Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zeman je druhý Hitler, je nutné ho podřezat, napsal bývalý starosta. Trestného činu se nedopustil

Napsáním nenávistného příspěvku na účet Miloše Zemana se bývalý jesenický starosta Martin Lang (dříve ODS) nedopustil trestného činu. Už v květnu o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 8, teď mu dal za pravdu i odvolací pražský městský soud. A o co, že konkrétně šlo? Tehdejší starosta Lang loni v dubnu napsal na sociální síti, že je Zeman „druhý Hitler a je nutné ho podřezat jako svini“. Podle soudu se dopustil maximálně přestupku.

Bývalý jesenický starosta svým příspěvkem reagoval na to, že Zeman souhlasil se zdaněním náhrad vyplácených církvím. Poslance, kteří pro zdanění náhrad hlasovali, Lang označil za „proradná prasata“, která je dovoleno a nutné zabíjet.

U soudu se Lang hájil tím, že šlo o nadsázku a nic nemyslel vážně, natož aby někoho nabádal k likvidaci prezidenta. Podle svých slov chtěl udělat jen něco, čeho by si každý všiml. Příspěvkem na sociální síti podle svých slov naplnil svoje právo na svobodu projevu, Zemanovi a poslancům se omlouvat nehodlá.

Za propagaci terorismu uložil soud tříletý podmíněný trest. Bylo to myšleno ironicky, hájí se autor příspěvku

Za schvalování teroristického útoku v novozélandském Christchurchi uložil soud seřizovači strojů Jakubu Weingärtnerovi z Olomouce maximální možný podmíněný trest, tedy tříletý s pětiletou zkušební dobou. Milovník střelných zbraní se hájil tím, že...

Soudce Miloslav Sládek v odůvodnění pronesl, že hranice svobody projevu není bezbřehá, ale v tomto případě se nejedná podle jeho názoru o trestný čin. Věc by podle něho neměla být řešena v trestněprávním řízení. 

Celá kauza měla pro tehdejšího starostu Jesenice fatální následky. ODS Langa kvůli výroku vyloučila ze strany. Sám později rezignoval také na funkci radního, ačkoliv ho jeseničtí zastupitelé podpořili a odhlasovali vyjádření, že výrok byl osobním prohlášením a nevyjadřuje postoj zastupitelstva ani městské rady.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook.com/prezidentcr/

Štítky Praha, Jesenice, Miloš Zeman, Martin Lang, Adolf Hitler, trestný čin, ODS, Městský soud v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeman je druhý Hitler,  je nutné ho podřezat, napsal bývalý starosta. Trestného činu se nedopustil  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.