Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidem volá falešný bankéř. Nutí je vzít si úvěr a peníze mu poslat

Pražští policisté řeší poslední dva roky přes 230 případů, kde hraje roli takzvaný falešný bankéř, který z lidí vylákal skoro 80 milionů korun. Falešný bankéř své oběti zatelefonuje a za využití sociálního inženýrství ji přesvědčí o tom, že jí někdo ukradl identitu a nyní si na ni chce vzít v bance úvěr. Podvodník po lidech chce, aby šli do banky a vzali si maximální možný úvěr, který následné vloží do bitcoinmatu.

„Pachatel poškozeného zmanipuluje a přesvědčí ho o tom, aby šel do své banky, tam si vzal na sebe maximální výši úvěru, kterou mu banka dovolí a získané peníze pak vložil do bitcoinmatu,“ popsal policejní mluvčí Jan Daněk praktiku falešného bankéře.

Podvodník na telefonu argumentuje tím, že poškozený vyčerpá svůj limit na úvěr a ten, kdo mu údajně ukradl identitu už o žádnou půjčku zažádat nebude moci. „Ač to zní neuvěřitelně, tak jsou lidé, kteří tomu uvěří a skutečně toto udělají a přijdou o nemalé finanční částky. Průměrná částka, o kterou tímto způsobem lidé přicházejí, se pohybuje okolo 400 tisíc korun. Evidujeme ale i případ, kdy poškozená přišla o 2 065 000 korun,“ uvedl Daněk.

Jeden z případů se stal minulý týden v Praze 4. „Poškozená v bance požádala o úvěr ve výši 300 tisíc korun. Naštěstí si včas uvědomila, že se jedná o podvod a o peníze nepřišla,“ uzavřel mluvčí.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky bankéř, podvod, peníze, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidem volá falešný bankéř. Nutí je vzít si úvěr a peníze mu poslat  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.