Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Muž prodával knihy přes internet. Napálil ho podvodník, který si vytvořil kopii jeho karty

Policisté se zabývají dalším případem podvodného jednání. Toho se v prostředí internetu dopustil zatím neznámý podvodník, který svou oběť připravil o 35 tisíc korun. Vše se odehrálo při prodeji knih přes internet 19. února 2023 večer, oběť vše policistům nahlásila až o dva dny později. Podvodníkovi hrozí až osm let ve vězení.

Neznámý podvodník provedl duplikaci karty poškozeného

Vše začalo, když muž z Mladé Boleslavi nabídl na internetovém bazarovém portálu knihy k prodeji. Na inzerát mu sice zájemce napsal, nešlo ale o milovníka četby, nýbrž o podvodníka. Ten sice tvrdil, že má o knihy zájem, ale scénář se odehrával podobně jako v jiných případech podvodů na internetu, na které jsou policisté v posledních měsících zvyklí.

„Pachatel zaslal poškozenému odkaz, který se jevil jako odkaz portálu, na kterém bylo zboží vystaveno a v něm se ukrýval i odkaz na internetové bankovnictví. Poškozený muž vyplnil údaje ke své platební kartě, aniž by si zřejmě uvědomil, že nemá nic podobného vyplňovat. Poté neznámý pachatel provedl duplikaci karty poškozeného a provedl s ní 7 plateb v obchodech na území hlavního města v celkové částce 35 tisíc korun,“ uvedla mluvčí policie Barbora Schneeweissová.

Podvodníci vylákali z dvou žen čtyři miliony korun

Ženy naletěly podvodníkům, kteří jim tvrdili, že jejich bankovní účty byly napadeny a hrozí jim ztráta úspor. O úspory ženy nakonec opravdu přišly, protože podvodníci z nich vylákaly čtyři miliony korun. Podvodníci jsou v současné době podezřelí...

VIDEO: Mladík při nákupech aut předstíral, že posílá peníze prodejcům

Pražští kriminalisté obvinili devatenáctiletého mladíka, který pod různými přezdívkami na sociálních sítích a internetových stránkách poptával osobní auta. Při samotné koupi postupoval tak, že předstíral odeslání dohodnuté částky prodejci na účet,...

Energošmejdi mají nový trik. Zneužívají zastropované ceny energií k podpisu smlouvy

Nekalé praktiky šmejdů zneužívajících důvěřivých občanů neberou konce. Takzvaní energošmejdi aktuálně zneužívat zastropované ceny elektřiny a plynu, které používají jako záminku k podpisu často nevýhodných smluv. Klientům v některých případech...

Kyberkriminalita stále narůstá

Podvodníkovi hrozí v případě dopadení osm let ve vězení. „Mladoboleslavští policisté ve věci zahájili úkony trestní řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,“ vysvětlila Schneeweissová.

Policisté varují před nárůstem kyberkriminality. „Pachatelé se pod různými legendami snaží vylákat z lidí peníze. Vydávají se například za kupujícího, který má zájem o inzerované zboží, podstrčí vám fiktivní platební bránu, kde vyplníte citlivé bankovní údaje a místo peněz za inzerované zboží přicházíte o všechny úspory. Dále pak zasílají SMS zprávy s fiktivními sociálními příspěvky či legendou o doplacení zásilky nebo nabízejí velmi výhodné investice. Často se vydávají za pracovníky bank či policisty, snaží se klienty vystrašit a zmanipulovat,“ popsala policejní mluvčí praktiky podvodníků.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky policie, podvod, knihy, nákup

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Tady je práce a prostor pro počítačové odborníky piráty a kandidáta na presidenta z metaverza. A hned pod tím instituce energošmejdů jako výsledek bendovských zákonů.

Pondělí, 27. února 2023, 11:22Odpovědět

Muž prodával knihy přes internet. Napálil ho podvodník, který si vytvořil kopii jeho karty  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.