Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Před třiceti lety v Praze ukradli Picassovy obrazy. Jde o největší krádež v novodobých českých dějinách

Za největší krádež v novodobých českých dějinách je považováno zmizení čtyř obrazů Pabla Picassa ze sbírky francouzského umění Národní galerie (NG). Vzácná díla byla odcizena před 30 lety, 6. května 1991, z pražského Šternberského paláce. Jejich hodnota byla astronomická, zhruba 1,7 miliardy korun. Gang si však lupu dlouho neužil, policisté obrazy vypátrali ještě téhož roku.

Zvláštní tým pražské kriminálky zachytil stopy v podsvětí a po dvou měsících šli policisté téměř najisto. Při domovní prohlídce nalezli tři z děl, čtvrté pak v listopadu 1991 vystopovali v Bavorsku. Obrazy byly nalezeny bez rámů, ale nepoškozeny a v dobrém stavu. Podle tehdejších zpráv se pachatelé snažili díla prodat do zahraničí -hovořilo se o zájemcích z Japonska a z arabských zemí. Za jeden z obrazů bylo prý nabízeno pět milionů dolarů. Picassovy obrazy Mandolína a sklenice pernodu, Stůl s pohárem, Přistav v Cadaqués a Absint a karty jsou nyní v pražském Veletržním paláci.

V posledních letech byly v Česku odcizeny například obrazy Josefa Lady, Jana Zrzavého, Václava Špály, Egona Schieleho nebo Marka Chagalla. Většinu z děl se podařilo vypátrat.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní galerie Praha

Štítky kriminalita, Picasso, obrazy, krádež, Praha, Pablo Picasso, Národní galerie v Praze, Šternberský palác, Japonsko, Bavorsko, Egon Schiele, Josef Lada, Jan Zrzavý, Václav Špála

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před třiceti lety v Praze ukradli Picassovy obrazy. Jde o největší krádež v novodobých českých dějinách  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.