nás a nemusíme spáchat nic závažného. Policie není trestným orgánem!

Středa, 23. června 2021, 09:17Odpovědět

Jan Zawadsky

nestala se žádna škoda----to co vyvadel---na místě ho mněli zastřelit

Středa, 23. června 2021, 08:17Odpovědět

Gyisdi Civrdoin

Kazdy c. Kan s otvorem v anusu je ekspertem na policejni praci s fetakem. Sami policii volali, sami toho agresora vybizeli ke zklidneni když už policiste zasahovali. Žádná policejní brutalita se nekonala.

Středa, 23. června 2021, 00:02Odpovědět

Josef Pokorný

Jsem z Mostu nejsem rasista a dobře vím co romové(cikáni) dokážou je mezi nimi velmi málo slušných lidí možná 1 z tísíce .Proto si práci policie vážím a chválím ji jen oni jsou schopni romy(cikány) postavit do latě. Díky hoši od policie.

Úterý, 22. června 2021, 20:34Odpovědět

Martin Vašek

Zemřel vlastní rukou,kterou si píchl tu sračku do žíly.Takže není co řešit,za mně OK.

Úterý, 22. června 2021, 19:59Odpovědět

Tina Stastna

Jasne ze to bol fetak a ešte neviem co všetko, ono to je ťažko posudzovať, keď sme to nevideli.... Niekedy s takými ľuďmi není žiadnej pomoci, asi keby nevyvadzal tak by ho nedali ani na zem a ne vymýšľal... Ťažko posúdiť.

Úterý, 22. června 2021, 19:54Odpovědět

Jiri Newton

Za mne - v poradku! - i kdyz nechapu proc mu ve trech lidech nedokazou dat naramky ....

Úterý, 22. června 2021, 19:15Odpovědět

Aleš Kabela

Ten člověk zemřel na předávkování, ne důsledkem nějaké brutality. Nevím, jestli bude protestovat taky někdo z těch, kterým rozflákal auto. Zásah proti zdrogovanému člověku, který neví o sobě, není jednoduchý a zásah policie byl v pořádku. Škoda tady plýtvat energií, ať si vymyslí jiný důvod na protesty.

Úterý, 22. června 2021, 18:33Odpovědět

Petr Badošek

Za mě to byl feťák a tečka. Zásah byl zcela v pořádku. Demonstroval bych proti těm blbcum co tam chtěji demonstrovat. Policii tleskám za prfesionální zákrok.

Úterý, 22. června 2021, 18:17Odpovědět

Dvorak Milan

jen nechápu proč ho policie musela složitě držet tak dlouho na zemi,stačilo mu spoutat ruce a nohy nebo ještě lépe ruce ke kotníku a nechat ho na zemi zklidnit.V každém případě byl tvrdý zásah na místě.

Úterý, 22. června 2021, 18:07Odpovědět

Patrik Fedex

Už je to tady. Byl to přece Rom čili je úplně jedno zda smažka, zloděj či masový vrah, je třeba z něj udělat mučedníka a policistu poslat do krimu. A nedej Bože aby se zjistilo, že byl gay apod. To by šel bílý policajt rovnou na křeslo..

Úterý, 22. června 2021, 18:00Odpovědět

Jan Machač

Tak khamoro ho přirovnává k Floydovi ? Tak to byl tedy taky jako Floyd, recidivista,narkoman,a podvodník,co chtěl platit falešným šekem ? No,to jsou tedy hodně upřímní.....:-)

Úterý, 22. června 2021, 17:30Odpovědět

Bohuslav Vladyka

Ještě že má policie záznam, jak se ten cikán choval. Feták, kriminálník a ještě se předváděl na ulici. Co asi tak mohl čekat, že mu policajti budou tleskat? Ale jak se uvádělo jinde, tak to byl spořádaný člověk, těšil se na novou práci a nefetoval. Po zhlédnutí toho videa bych nechtěl vidět cikána, kterej není spořádanej, netěší se na práci a fetuje.

Úterý, 22. června 2021, 17:21Odpovědět

Rom zemřel po zakleknutí policistou. V Praze se bude demonstrovat proti policejní brutalitě  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.